Objavljeno: 26.2.2008 01:09 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Februar 2008 | Teme: nenehni testi

Sony DSC-T2

Sony ima v naboru žepnih digitalnih fotoaparatov precej široko izbiro, marsikateri model pa se lahko pohvali z zanimivo obliko in nenavadnimi barvami. Eden izmed takih je tudi Sony DSC-T2. Izredno kompaktno, sicer nekoliko štirioglato barvno ohišje privlači poglede predvsem zaradi zanimivega načina pokrivanja leče in velikega zaslona LCD, ki prekriva skoraj ves zadnji del. Ker DSC-T2 zaradi svoje "ljubkosti" apelira predvsem na nežnejši spol, je na voljo v več barvnih različicah. To se verjetno lepo obnese kot dober modni dodatek, nas pa je predvsem zanimalo, kako rabi kot fotoaparat.

Presenetljivo je DSC-T2 opremljen z zelo zmogljivo tehnologijo in tudi zelo naprednim uporabniškim vmesnikom. Velik zaslon LCD pušča na voljo le malo plastičnega roba, na katerem so zgolj štirje zelo tanki gumbi, dva za optično povečavo in dva za pregled fotografij. Druge funkcije so dostopne prek zaslona, občutljivega za dotik. To je po eni strani dobrodošlo, saj je upravljanje dosti hitrejše kot z uporabo menujskih tipk. Vendar postane zaslon po nekajkratni rabi poln prstnih odtisov, to pa je lahko precej moteče. Resda nam v avtomatskem načinu skorajda ni treba ničesar spreminjati, programski način pa nam na naše presenečenje ponuja kar precej nastavitev, glede na to, da gre zgolj za žepni fotoaparat. Nastavljamo lahko občutljivost ISO, belino, načine ostrenja, z dotikom zaslona lahko označimo območje, ki ga želimo ostriti, itd. Ne smemo pozabiti tudi na zaznavanje obrazov, z dodatkom samodejnega fotografiranja ob zaznavi nasmeška. Glede uporabnosti tega načina so mnenja deljena, vsekakor pa v tem načinu lahko nastanejo precej nenavadne in smešne fotografije.

Precejšen poudarek je tudi na pregledovanju in urejanju fotografij. Ponujenih je silno veliko načinov predogledov oz. razvrščanja fotografij. Lahko jih pregledujemo po datumu (slike so lahko prikazane na koledarčku), razporejene po albumih itd. Pri avtomatskem ogledu lahko izbiramo prehode med fotografijami in glasbeno podlago. Ti poprejšnji ogledi pridejo najbolj do izraza pri povezavi fotoaparata s televizorjem LCD, saj je na voljo izhod v ločljivosti HD. Prav tako lahko fotografije tudi obdelujemo, rišemo po njih, dodajamo razne učinke, okvire itd. Zelo veliko funkcij, ki jih verjetno ne bomo uporabljali vedno, a so vendar nekaj posebnega. Ker je fotoaparat precej kompakten, so drugi gumbi sicer normalno dosegljivi, vendar neprimerni za debelejše prste. Tudi držati je fotoaparat nerodno, saj je objektiv premaknjen v levi zgornji kot.

DCS-T2 ima vgrajeno optično tipalo, ki premore 8 megapik, objektiv ponuja 3x optično povečavo, ki se lahko pohvali z aktivno stabilizacijo leč. Sodčasto popačenje je ob robovih nekoliko opazno, vendar v mejah normale. Fotografije so razmeroma ostre, malenkost so popačene zaradi avtomatskega zmanjševanja šuma. Tako so slike v temnejših razmerah precej zrnate. Občutljivost ISO sega od 80 pa do 3200, vendar največje vrednosti praktično niso uporabne.

Akumulator pri normalni rabi zdrži za več kot sto fotografij, pri igranju z urejanjem slik pa se kar hitro sprazni. Sony DSC-T2 odlikuje tudi velikanski notranji pomnilnik, ki je velik kar 4 GB, s čimer se izognemo uporabi pomnilniških kartic MemoryStick.

Sony DSC-T2

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala : 8 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-4,3; ostrenje 0,25 m-neskončno; čas od 1/1000 do 1s; domet bliskavice 3,2m; razpon ISO: samodejna, 80 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 329,90 EUR.

Za: Izhod za HDTV, prepoznavanje obrazov, mere, velik notranji pomnilnik.

Proti: Delovanje v temnejših razmerah, položaj objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji