Objavljeno: 26.2.2008 00:55 | Avtor: Miha Horvat | Monitor Februar 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L15

Priročen Nikonov žepni fotoaparat skromnih mer s svojim videzom (testni primerek je bil odet v matirano črno barvo), tehničnimi specifikacijami in razmeroma nizko ceno pritegne pozornost, a že po prvem stiku z njim je začetno navdušenje lahko kaj kmalu pozabljeno.

Nikon Coolpix L15 se lahko pohvali z visoko ločljivostjo (8 milijonov pik), 3× optično povečavo, 2,8-palčnim dobrim zaslonom z ločljivostjo 230.000 pik, ki se izkaže tudi na soncu, nadpovprečnim dometom bliskavice, ločljivostjo videoposnetkov (640 × 480 pri 30 posnetkih na sekundo) in optičnim stabilizatorjem slike. Po pritisku na zgoraj nameščeni gumb On/Off se fotoaparat v zelo kratkem času prižge in je že pripravljen za fotografiranje.

Ima pa Nikon veliko težav z ostrenjem tudi v dobrih svetlobnih razmerah, pa tudi, če teh težav ni, ostrenje deluje zelo počasi. Kakovost fotografij ob dnevni svetlobi je pohvalna, se pa sicer zmogljiva bliskavica ob rabi v notranjih prostorih slabo izkaže, saj je velikokrat premočna. To se pokaže predvsem ob fotografiranju ljudi v enostavnem načinu (t. i. Easy Auto Mode), ko so obrazi močno preosvetljeni, ozadje pa je pretemno.

Fotoaparat je sicer namenjen družinski in amaterski rabi nezahtevnih ljubiteljskih fotografov, zato je odsotnost ročnih nastavitev običajna, a smo vendarle pogrešali ročno nastavljanje vrednosti ISO, saj se aparat v želji po nezamegljenih slikah marsikdaj odloči za visoko vrednost ISO, to pa pripelje do zrnatosti nastalih fotografij. Coolpix L15 ima na voljo kar 15 scenskih načinov, izkaže se z dobrim optičnim stabilizatorjem slike in učinkovitim odpravljanjem rdečih oči, veliko pomanjkljivost pa gre pripisati makro načinu, ki že na papirju ni videti ravno prepričljiv, v praksi pa (skoraj) v celoti odpove, saj mu tudi ob dobrih svetlobnih razmerah zelo težko uspe izostriti namerjeni objekt.

Med snemanjem videoposnetkov lahko uporabimo 4-kratno digitalno povečavo, v 32 MB internega pomnilnika pa lahko shranimo le 23 sekund dolg videoposnetek z zvokom (ali pa le 6 največjih fotografij), zato bo nujno kupiti pomnilniško kartico. Fotoaparat se napaja z dvema baterijama AA, ki zadostujeta za približno 160 posnetkov. To pomeni, da Coolpix L15 sodi med varčnejše fotoaparate.

Nikon Coolpix L15 je nadvse enostavno uporabljati, ne omogoča praktično nobenih ročnih nastavitev, a to ciljne publike, na katero meri Nikon s tem fotoaparatom, seveda ne bo odvrnilo. Če jih od nakupa ne bo odvrnila tudi nobena od zgoraj predstavljenih pomanjkljivosti in jih bo pritegnila nizka cena, pa bodo za to ceno vendarle dobili soliden fotoaparat.

Nikon Coolpix L15

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,5 m-neskončno (15 cm makro); domet bliskavice 3,7 m; ISO samodejno, ročno 64-1000.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 199 EUR.

Za: Enostavno upravljanje, zaslon.

Proti: Ni iskala, makro, počasno ostrenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji