Objavljeno: 26.3.2008 13:38 | Avtor: Miha Horvat | Monitor Marec 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S51c

Nikonov lično oblikovan tanek žepni fotoaparat se navzven praktično ne razlikuje od svojega predhodnika z oznako S50c. Mere so ostale popolnoma enake (97,5 x 59 x 21 mm), pod modnim valovitim aluminijastim ohišjem, ki je odeto v matirano črno barvo, pa je sprememb kar nekaj.

Nikon Coolpix S51c se lahko pohvali z ločljivostjo 8,1 milijona slikovnih pik, trikratno optično povečavo, s funkcijo zaznavanja obrazov, s sistemom optične stabilizacije slike, z visoko svetlobno občutljivostjo do ISO 1600 in seveda s svojo največjo posebnostjo - Wi-Fi vmesnikom z možnostjo brezžične povezave z internetom in neposrednim prenosom fotografij iz fotoaparata v Nikonov spletni strežnik.

Na prednji strani je za uporabo nekoliko nerodno v kot postavljen objektiv, ki med zumiranjem v celoti ostane v ohišju, poleg pa je postavljena še zmogljiva bliskavica. Ob straneh je fotoaparat popolnoma gladek in nima nobenih odprtin ali gumbov, na zadnji strani pa kraljuje velik in kakovosten tripalčni zaslon LCD, poleg katerega je nameščen nadvse uporaben vrtljiv gumb za izbiranje s preglednih menujev. Preprosta raba je sploh pomemben adut fotoaparata. Pod spodaj nameščenimi vratci se skriva tanek in nekoliko premalo zmogljiv akumulator (še posebej ob pogosti rabi vmesnika Wi-Fi), poleg akumulatorja pa je prostor še za kartico SD, ki jo boste nujno potrebovali, saj je 13 MB notranjega pomnilnika pri fotoaparatu s tako ločljivostjo enako kot nič.

Možnost vzpostavitve brezžične povezave fotoaparata s svetovnim spletom se vsekakor zdi zelo zanimiva in uporabna. Z Nikonovo storitvijo my Picturetown lahko namreč izbrane slike naložimo v spletni strežnik, v katerem smo si prej odprli račun, v fotoaparat pa s pomočjo vrtljivega izbirnega gumba zelo enostavno vnesemo naslov elektronske pošte, na katerega želimo poslati povezavo do pravkar v internet naloženih slik. Stvar bi delovala perfektno, če bi se je v Nikonu lotili bolj resno. A se je niso. Omrežne lastnosti so namreč zelo omejene, saj fotoaparat nima vgrajenega brskalnika, ki bi nam omogočil dostop do javnih točk Wi-Fi, ki zahtevajo vnos gesla. Tako nam preostanejo zgolj domače ali prosto dostopne točke. A tudi v tem primeru bomo verjetno imeli težave, saj se fotoaparat kar naprej pritožuje nad slabim signalom brezžične povezave in povezavo tu in tam izgublja tudi, če je brezžični usmerjevalnik v neposredni bližini.

Fotografije, posnete z modelom S51c, so sicer polne živih barv, postanejo pa nekoliko zrnate pri višjih ISO vrednostih. Makro način tudi v dobrih svetlobnih razmerah ne deluje, kot bi moral. So pa omembe vredni solidni videoposnetki, ki jih je mogoče zajeti v ločljivosti 640 × 480 pri 30 posnetkih na sekundo. A grenak priokus vendarle ostaja, saj pri snemanju lahko uporabljamo le štirikratni digitalni zum.

Nikon S51c je namenjen vsem, ki želijo komunicirati prek slik, a so pripravljeni sprejeti nekoliko omejene zmožnosti brezžične povezave. Pred nakupom zato dobro razmislite ali vam bo brezžična povezava prišla bolj prav kot 50 evrov, kolikor bi prihranili, če bi izbrali model S51, ki je razen možnosti brezžične povezave popolnoma enak predstavljenemu.

Nikon Coolpix S51c

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,10 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,2; ostrenje 0,3 m-neskončno (4 cm makro); domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno, ročno 64-1600.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Enostavno upravljanje, brezžični vmesnik, fotografije živih barv.

Proti: Ni iskala, makro, počasno ostrenje, zmožnosti brezžične povezave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji