Objavljeno: 26.3.2008 13:38 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2008 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot DSC-W120

Pomlad je čas, ko s prihodom toplejših dni prevetrimo omare z oblačili. Podobno počnejo tudi vsi danes vidnejši izdelovalci "digitalcev" - tako pomladi kot tudi jeseni v veliki večini prenovijo svojo ponudbo majhnih kompaktnih aparatov, pa tudi tistih nekaj bolj zmogljivih (z velikim zumom, denimo). Seveda tudi pri tokratni osvežitvi Sony ni izostal. V družini kompaktnih aparatov za preprosto družinsko rabo ponuja kar pet novih aparatov. Tokrat preizkušeni DSC-W120 spada nekako na rep cenovnega razpona tega priljubljenega izdelovalca.

Gre za majhen, pravzaprav žepni aparat, ki je na voljo v nekaj atraktivnih barvah. Razpon objektiva omogoča štirikratno povečavo, ugoden pa je predvsem podatek, da se široki kot začne pri 32 mm. Vsekakor dobrodošel podatek, še posebej za vse tiste posnetke v notranjosti, na katerih ponavadi zmanjka širine, da bi ujeli vse družinske člane, denimo za mizo. Motiv gre izbirati prek 2,5-palčnega zaslona LCD. To je dandanes velikostni minimum pri vseh novih aparatih. Pohvalno pa je, da je na voljo tudi (sicer majhno) optično kukalo, ki bo v temnejših razmerah pomagalo izbirati motiv, pa tudi umiriti roko (aparat, prislonjen na fotografov obraz, se vsekakor manj "trese", kot če slikamo iz roke). Ne glede na to je več kot dobrodošel tudi optični stabilizator, ki pomaga tako pri zajemanju statičnih posnetkov kot tudi med snemanjem video posnetkov.

Od zanimivejših funkcij velja omeniti možnost "smile shutter", ki smo jo do zdaj zasledili zgolj na zmogljivejših aparatih serije DSC-Txx. Njej je namenjena ena izmed možnosti, ki jih sicer izbiramo z vrtljivim gumbom. Ta je tam, kjer sicer počiva desni palec fotografa. To je hkrati dobro, saj lahko hitro spremenimo način zajema (samodejno, scensko, "smejoče", video ...). Žal se je izkazalo, da je bil omenjeni gumb na preizkušenem aparatu kar nekoliko preveč mehak, zato se je pri fotografiranju pogosto nehote zavrtel. A tega smo se sčasoma navadili, zato kasneje nismo imeli več težav s tem.

Zmogljivostno se aparat odreže več kot solidno. Vklopi se hitro, tudi zajemanje več zaporednih posnetkov ga ne utrudi. Za malenkost bi v Sonyju lahko pohitrili zgolj navigacijo po menuju, pa vendar. Pomembneje je, da posnetki niso od muh. Krasi jih pravilna osvetljenost, prav tako ni večjih težav z ustreznimi barvami, saj so bili tudi posnetki na snegu zares beli in ne modri, kot se pogosto zgodi. Šum je tja do vrednosti ISO 400 dokaj nemoteč, nad to vrednost pa ni preveč smiselno zaiti. Na srečo se tega zaveda tudi aparat, ki v samodejnem programu ne pretirava z visokimi vrednostmi ISO.

Skratka, gre za vsekakor soliden primerek "digitalca" iz pomladne kolekcije.

Sony CyberShot DSC-W120

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 32-128 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (4 cm makro); domet bliskavice 3,9 m; ISO: samodejno, ročno 100-3200.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: Še ni znana.

Za: Optično iskalo, odzivnost aparata, kakovost posnetkov.

Proti: Neroden gumb za izbiro programa.

Sonyjev aparat za razliko od marsikaterega konkurenčnega izdelka zna določiti pravo belino tudi na snežnih motivih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji