Objavljeno: 26.3.2008 13:33 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Sony Alpha 200

Sony je svojo zgodbo v svetu fotoaparatov DSLR uspešno začel pred več kot letom dni z modelom Alpha 100. Pred nedavnim se ji je pridružil zmogljivejši aparat Alpha 700, zdaj pa smo dočakali zamenjavo v obliki Alphe 200.

Prvo, kar opazimo, je to, da so v Sonyju odpravili funkcijsko kolesce na levi strani. Z njim smo imeli pri predhodniku hiter dostop do nekaterih funkcij, denimo izbire vrednosti ISO, nastavitve beline ali pa nastavitve bliskavice. Škoda, saj se nam novi način dela s tipko "Fn" zdi rahlo počasnejši. Ohišje je resda manjše in lažje, vidi se, da Sony meri predvsem na začetnike, ki iz zmogljivejših kompaktnih aparatov prehajajo na DSLR. Ergonomija je solidna, aparat z držalom, prevlečenim z gumo, dobro leži v roki. Zaslon je malo večji, njegova diagonala zdaj meri 2,7 palca (prej 2,5), ločljivost pa je ostala enaka, torej 230.000 pik.

Osnova aparata je tipalo CCD ločljivosti dobrih 10 milijonov pik, ki je enako kot pri predhodniku, seveda je enak tudi faktor povečave goriščnice, 1,5. Kljub programskim odstranjevanjem šuma je ta še vedno kar opazen od ISO vrednosti 800 naprej, vsaj v primerjavi z neposrednimi tekmeci. Občutljivosti ISO sicer gredo do 3200 (prej 1600). Za začetnike zanimiva funkcija se imenuje "Dynamic Range Optimizer", ki osvetli pretemne dele fotografije in potemni presvetle. Deluje seveda programsko. To pomeni, da lahko z obdelavo fotografij RAW in nekaj veščin v Photoshopu pridemo do enakega (ali zelo podobnega) učinka. Bistveno uporabnejši je stabilizator slike, ki je pri vseh Sonyjevih aparatih DSLR vgrajen kar v sam aparat. Deluje torej z vsemi združljivimi objektivi, tudi starejšimi Minoltinimi, hkrati pa so lahko novi objektivi toliko cenejši in lažji.

Pri primerjavi med Alpho 200 in njeno starejšo sestro smo lahko kar malce razočarani. Razlik je bistveno premalo, dejansko gre bolj za tržno potezo kot za tehnično novost. Pohvalimo lahko ugodno ceno, za 649 evrov dobimo aparat skupaj z objektivom razmeroma širokega razpona od 18 do 70 mm, za 849 evrov pa poleg tega še objektiv, ki pokriva goriščnice od 75 do 300 mm. Sony pa je tudi že napovedal modela Alpha 300 in 350, katerih poglavitna prednost v primerjavi z dvestotico bo živi ogled slike.

Sony Alpha 200

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 3872 × 2592.

Tipalo: Efektivno 10,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 599 EUR (le ohišje), 649 EUR (ohišje in objektiv DT 18-70 F3,5-5,6).

Za: Funkcija proti tresenju, cena.

Proti: Šum pri ISO 800 in več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji