Objavljeno: 24.6.2008 10:19 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus E-420

Japonski Olympus v svetu aparatov DSLR izstopa predvsem po uporabi razmeroma majhnega tipala, katerega faktor povečave goriščnice je 2, sistem pa se imenuje sistem štirih tretjin. Prednost naj bi bila predvsem možnost manjših in lažjih ohišij in (še pomembneje) objektivov. Tako pridemo do najmanjšega aparata DSLR, ki je ta naslov podedoval od svojega predhodnika. Model je E-420, predhodnik pa E-410.

Aparat brez akumulatorja in objektiva tehta le 380 gramov, v navezi s kakim lahkim, fiksnim objektivom (denimo Zuiko 25mm F2.8) pa je skoraj enako težak kot nekateri kompaktni fotoaparati (na primer Canon S5 ali Olympus SP-570 UZ). Ohišje ni zaradi tega nič manj kakovostno, prej nasprotno. Gre za solidno narejen aparat, ki je vsekakor med boljšimi v svojem razredu. A zaradi majhne velikosti močno trpi ergonomija. Aparat na videz spominja na stare, analogne aparate. To pomeni da na desni strani nima močno odebeljenega držala, kot je v navadi pri novejših aparatih DSLR (ter zmogljivejših kompaktnih). Tako držalo bi sicer dodalo nekaj teže, a bi se to po našem mnenju zaradi bistveno lažjega dela z njim splačalo. Med preizkusom smo dobili občutek, da je aparat bodisi namenjen tistim, ki imajo manjše roke, ali pa kot drugo ohišje, torej lahka in prenosljiva alternativa kakemu E-3. Težave z ergonomijo poslabša še postavitev desnega obročka za pašček, ki je postavljen preblizu sprožilca in zmoti postavitev desne roke med fotografiranjem.

Kakovost fotografij je po pričakovanjih dobra. Barve so zelo pravilne, seveda lahko poljubno nastavimo vse parametre zajema in obdelave. Tipalo se do ISO 400 dobro upira šumu, pri ISO 800 in ISO 1600 (kar je najvišja občutljivost) pa je že kar opazen. A vseeno se na tem področju ne odnese bistveno slabše kot nekateri konkurenti, tudi barve ostanejo dokaj solidne. Vnaprej nastavljenih prizorov je kar veliko (18), začetnim fotografom zna priti prav tudi funkcija zaznavanja obrazov (face detection), nad čemer se bodo izkušeni fotografi bržkone zmrdovali. Samodejne nastavitve svoje delo sicer dobro opravijo, tudi nastavitev temperature beline večinoma pravilno oceni.

Grajamo pa to, da aparat nima optične stabilizacije. Olympus tudi ne izdeluje objektivov, ki bi sami stabilizirali sliko (kot to počneta Nikon in Canon), saj imajo pri drugih aparatih (torej E-3, E-510 in novim E-520) to vgrajeno v sam aparat. Tu tega (žal) niso vključili, pa čeprav bi za to rade volje zamenjali živi poprejšnji ogled slike ali čiščenje prahu iz tipala.

Olympus E-420

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 3648 × 2736.

Tipalo: Efektivno 10 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si

Cena: 448 EUR (ohišje), 559 EUR (ohišje in objektiv Zuiko 14-42 F3.5-5.6).

Za: Kakovost ohišja, velikost in teža.

Proti: Ergonomija, ni optične stabilizacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji