Objavljeno: 27.5.2008 15:17 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot A580

Canonova serija fotoaparatov Powershot označuje kompaktne aparate, namenjene domačim, razmeroma nezahtevnim uporabnikom. Prav tak je model A580, ki se cenovno in zmogljivostno uvršča med spodnjo polovico aparatov. Gre pa za naslednika modela A560, od katerega se ne razlikuje kaj veliko.

Ohišje je skoraj enako; je rahlo večje, a malo tanjše, tako da je tudi volumen malo manjši in gre laže v žep. Še vedno je aparat izdelan iz plastike, v roki nam ne daje najboljšega občutka trdnosti in kakovosti izdelave. Za energijo uporablja dve bateriji AA, ki se skrivata v desnem odebeljenem delu. Zaslon zadaj je enak kot pri predhodniku, 2,5-palčni, žal pa je ločljivost še vedno 115.000 pik, to pa je danes podpovprečno.

Tudi objektiv je ostal enak kot pri predhodniku, pokriva pa goriščnice od 35 pa do 140 v klasičnem 35 mm formatu; to pomeni štirikratni optični zum. Žal pa je opaziti kar nekaj sodčkavosti pri najširšem položaju, v tele poziciji ni težav. Osrčje aparata je novo tipalo, ki ima rahlo višjo ločljivost osem megapik (prej sedem). Tako ločljivost sicer objektiv kar težko dohaja, saj smo ponekod pogrešali malo več ostrine. Fotografije so še kar solidne, barve so predvsem pravilne (in ne navite, kot se rado dogaja pri cenejših aparatih), čeprav jih lahko v nastavitvah aparata še malo poživimo. Občutljivost ISO lahko povečamo vse do 1600, a se nekaj šuma opazi že pri ISO 400, pri najvišji občutljivosti pa so fotografije le pogojno uporabne.

Na voljo je petnajst programov slikanja, kar je sicer manj kot pri marsikaterem konkurentu, a kljub temu več kot dovolj, saj se pri nekaterih izdelovalcih programi tudi podvajajo (čeprav pod različnimi imeni). Zanimiv je predvsem program, imenovan preprosto "Easy", in je še bolj avtomatičen od avtomatike. Označuje ga rdeč srček na kolescu, pri njem pa lahko nastavimo le eno: izključimo in vključimo bliskavico, prav vsi drugi menuji so zaklenjeni, tako da sploh ne moremo do njih. Program je namenjen vsem, ki se kar prehitro zmedejo, oziroma zgubijo pri vseh malce zahtevnejših posegih, svoje poslanstvo pa dobro opravlja.

Canonov A580 je torej preprost aparat, namenjen predvsem nezahtevnim družinskim fotografom. V tem razredu sicer najdemo kar nekaj cenejših aparatov, a se Canon pohvali z res enostavno rabo in malo zmogljivejšim, štirikratnim zumom.

Canon Powershot A580

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-5,5; ostrenje 0,45 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (do 1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 174 EUR.

Za: Preprosta raba.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji