Objavljeno: 27.5.2008 15:18 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Maj 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus SP-570UZ

SP-570UZ je po trditvah izdelovalca fotoaparat z "najmočnejšim zumom na svetu". Verjetno imajo kar prav, fotoaparata z 20x razmerjem goriščnic res še nismo srečali. 570 je nadgradnja manj kot leto starega SP-560UZ, od katerega pa se razlikuje bolj, kot bi pričakovali glede na majhno spremembo v številki.

Novi SP ima obseg goriščnic od 26 do 520 mm. Zelo pohvalno je, da so obseg razširili tudi proti širokokotnemu delu. Razlika med goriščnico 28 in 26 sicer ni velika, včasih pa kljub vsemu pride prav. Zum je pravzaprav lahko kar tridesetkraten, če se odrečemo polni velikosti slike. V tem primeru na najbolj teleskopskem delu objektiva programska oprema obreže sliko, da je manjša (in s tem poveča goriščnico). Praktično enak učinek dosežemo, če sliko obrežemo kasneje, v računalniku. Podobne zvijače zmorejo seveda tudi konkurenti.

Druga velika novost je obroč za ostrenje, ki je del objektiva in posnema enak sistem na zrcalnorefleksnih fotoaparatih. Namesto, da bi z njim neposredno premikali leče v objektivu, pa obroček krmili motorček, ki opravlja to delo. Zaradi tega je zumiranje manj odzivno in se ga je treba kar nekaj časa navajati. Pozitivno pa je, da lahko obroček opravlja več funkcij. S preklopnim stikalom ga predelamo v obroč za ročno ostrenje, ki pride še posebej prav pri bližinskih posnetkih.

Tretja velika novost je standardni nastavek za zunanjo bliskavico. Odlična poteza!

570UZ ima vse, kar od takega fotoaparata pričakujemo: veliko ločljivost 10 megapik, občutljivost od ISO 64 do 6400, zaslonsko in časovno avtomatiko, ročni način, popravljanje osvetlitve, okvirjanje (bracketing), ročno nastavljanje beline, zaznavanje obrazov, odličen stabilizator slike itd. Pozna tudi 23 scenskih nastavitev in fotografiranje z nasveti (oziroma vodnikom). Menuji so slovenski. Nabor lastnih nastavitev lahko shranimo in ga kasneje hitro dosežemo ("My Mode"). Vgrajen je celo način, v katerem lahko posnamemo do 99 zaporednih posnetkov v intervalih od 1 do 99 minut.

Glede na SP-560UZ so precej popravili sliko - podrobnosti so zdaj bolje definirane. Barve so še vedno zelo natančne. Skratka, o slikah vse najboljše.

Poglavitni očitki zadevajo objektiv, ki ima pri goriščnici 26 zelo izrazit učinek sodčka, od goriščnic 50 do 100 (približno) pa zelo izrazit učinek blazine (vbočeno sliko). Drugi očitek pa velja obročku za zumiranje, s katerim se nikakor nismo mogli ujeti. Če ga ne vrtiš z ravno pravo hitrostjo, se objektiv odziva zelo čudno - včasih se ustavi, včasih skače, namesto da bi se premikal lepo zvezno. Močno upamo, da bodo to v bližnji prihodnosti odpravili z nadgradnjo programske opreme. Moteče je tudi to, da ob izostreni sliki (na pol pritisnjen sprožilec) ni mogoče zumirati.

Seveda se moramo obregniti tudi ob čuden Olympusov način snemanja filmov, ki omejuje posnetke na 40 sekund (vsaj pri edini uporabni velikosti 640 x 480 pik in pri 30 slikah na sekundo). Lahko pa končno med snemanjem videa uporabljamo zum. Optični, če je snemanje zvoka izključeno, sicer pa le digitalnega.

Kljub vsemu zamer ni toliko, da bi o SP-570UZ morali podati slabo mnenje. Gre za dober fotoaparat z močnim in zdržljivim ohišjem, ki ga je prijetno uporabljati. Seveda pa ne škodi tudi največji zum na svetu.

Olympusov sSuper makro omogoča izredno približanje objektu.

Olympus SP-570UZ: S časovno avtomatiko lahko zamrznemo še tako hitro gibanje.

OLYMPUS SP-570UZ

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-520 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-8; ostrenje 10 cm-neskončno (makro 10 cm, super makro 1 cm); domet bliskavice 4,5 m; ISO: samodejno ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost:    6.

Kakovost fotografij: 6.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 499 EUR.

Za: Širok razpon goriščne razdalje, kakovost in ergonomija ohišja, obroč za zumiranje.

Proti: Nerodno zumiranje, velika popačenja slike pri širokokotnih posnetkih, čas snemanja videoposnetkov pri ločljivosti 640 × 480 pik največ 40 sekund.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji