Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor April 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S700

Nikonov žepni aparat S700 je eden tistih, ki kupce vabi predvsem z velikimi, povečini napihnjenimi številkami. Nikon se je pri tem aparatu odločil za (dandanes) veliko ločljivost svetlobnega tipala, kar 12 megapik. To zadostuje za posnetke ločljivosti 4000 × 3000 pik. Ali povedano drugače - taka ločljivost omogoča izpis posnetka na zares velik format papirja, tja do A2. Če to seveda želimo.

Sicer gre za precej povprečen aparat, ki po drugih lastnosti ne izstopa bistveno iz konkurence. Na hrbtni strani najdemo velik zaslon LCD (2,7 palca) razmeroma visoke ločljivosti (230.000 pik). Kljub temu prikazana slika ni najboljša, saj postane osveževanje slike že v nekaj slabših svetlobnih razmerah počasno, pa tudi prikazane barve so bolj medle. Bolje se obnese sistem menujev, v katerem ob pomoči velikih ikon izberemo način delovanja. Tudi nastavljanje drugih zmožnosti aparata je po zaslugi vrtljivega kolesca in nekaj bližnjic preprosto. Všečno velik je še gumb za sprožilec na vrhu aparata.

Zmožnosti ročnih nastavitev je malo, zato pa je tu 15 scenskih možnosti. Seveda lahko delo prepustimo tudi avtomatiki. Zmogljiv procesor "EXPEED", ki ga Nikon uporablja tudi v najnovejših aparatih D-SLR, je pri tako velikem številu megapik vsekakor nujen. A kaj, ko je sistem samodejnega ostrenja pogosto kar preveč počasen, pa tudi bliskavica potrebuje za polnjenje kako sekundo ali dve več, kot bi si želeli. Tolažimo se lahko z vgrajenim optičnim stabilizatorjem, ki delo opravlja odlično, a to od aparata s precej zajetno ceno danes pravzaprav pričakujemo. Od posladkov omenimo še način ostrenja, imenovan "face-priority", ki prepozna in izostri vse tja do 12 obrazov v posameznem motivu. Nekaj, kar sicer zmore tudi velika večina konkurentov na trgu.

Kakovost posnetkov ne razočara. Predvsem tisti v notranjosti prostorov so dokaj ostri in zavoljo visoke ločljivosti tudi polni detajlov. Tudi posnetki zunaj prostorov so primerno osvetljeni, kljub težavnim razmeram (denimo kombinacija snega in bleščeče sončne svetlobe). Barvno zasičenost lahko, če privzeti način ne zadovolji barv željnih oči, tudi povečamo z izbiro "vivid" na menuju. Objektiv ima kar nekaj opazne sodčkaste napake (kljub razmeroma skromnemu širokemu kotu), na srečo pa aparat premore zmožnost, ki sodčkavost na posnetkih razmeroma dobro izniči. Ne nazadnje tudi pri višjih vrednostih ISO kakovost posnetkov ne trpi preveč - šum, pa tudi barve in podrobnosti sistem za odpravljanje šuma opazno "odpravi" šele pri vrednosti ISO 800 in več.

Nikon Coolpix S700

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,4; ostrenje 0,5 m-neskončno (6 cm makro); domet bliskavice 5,2 m; ISO: samodejno, ročno 64-3200.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 319 EUR.

Za: Preprosta uporaba, kakovost posnetkov.

Proti: Hitrost ostrenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji