Objavljeno: 28.1.2008 16:19 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2008 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio 100GX

Caplio 100GX je nadvse zanimiv in specifičen izdelek na področju digitalnih fotoaparatov pri nas še ne tako uveljavljenega podjetja Ricoh, ki pa ima kar 70 let izkušenj v fotografiji. Aparat je zelo blizu modelu GRII, najbolj se razlikujeta predvsem po objektivih, saj je pri modelu GRII ta fiksen, pri Capliu100 GX pa ima 3-kratni zum.

Ohišje je iz kakovostne plastike in sestavljeno nadvse natančno. To je posebej opazno pri podrobnostih, kot je zapiranje bliskavice. Odlična je tudi dostopnost funkcij, saj je vse, kar potrebujemo za hiter sprehod med različnimi nastavitvami parametrov, neposredno dosegljivo, dvosmernemu gumbu pa lahko tudi sami določimo nabor funkcij, ki jih uporabljamo. Vse se zdi na pravem mestu in uporabniški vmesnik je odličen. Manjka le boljši nadzor nad vgrajeno bliskavico.

Najmanjša goriščna razdalja je pri tem posebnežu le 24 mm (s konverterjem celo 19 mm), kar zagotavlja zelo širok kot zajema. Kljub tako širokemu kotu zajema pa je sodčkavosti sorazmerno malo, ostrina pa je sprejemljiva tudi na robovih. Aparat omogoča tudi stopenjsko zumiranje, in sicer po stopnjah 24, 28, 35, 50 in 72 mm goriščne razdalje. Objektiv se ponaša z zelo dobro svetlobno vrednostjo F2,5, s čimer ob pomoči kakovostnega tipala z 10 megapikami in dobro občutljivostjo, ki ima vgrajen tudi stabilizator slike, omogoča fotografiranje v slabših svetlobnih razmerah.

Zajete barve so pravilne, kakovost fotografije pa je za kompaktni aparat na zavidljivi ravni (shranimo jih lahko tudi v formatu RAW), posebej ob tako širokem kotu zajema. Zmoti le povečana zrnatost pri vrednostih ISO 400 in več. Stabilizator slike je v tipalu, a je soliden predstavnik svoje vrste. Aparat ima nastavek za bliskavico, nanj pa lahko priklopimo tudi gibljivo elektronsko iskalo in ožičen daljinski sprožilec. Omembe vreden je tudi odličen 2,5-palčni zaslon z 230.000 pikami ločljivosti. Zelo dobrodošla je tudi alternativna izbira napajanja, saj lahko izpraznjen litijev akumulator nadomestimo z dvema baterijama AAA.

Ricoh CaplioGX100 je izvrsten kompaktni aparat in bo fotografa, ki zna izkoristiti njegove prednosti, bogato nagradil, žal pa je cena zasoljena, saj je treba zanj odšteti kar 551 evrov.

Ricoh Caplio 100GX

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-72 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,5-4,4; ostrenje 30 cm-neskončno (makro 1 cm); domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 551 EUR.

Za: Zelo širok kot zajema, ergonomija in dostopnost funkcij, baterije AAA ali litijev akumulator, svetlobna jakost in popačenje objektiva.

Proti: Visoka cena, dodatno iskalo le kot opcija, šum pri ISO 400 in več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji