Objavljeno: 26.3.2008 13:39 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2008 | Teme: nenehni testi

Sony DSC-S730

Model DSC-S730 je aparat, ki se trenutno ponaša z najugodnejšo ceno v Sonyjevi paleti. To pa vsekakor ne pomeni nič slabega, vsaj v tem primeru ne.

Ohišje je natančno sestavljeno iz kakovostne plastike, vsaj ko gledamo s cenovnega vidika, okrog objektiva pa najdemo celo aluminij. Ergonomija ohišja je povprečna, manjka boljša opora za palec pri enoročnem fotografiranju, saj ta velikokrat pristane kar na zaslonu. Ta je sploh preveč izpostavljen in zato kar kliče po praskah in, ne nazadnje, tudi razpokah, saj nima popolnoma nobene zaščite, vendar na srečo deluje dovolj trdno.

Razporeditev tipk je posrečena, vendar so razen dobrega kolesca nenatančne in premalo občutljive. Boljši sta vrhnji tipki, sprožilec in tipka za vklop. Sama dosegljivost funkcij na ohišju je glede na ponujeno zelo dobra, uporabniški vmesnik pa je enostaven in pregleden. Po Sonyjevi navadi imamo tako tipko namenjeno spreminjanju ločljivosti fotografije (sicer rabi tudi za brisanje posnetih fotografij), možnosti spreminjanja kakovosti, oziroma stiskanja jpeg, pa ta aparat ne premore.

Kakovost fotografij je sicer malenkost slabša od povprečja, vendar manj zahtevnemu uporabniku verjetno neopazno. Barve so žive, na trenutke celo malce preveč. Pohvalimo lahko stopnjo zrnatosti senzorja s 7,2 megapike, ki je pod povprečjem, predvsem tja do vrednosti ISO800, žal pa je vidne tudi nekaj izgube podrobnosti,

Pohvaliti moramo ostrenje v slabše osvetljenem okolju, saj tu premaga skoraj vse tekmece. Moti postavitev bliskavice, ki se prehitro postavi pod prst leve roke, in njena jakost, aparat pa je med njenim polnjenjem delno neodziven (ne moremo zumirati in spreminjati nastavitev, lahko zamenjamo program). Pri ostrenju omenimo še možnost uporabe prednastavljene razdalje fokusiranja (0,5 m, 1 m, 3 m, 5 m, 7 m in neskončno), vendar dvomimo o uporabni vrednosti take izbire v tej vrsti aparata. Veliko bolj bi si želeli ročne nastavitve časa odprtosti zaslonke, vsaj tam nad eno sekundo. Ena sekunda je tudi najdaljši čas odprtosti, ki jo ta fotoaparat dopušča, to pa je včasih premalo. Pri objektivu zaznamo povečano sodčkavost pri najširšem kotu zajema, tam je vidna tudi povečana kromatska aberacija.

Aparat se napaja iz dveh standardnih baterij AA, kar dopolnjuje ugodno ceno pri nakupu dodatnih akumulatorjev, pa tudi praktičnost na izletih, ko jih ne moremo napolniti. Manj praktičen je Sonyjev priklop na aparatu, ki ni standardni mini USB.

Pri snemanju videoposnetkov zmoti največja ločljivost zajemanja pri le 320 × 240 pikah ločljivosti, sama kakovost posnetka in zvok pa sta dobra.

Sony DSC-S730 je prijeten in enostaven aparat, sicer brez modernih pripomočkov, kot sta stabilizator slike in prepoznavanje obrazov, vendar kljub občasni počasnosti in pomanjkanju nekaterih nastavitev preseneča z dobrim ostrenjem v svetlobno slabših razmerah in razveseljuje z ugodno ceno 129 evrov.

Sony DSC-S730

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1250).

Tehnična zmogljivost: 2.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 129 EUR.

Za: Ostrenje v slabše osvetljenih prostorih, cena.

Proti: Izpostavljen zaslon, slabe tipke (premalo občutljive za pritisk), najdaljši čas odprtosti zaslonke le 1 s.

Pri fotografiranju nočnega razgleda smo omejeni z najdaljšim časom odprtosti zaslonke 1s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji