Objavljeno: 26.2.2008 00:55 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Februar 2008 | Teme: nenehni testi

Kodak Easyshare M883

Easyshare M883 je eden izmed dveh novih aparatov iz družine M ameriške družbe Kodak. To je vitek, lahek in cenovno dokaj ugodno naravnan aparat. Je pa res, da je konkurenčni boj na tem delu trga precej bojevit.

Kakorkoli že, gre za aparat z 8 megapikami. Na hrbtu kovinskega ohišja najdemo 3-palčni zaslon LCD. To je praktično največ, kar sploh lahko pričakujemo v razredu žepnih fotoaparatov (če naj še ostanejo žepni). Na drugi strani se bohoti optika s 3 × povečavo, a nič kaj ugodnim razponom 38-114 mm. Prepričani smo, da bi širši kot bolj koristil kot pa tistih nekaj dodatnih mm na tele koncu objektiva. S svojimi 116 g (brez baterije in pomnilniške kartice) ni bojazni, da bi raztrgal žep hlač ali srajce. Dobra lastnost je možnost polnjenja litijevega akumulatorja (in seveda prenos posnetkov) prek vmesnika USB, kadar omrežnega polnilca ni pri roki. Le posebnega (in zato priloženega) prilagojevalnika z mini USB na Kodakov priključek ne smemo pozabiti ...

Gre za "point and shoot" aparat, zato ne bomo našli kaj veliko ročnih nastavitev. Po drugi strani so vse tiste najbolj običajne zmožnosti dosegljive prek majhnih, a zgledno razporejenih tipk in navigacijske palčke desno od zaslona. Pogrešali smo dodatno lučko za osvetljevanje motiva v temi, s čimer je ostrenje ob slabi svetlobi podobno loteriji. Všeč nam je bila možnost zumiranja med snemanjem video posnetkov (ločljivost VGA, pri 30 slikah/s). Malo manj pa to, da je že sam vklop aparata precej počasen - približno 3 sekunde preteče, preden lahko naredimo prvi posnetek. Tudi med zajemanjem posnetkov je treba počakati kako sekundo več, kot smo navajeni, da aparat "prežveči" posnetek in ga zapiše na kartico.

A te spodrsljaje bi nekako še lahko opravičili, če bi aparat znal prepričati s kakovostjo posnetkov. Pa ne. Predvsem mu zamerimo visok in dobro opazen šum že pri nizkih vrednostih ISO (200 ali več). Posnetki, posneti pri dnevni svetlobi, pa so bili pogosto presvetljeni in izprani določenih detajlov. Škoda, kajti sicer bi aparat, glede na dokaj ugodno ceno, lahko priporočili prenekaterim, tako pa zgolj tistim, ki jim kakovost posnetkov ne pomeni kaj prida.

Kodak Easyshare M883

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,9; ostrenje 0,6 m-neskončno; domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno (64-400), ročno do 3200.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 229 EUR.

Za: Polnjenje akumulatorja prek USB, velik zaslon LCD, prepoznavanje obrazov.

Proti: Počasen vklop, izrazit šum na posnetkih.

Kodak M883 ima izrazito popačeno t. i. "blazinico" pri širokem kotu. To se opazi tudi pri vsakdanjem fotografiranju (npr. posnetki visokih ravnih stavb).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji