Objavljeno: 29.4.2008 10:13 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Benq X735

Benq X735 izhaja iz družine moderno oblikovanih, vitkih in v kakovostno ohišje obutih aparatov.

Ohišje, ki je debelo manj kot 15 milimetrov, je sestavljeno iz aluminija in deluje kakovostno in dovolj trdno. Aluminijast je tudi okrasni obroč okrog Pentaxovega objektiva, ki ga zaznamujeta trikratna povečava in sodčkavost po celotnem razponu.

Ergonomija ohišja je sicer solidna, na desni strani najdemo tudi oporo za palec, vendar nismo bili zadovoljni z vratci, ki pokrivajo pomnilniško kartico, saj je dostop do nje zaradi preskromnega odpiranja vratc otežen. Tipke so dobro razporejene, posebej priročna je tista za preklop med snemanjem video posnetkov in zajemanjem fotografij. Kadar želimo fotografije le pregledovati in nočemo odpreti objektiva, moramo hkrati pritisniti tipko za vklop in tipko za pregledovanje, saj je slednja preveč dostopna in izpostavljena in bi jo lahko v nasprotnem primeru nehote pritisnili v žepu ter tako skrajšali čas delovanja baterije. Zmoti pa predvsem namestitev priklopa za računalnik, saj je ta na dnu aparata in je zato treba ob prenosu fotografij aparat položiti na mizo v ležeči položaj. Ob tem početju pa zmoti še preveč izpostavljen, čeprav sicer kakovosten zaslon, ki nima nikakršne zaščite in bi ob manj pazljivem ravnanju lahko kmalu postal zasičen z drobnimi praskami.

Senzor z več kot zadostnimi 7 megapikami ločljivosti se pohvali z dobrim zajemom barv in najvišjo vrednostjo ISO 1600 (v programu S.S.F. do 2000), vendar je pri najvišjih vrednostih ISO opaziti razmeroma veliko zrnatosti. Pohvalimo lahko ostrenje v slabše osvetljenih prostorih.

V načinu zajemanja video posnetkov se lahko po potrebi občutljivost senzorja poveča kar do vrednosti ISO 6400. Videoposnetki so dobre kakovosti in zahvaljujoč kodeku xvid ne zasedejo preveč prostora. Zelo pohvalna pa je tudi možnost uporabe optične povečave tudi med zajemanjem samim, vendar se takrat zaradi hrupa, ki ga povzroči objektiv, za trenutek prekine snemanje zvočnega posnetka.

Aparat se lahko pohvali s kar 29 že nastavljenimi programi zajemanja, med katerimi najdemo posebej programe za fotografiranje domačih živali, otrok, hrane, muzejev, sončnih zahodov in še bi lahko naštevali, vendar se mnogi med seboj ne razlikujejo veliko. Tako na primer način za fotografiranje domačih živali poveča občutljivost senzorja in nam pomaga fotografirati našega ljubljenčka tudi med izvajanjem hitrejših gibov. Podoben je način za fotografiranje otrok, le da ta program aparat prilagodi za čim lepši zajem odtenkov kožne barve. Aparat zna tudi samodejno prepoznavati obraze in to delo opravlja dobro.

Med številnimi programi najdemo tudi program z ročnimi nastavitvami, da lahko prilagajamo vrednost ISO, moč bliskavice in še marsikaj, vendar pa pogrešamo ročno nastavitev časa odprtosti zaslonke, vsaj pri daljših časih. A nas bo tu zopet rešil kateri izmed že nastavljenih nočnih programov.

Omenimo še neprijetnost, ki se nam je nekajkrat pripetila med fotografiranjem, ko se je po zajeti fotografiji slika na zaslonu skrčila v navpični smeri za polovico in tako vztrajala, dokler nismo aparata izključili in spet vklopili.

Benq X735 je kompaktnih mer in ga je kljub zahtevnemu seznamu že nastavljenih načinov enostavno uporabljati. Za 202 evra, kolikor zahtevajo zanj, boste dobili še originalno torbico in enega najugodnejših aparatov z možnostjo optičnega zumiranja med zajemom videoposnetkov.

Benq X735

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37,5-112,5 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,2; ostrenje 15 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice NP; ISO: samodejno ali ročno (100-1600, v načinu SSF do 2000).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Cena: 211 EUR.

Za: Dobro ostrenje v slabše osvetljenih prostorih, optično zumiranje med snemanjem videa.

Proti: Izpostavljen zaslon, vratca pomnilniške kartice se premalo odpirajo, makro, priklop USB na spodnji strani aparata.

S programom za fotografiranje hišnih ljubljenčkov bodo tudi posnetki hitrejših gibov bolj ostri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji