Objavljeno: 26.2.2008 01:09 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2008 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio GX8

Model GX8 ni nov, Ricoh ga je predstavil že v prvi polovici leta 2005, vendar ga do zdaj še nismo imeli priložnosti preizkusiti. Za tiste čase je bila različica modela Digital GR s spremenljivo razdaljo goriščnic edinstvena kombinacija za takratna visoko ločljiva tipala in širokokotne objektive. Posebnost je tudi standardni priklop za zunanjo bliskavico (hot-shoe).

Ohišje deluje nekako "špartansko", trdno, kovinsko, vendar ni sestavljeno pretirano natančno, vratca za akumulator in pomnilniške kartice pa delujejo ceneno. Postavitev tipk in dostopnost funkcij na ohišju je zelo dobra. Zelo uporabno je kolesce za spreminjanje vrednosti parametrov, manjšo grajo pa si zasluži tipka za zumiranje, ki je premehka in premalo natančna. Grajamo tudi postavitev bliskavice, ki je preblizu držala in jo pri enoročnem fotografiranju pomotoma lahko pokrijemo s sredincem desne roke. V šali bi lahko zapisali, da nam to lahko pride celo prav, saj se nam je nekajkrat pripetilo, da je bliskavica preosvetlila kak objekt. Polnjenje pa je počasno in aparat se med polnjenjem bliskavice ne odziva.

Presenetljivo dobro pa je v večini primerov opravila avtomatika z bliskavico pri fotografiranju bližinskih posnetkov v načinu makro. Aparat izostri objekte, oddaljene več kot en centimeter, žal pa ostrenje v temnejših razmerah ni vedno zadovoljivo, kljub objektivu z zelo dobro svetlobno prepustnostjo. Najmanjša goriščna razdalja objektiva je 28 mm (35 mm ekvivalent), ob uporabi dokupljive predleče pa kar 22 mm. Tipalo ločljivosti 8,2 megapike se izkaže s pravilnimi barvami in dobro občutljivostjo ISO1600. Čeprav je zrnatosti razmeroma veliko, lahko pohvalimo nizko stopnjo zmanjševanja šuma in posledično ohranitev detajlov. Kakovost fotografij je na splošno dobra, zajem pa je mogoč tudi v formatu tiff. Videoposnetki so žal le ločljivosti 320 × 240 pik. Slabše ločljivosti je tudi zaslon, ki je s 45 mm diagonale skoraj premajhen, vendar se nam aparat oddolži z dobrodošlim in uporabnim optičnim iskalom, ki je v kombinaciji s širokokotnim objektivom prava redkost. Aparat se lahko napaja z litijevim akumulatorjem, ki kompletu žal ni priložen, ali pa z dvema baterijama AA.

V svetu digitalne fotografije čas teče hitro, vsaj ko govorimo o kompaktnih aparatih, in tekmeci so aparat Ricoh Caplio GX8 v marsičem dohiteli in prehiteli. Poleg tega je naprodaj tudi že njegov naslednik. Model GX8 ga kljub vsemu prekaša s trdnim kovinskim ohišjem in optičnim iskalom, ki ga je naslednik izgubil. Pa tudi z več kot 200 evrov ugodnejšo ceno.

Ricoh Caplio GX8

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,24 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-85 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,5-4,3; ostrenje 1cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno, 64, 100, 200, 400, 800, 1600.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 330 evrov.

Za: Široki kot zajema v kombinaciji z optičnim iskalom, svetlobna jakost objektiva, baterije AA ali litijev akumulator.

Proti: Ohišje ceneno na otip, čeprav kovinsko, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji