Objavljeno: 26.2.2008 01:08 | Avtor: Miha Horvat | Monitor Februar 2008 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio RR750

Ricoh Caplio RR750 je še eden izmed novejših predstavnikov v Ricohovi prodajni ponudbi digitalnih fotoaparatov. Od svojega predhodnika, ki je nosil oznako RR730, se praktično ne razlikuje. Enaka je najvišja efektivna ločljivost tipala, ki meri 7,1 MP, optična povečava je ostala nespremenjena in je tako še vedno 3-kratna, nekoliko boljši je zadaj nameščeni svetel zaslon LCD z diagonalo 6,4 centimetra ter skromno ločljivostjo 153.600 pik (pri predhodniku je bila njegova ločljivost zgolj 115.000 pik). Zanimivo pa je, da je RR750 v primerjavi s predhodnikom pridobil nekaj gramov na teži.

Ricohove pregovorne hitrosti in hvalevredne odzivnosti pri modelu RR750 ni zaznati toliko, kot smo vajeni pri Ricohovih digitalnih fotoaparatih s samo enim R v oznaki. Razmeroma hitro deluje zum, ostrenje (ki je tudi pri tem modelu nekoliko glasnejše, kot smo vajeni) in čas prižiganja oziroma ugašanja fotoaparata pa sta nekoliko daljša kot pri fotoaparatih v tem razredu.

Rezultati preizkusa so mešani. Kakovost fotografij je za fotoaparat s tako ceno solidna, razen v slabših svetlobnih razmerah, saj postane šum pri višjih vrednostih ISO zelo izrazit, čeprav se njegova najvišja vrednost konča pri ISO 400. Tudi pri slikanju z bliskavico se fotoaparat ne izkaže najbolje, saj so obrazi velikokrat preveč osvetljeni. Poleg samodejnega delovanja in petih tematskih avtomatik nam RR750 omogoča bore malo ročnih nastavitev, a Ricoh s predstavljenim fotoaparatom meri na manj zahtevne fotografe, ki bi jih lahko uvrstili v tako imenovano skupino "nameri in sproži". Fotoaparat se dobro izkaže v načinu makro, o zajemanju videoposnetkov pa bi le stežka našli pohvalno besedo (tega smo pri Ricohu že vajeni). Videoposnetki so posneti pri najvišji ločljivosti 320 × 240, shranjeni pa so v formatu AVI. Pri zajemanju videoposnetkov je ponavadi dobrodošel tudi zum, a ne tak, kot ga omogoča RR750, saj ne deluje zvezno, temveč po korakih, to pa je neuporabno.

Fotoaparat se napaja z dvema baterijama AA, kar je priročneje od sicer zmogljivejših litijevih akumulatorjev. Ker je aparat zelo skromen pri porabi energije, bateriji tudi kar dolgo zdržita. Ricohu RR750 je priložen priročen usnjeni etui, ki pa bi ga za kak dodaten evro k precej nizki ceni z veseljem zamenjali za pomnilniško kartico, saj je 32 MB notranjega pomnilnika veliko premalo. Vendar smo slednjega že vajeni, pri vseh izdelovalcih.

Manj zahtevne ljubiteljske fotografe brez izkušenj in brez želje po igranju z najrazličnejšimi ročnimi nastavitvami fotoaparata bo RR750 s tako nizko ceno najverjetneje prepričal brez večjih težav.

Ricoh Caplio RR750

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,16 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,35 m-neskončno (6 cm makro); domet bliskavice 2,5 m; ISO: samodejno, 80-400.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja:Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 123 EUR.

Za: Priložen priročen etui, ugodna cena.

Proti: Ni iskala, ceneno ohišje, menu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji