Objavljeno: 29.4.2008 10:13 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony DSC-W150 in Sony DSC-W170

V prejšnji številki preizkušeni Sonyjev DSC-W120 je bil na cenovnem repu (prihajajočih) aparatov iz Sonyjeve pomladne "kolekcije". Drugi konec razpona (ne pa tudi pa zaključujeta) tokrat preizkušena DSC-W150 in W170.

Aparata sta v primerjavi s cenejšim primerkom malenkost pridobila na debelini ohišja in to nekoliko preseneti. A za odebelitev je kriv zmogljivejši objektiv, ki omogoča kar 5× povečavo (DSC-W120 4×), to pa je v razredu žepnih aparatov precejšnja redkost. Kljub temu da imata aparata enak objektiv, je razpon goriščnice pri W150 med 30 in 150 mm, pri W170 pa med 28 in 140 mm. Razlika nastane zaradi različne velikosti tipala, saj je tisto pri W170 (fizično) malenkost večje, pa tudi po ločljivosti (W150 8 MP, W170 10 MP). Drugih razlik med aparatoma ni.

Delovanju aparata ne gre očitati veliko. Vklop je hiter, prav tako delovanje drugih pomembnih zmožnosti (ostrenje, shranjevanje na pomnilniško kartico, polnjenje bliskavice ...). Malce počasnejše je zgolj izbiranje po menuju, a je na srečo večina pomembnejših zmožnosti dosegljiva prek gumbov na ohišju. Ko bi bili le nekateri izmed njih nekoliko večji ... Od zmožnosti omenimo možnost prepoznavanja obrazov in nasmeškov, ki deluje presenetljivo dobro, vendar le, če portretiranci ne nosijo (potemnjenih) sončnih očal. V tem primeru namreč omenjeni funkciji povsem odpovesta.

Zunaj zaprtih prostorov sta oba aparata zajemala odlične posnetke. Barve so za Sony pregovorno zasičene, dobra je tudi ostrina in osvetljenost motivov. Malce manj navdušujejo posnetki, zajeti v notranjosti, saj so bili, če smo uporabili bliskavico, občasno malenkost podosvetljeni. Šum na posnetkih je opazen pri vrednostih ISO, večjih od 200 - podobno kot pri večini konkurence v tem razredu. Objektiv je sicer svetlobno nekaj slabši, vendar priskoči na pomoč vgrajeni optični stabilizator. Ta deluje tudi pri zajemanju videoposnetkov, k dobremu splošnemu vtisu teh pa pripomore tudi razločno zajet zvočni zapis. Tekoča minuta takega posnetka pri ločljivosti VGA nas "stane" približno 60 MB prostora na pomnilniški kartici vrste MS Pro Duo. Ta je nekako obvezna dodatna oprema, saj vgrajenih 15 MB internega pomnilnika ne zadostuje niti za pol ducata posnetkov polne ločljivosti ... Bolje se odreže priložena litij-ionska baterija, ki zmore več kot 200 posnetkov z enim polnjenjem.

Gre torej za zanimiva aparata, ki sta odlična predstavnika svojega razreda. Pred konkurenco ju postavlja predvsem objektiv, pa tudi druge zmožnosti niso od muh. Tudi (predvidena) cena ni preveč napihnjena, še posebej za model DSC-W150. Priporočamo.

Sony CyberShot DSC-W150

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 30-150 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno, ročno 80-3200.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: Predvidoma 229 EUR.

Za: Optično iskalo, hitrost delovanja, razpon objektiva, ugodna cena.

Proti: Nekoliko debelejše ohišje.

Sony CyberShot DSC-W170

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno, ročno 80-3200.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: Predvidoma 269 EUR.

Za: Optično iskalo, hitrost delovanja, razpon objektiva.

Proti: Nekoliko debelejše ohišje.

Če na aparatu izključimo možnost (sprotnega) odpravljanja rdečih oči, bodo naši portretiranci postali "zombiji".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji