Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax K20D

Če smo pred dobrim letom le občasno dobili na preizkus kak digitalni aparat SLR, pa jih danes izdelovalci predstavljajo tako rekoč vsak mesec. V srednjem cenovnem in zmogljivostnem rangu je zadnja novost iz Pentaxovega tabora, gre pa za model K20D, ki je zamenjava za dobro leto stari K10D.

Njegova najopaznejša lastnost in hkrati največja novost je novo tipalo, ki zdaj premore res visoko ločljivost 14,6 megapike. Resda bo redko kateri uporabnik dejansko potreboval tako ločljivost (tudi mi smo večinoma uporabljali pol manj svetlobnih pik), a take številke gredo dobro v promet in tega se v Pentaxu očitno zavedajo. Poleg tipala pa bomo težko našli kaj bistvenih razlik med K20D in njegovim predhodnikom. Ohišje je skoraj enako, torej odlično in zelo trpežno, aparat je med težjimi v svojem razredu. Ergonomija je zelo dobra, tudi tipke so dobro razporejene in se jih hitro navadimo. Malce razočarani smo le nad hitrostjo zaporednega zajema fotografij, ki je s tremi slikami na sekundo bolj primerljiva z nižjim rangom aparatov DSLR. Pri tej hitrosti smo tudi omejeni z nepretrganim slikanjem, saj lahko zajamemo le do 38 slik v formatu JPEG. Nato moramo počakati, da izprazni pomnilnik in nekaj slik zapiše na pomnilniško kartico.

Med programi najdemo avtomatiko in standardne ročne programe, pri katerih nastavimo bodisi zaslonko bodisi čas, drugo nastavi sam aparat, seveda pa imamo tudi polni ročni program. A bolj dobrodošel je program Sv (sensitivity priority), pri katerem nastavimo občutljivost ISO, aparat pa prilagodi preostali dve spremenljivki. Nasprotno pa je pri TAv, saj aparat samodejno nastavlja občutljivost.

Ta se sicer giblje od ISO 100 pa do 3200, na voljo je tudi program HighISO, ki poveča občutljivost na 6400. Šum postane opazen pri višjih občutljivostih, žal pa ga je malo več kot pri nekaterih tekmecih. Drugače so fotografije odlične, tako po podrobnostih in ostrini kot po barvni pravilnosti.

V razredu od tisoč do dva tisoč evrov je že kar gneča, Pentaxov model pa se cenovno uvršča na dno lestvice, s ceno 1129 evrov je res konkurenčen izdelek. Predvsem izstopa po robustnosti in kakovosti, saj so drugi podobno oklepljeni modeli (denimo Olympusov E-3) dražji še za kak dodaten objektiv ali dva. Počasnejše zaporedno zajemanje več slik večini uporabnikov ne bo povzročalo težav, le športni navdušenci bodo raje segli po konkurenci.

Pentax K20D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4688 × 3120.

Tipalo: Efektivno 14,6 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,4 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Pentax, www.pentax.com.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 1129 EUR (ohišje), 1219 EUR (ohišje in objektiv DA 18-55 II).

Za: Kakovost ohišja, ločljivost, cena.

Proti: Počasnejše zajemanje več slik, šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji