Objavljeno: 26.3.2008 13:32 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot SX100 IS

Canon je z aparati Powershot S1, S3 in trenutno še vedno aktualnim S5 požel precejšen uspeh. Gre namreč za zmogljive in med naprednejšimi uporabniki čislane aparate, ki so se kitili predvsem z veliko optično povečavo, pa tudi številnimi drugimi zmožnostmi. Žal ravno zaradi tega niso bili nikoli pretirano poceni. Powershot SX100 IS je potemtakem neposreden odgovor na ta očitek, saj je namenjen tistim, ki bi radi privarčevali kak evro pri nakupu svojega "kanona".

SX100 IS ima, kot razkrije že ime, vgrajen optični stabilizator. Ta pripomore k manj stresenim posnetkom, še najbolj očitno na koncu sicer desetkratnega objektiva zum. Bliskavico odpremo kar ročno, z dvigom pokrovčka na ohišju. S tem jo tudi vklopimo. Tu pa je že prvi očitek - kakovost izdelave mehanizma za bliskavico, pa tudi preostalega ohišja aparata, ni na ravno zavidljivi ravni. To je sicer na moč podobno aparatom iz serije Powershot A, torej z velikim in dobro oprijemljivim ročajem za desnico. Vsekakor pa velja pohvaliti, da je pokrovček (oz., točneje, zavesica) objektiva vgrajena v sam objektiv. To pri "ultra zum" aparatih ni ravno v navadi (praviloma moramo objektiv ročno pokriti s pokrovčkom).

Zmogljivostno SX100 ni prav nič podhranjen. Snema za tega izdelovalca tipično dobre video posnetke (stiskanje MJPEG), h katerim sodi zvok v tehniki mono (S5 sicer premore snemanje v stereo zapisu). Aparat omogoča popoln ročni nadzor nad parametri fotografije, a tudi avtomatika (z možnostjo prepoznavanja enega ali več obrazov, pri čemer lahko celo izberemo obraz, na katerega želimo, da aparat ostri) nikakor ne razočara. Kdaj pa kdaj se zmede le pri bližnjih (makro) posnetkih, ki jih bliskavica pogosto presvetli, a to je hiba marsikaterega aparata na trgu. In še - z vrednostjo ISO velja ostati pod 200, saj bo šum sicer hitro izničil nekaj detajlov, pa tudi sicer zelo dobra barvna zasičenost posnetkov pri višjih vrednostih opazno opeša. Omeniti moramo še počasno polnjenje bliskavice (včasih tudi 5 sekund in več); to je enaka hiba, kot jo ima Canon A720IS, in ne čudi. SX100 IS je funkcionalno videti kot skoraj popoln posnetek A720IS, le da ima "daljši" objektiv (10x namesto 6x). No, in bliskavice A720IS ni treba ročno odpreti ...

Za resno uporabo aparata bo treba dokupiti dva akumulatorja Ni-MH in ustrezno zmogljivo pomnilniško kartico SD, če ju še nimamo. Kljub temu je SX100 IS zanimiva in predvsem cenovno agresivno naravnana pridobitev v razredu zmogljivih aparatov, namenjenih predvsem tistim, ki so "male" (digitalne) aparate že prerasli, a kljub temu niso pripravljeni odšteti prevelikega kupčka denarja za še zmogljivejši aparat.

Canon Powershot SX100 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-360 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,3; ostrenje 0,5 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 3,3 m; ISO: samodejno, ročno 80-1600.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 288 EUR.

Za: Preprosta raba, kakovost posnetkov.

Proti: Velikost, izdelava, počasno polnjenje bliskavice.

Pri daljših goriščnih razdaljah (velikem zumu) se tudi pri kompaktnih aparatih globinska ostrina hitro izgubi. Previdnost pri pravilnem ostrenju motiva tako ne bo odveč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji