Objavljeno: 26.2.2008 00:55 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Februar 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D300

Skupaj z modelom D3 so v Nikonu predstavili tudi novi D300, ki nadomešča dobri dve leti stari D200. Namenjen je zahtevnejšim fotografom, v roke pa ga bodo z veseljem vzeli tudi profesionalci, saj je zaradi velikosti ohišja marsikdaj priročnejši. Kot se spodobi, so v D300 vgradili večino tehnoloških novosti modela D3 in kakšno tudi izpustili, saj gre za cenejši in s tem dostopnejši model. Na žalost pa so konkurenčni fotoaparati tega razreda cenejši in to bo pri marsikom vplivalo na dokončni izbor.

Ohišje se v primerjavi z Nikonom D200 skorajda ne razlikuje, očitna je le razlika v velikosti pregledovalnika LCD, enakega kot pri D3, z diagonalo 76 milimetrov in ločljivostjo 921.600 pik. Drža fotoaparata je kljub teži 825 gramov odlična, delo pa popolnoma enako kot pri predhodniku. Največ sprememb je v notranjosti ohišja. Vgrajeno tipalo velikosti 23,6 × 15,8 mm zdaj premore 12,3 milijona pik ločljivosti, kar je malce več kot pri D3, vendar je celica kar za slabe 3 mikrometre manjša, to pa seveda vpliva na končni posnetek. Pričakovano so dodali tudi protiprašni sistem. Kot v zmogljivejši D3 je tudi v D300 vgrajen enak procesorski del EXPEED, 1005-točkovni merilnik osvetlitve in 51-točkovni merilec ostrenja z nadvse uporabnim 3D načinom ostrenja, na voljo pa je tudi avtomatično uravnavanje kontrasta posnetka že po samem zajemanju. Življenjska doba zaklopa je ocenjena na 150.000 proženj, število šestih posnetkov na sekundo je zato manjše kot pri D3, vendar jih z uporabo dodatnega baterijskega držala MB-10 uspemo zajeti osem. Razumljivo, da sta tudi reakcijski čas sprožila s 45 in zatemnitveni čas s 100 milisekundami daljša. Občutljivost ISO lahko nastavljamo od vrednosti 100 do 6400, šum pa postane moteč pri vrednosti 3200, a ga lahko dodatno uravnavamo tudi z algoritmi za zmanjševanje pri visokem ISO.

Nastavitve digitalnega dela potekajo prek razvejenih, a enostavno dostopnih menujev. Priljubljene nastavitve, pa tudi najpogostejše bližnjice si lahko tudi shranimo. Kot pri D3 so tudi tu na voljo poznejše obdelave posnetkov in nastavitev parametrov posnetka z enim drsnikom. Ogled slike je enak kot pri D3, z dvema različnima pristopoma, izpustili pa so možnost nadzora vodoravnega položaja fotoaparata prek pregledovalnika LCD.

Večino novitet modela D3 tako najdemo tudi pri D300. Če potrebujemo lažje in manjše ohišje in lahko pogrešamo tipalo FX, manjše število posnetkov na sekundo in nižjo vrednost ISO ter pridobimo še protiprašni sistem, je D300 zelo dober nadomestek za profesionalni model in spodoben naslednik modela D200.

Nikon D300

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4288 × 2848.

Tipalo: Efektivno 12,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Grafo, www.fotograd.com.

Cena: 1899 EUR (ohišje).

Za: Ločljivost, nastavljivost ISO, hitrost, ohišje, kakovost posnetka, pregledovalnik LCD, delo, protiprašni sistem.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji