Objavljeno: 29.4.2008 10:13 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Benq T800

Model T800 je posebnež v družini vitkih in elegantnih aparatov iz podjetja benq, saj se ponaša z zelo dobrim, kar tripalčnim zaslonom, ki je za povrh še občutljiv za dotik.

Ohišje aparata je sicer podobno tistemu pri modelu X735, odvzetih pa mu je nekaj tipk in malenkost se je odebelil. Zamerimo mu preskromno odpiranje vratc, ki pokrivajo pomnilniško kartico in s tem otežujejo dostop do nje. V profilu okrasnega obroča okrog objektiva se rada skrije drobna umazanija. Priložena torbica se aparatu prilega zelo tesno, skoraj pretesno, ker pa notranja podloga rada spusti kakšno vlakno ali dve, se ta začnejo nabirati v zarezah na obroču okrog objektiva in dajejo videz, kot da je poln drobnih prask.

Objektiv je Pentaxov, vendar žal trpi rahlo povečano sodčkavost po celotnem zumu. Nekaj težav ima aparat z ostrenjem pri slabši osvetljenosti, vendar bolj zmoti to, da čeprav slikanega objekta ne izostri, dostikrat sporoči ravno nasprotno.

Upravljanje aparata ob pomoči zaslona, občutljivega za dotik, je hitro in skrajno enostavno opravilo. Ko se privadimo aparatu, se nam zdi vsaka nastavitev le dva nežna dotika stran. Priloženo je tudi pero, s katerim lahko na že posnete fotografije kaj dopišemo ali narišemo, dodajamo pa lahko raznovrstne žige in se nasploh poigramo s fotografijo kar v samem aparatu.

Tipalo ločljivosti 8 megapik se lahko pohvali z nizko stopnjo zrnatosti vse tja do vrednosti ISO 800, nato pa se ta nelinearno poveča. Prikazane barve so dobre, malo slabša je le avtomatska nastavitev beline, tako da je pri fotografiranju pod umetno lučjo bolje izbrati ročno nastavitev beline.

Ko govorimo o ročnih nastavitvah, omenimo še možnost ročnega ostrenja, kar nam sicer lahko koristi pri fotografiranju skozi bližnje ovire, vendar bi nastavitev časa odprtosti zaslonke po našem mnenju dodala aparatu večjo uporabniško vrednost. Drugače pa poteka ročno ostrenje ob pomoči velikega zaslona in drsnika kar na zaslonu brez težav. Med nastavitvami bomo našli celo ročno nastavitev saturacije in ostrine.

Ko govorimo o ročnih nastavitvah, se marsikdo ustraši in bi si želel popolnoma avtomatskega načina, vendar je pri tem aparatu tak način žal združen z ročnim, to pa pomeni, da avtomatika poskrbi za vse takrat, ko so vsi parametri nastavljeni na vrednost avto. Večina uporabnikov s tem verjetno ne bo imela težav, za tistega, ki bo spregledal neprimerno ročno nastavitev kakega parametra, pa bi lahko pomenilo kakšno manj dobro fotografijo.

Aparat omogoča uporabo optične povečave tudi med zajemanjem videoposnetkov, a ker so premiki v objektivu preglasni, se med zumiranjem zajemanje zvoka za trenutek prekine.

Omenimo še polnilec, ki je univerzalen in tako skupen več izdelkom iz podjetja benq in torej zmožen polniti različne baterije tega izdelovalca. Pri nekaterih modelih, tudi pri tem, ob prvi uporabi kljub vsemu deluje, kot da ni pravi.

Benq T800 je zanimiv izdelek, ki je pritegnil pozornost marsikoga, ki je med testiranjem prišel v stik z njim. Zaradi velikega, za dotik občutljivega zaslona pa je tudi nadvse prijeten za uporabo. S ceno 215 evrov je tudi eden najugodnejših predstavnikov svoje vrste.

Benq T800

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37,5-112,5 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,2; ostrenje 15 cm(makro)-neskončno; domet bliskavice NP; ISO: samodejno ali ročno (100-1600, v načinu SSF do 2000).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Cena: 227 EUR.

Za: Za dotik občutljiv zaslon, optično zumiranje med snemanjem videa.

Proti: Ostrenje, makro, priložena torbica, programa avto in manual v enem, vratca pomnilniške kartice se premalo odpirajo, priklop USB na spodnji strani aparata.

V težjih okoliščinah aparat ne ostri najbolje. A to še ni tako hudo kakor to, da nas na napako ne opozori. Tako kot tega ni storil pri zgornji fotografiji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji