Objavljeno: 26.2.2008 01:08 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2008 | Teme: nenehni testi

Kodak Easyshare M753

Kodak Easyshare M753 sodi med ugodnejše digitalne aparate na našem trgu. Po zunanjosti je značilen predstavnik žepnih aparatov, za oko prijetno oblikovan in majhne mase.

Ohišje je plastično, vendar dovolj kakovostno in prijetno za delo, kromirani deli pa so žal občutljivejši za praske in umazanijo. Ergonomija je za ta razred povprečna, enako velja za tipke, na vrhu aparata pa najdemo kolesce za izbiro programa, ki je teže dostopno. Poleg stikala za vklop aparata, ki je dobro pomaknjen v notranjost ohišja, da aparata pomotoma ne vklopimo v žepu, je nenavadno nameščena tudi tipka za upravljanje bliskavice. In marsikdo bo na začetku verjetno želel vklopiti aparat kar s to tipko, tipko za izklop bliskavice pa bo zaman iskal na štirismernem stikalu poleg zaslona.

Prvič nas aparat prijetno preseneti, brž ko ga vklopimo, saj je nemudoma pripravljen za fotografiranje, ostrenje poteka hitro, enako velja tudi za polnjenje bliskavice. Kakovost fotografij je žal podpovprečna, predvsem zaradi prevelikega stiskanja fotografij JPG (zaradi česar fotografije zasedejo manj prostora na kartici), izrazitejša pa je tudi sodčkavost objektiva, ki je opazna tudi pri največji povečavi. Barve so zgolj povprečne, pri povišani občutljivosti ISO se stanje poslabša, pri tipalu s 7 megapikami pa je opaznejša tudi občutljivost za šum.

Avtomatika deluje dobro, na voljo nam je tudi dovolj scenskih programov, posebej pa bi izpostavili program za fotografiranje panoramskih posnetkov, ki nam tri zaporedne panoramske posnetke sestavi kar v samem aparatu (ne potrebujemo torej programske opreme v računalniku, glej tokratni preizkus le-te). Deluje dobro, še posebej, če aparatu pomagamo s pravilnim nagibom levo ali desno pri vsaki fotografiji posebej. Panoramske posnetke lahko združujemo tako z leve kot z desne strani, stičišča fotografij so na svetlejših delih rahlo potemnjena, aparat pa posameznih fotografij ne shrani posebej.

Dobrodošla novost na področju fotoaparatov je polnjenje baterije kar prek podatkovnega kabla USB, žal pa priklop na aparatu ni standardni miniUSB, kar bi uporabnost novosti še povečalo. Pri Kodaku marketinško omenjajo zajem fotografij pri ločljivosti HD, kar so sicer omogočali nekateri izdelki že 10 let nazaj (aparati z 2 megapikama ločljivosti in več), vendar prikrijejo to, da aparat ne omogoča neposredne povezave, prek katere bi take fotografije prikazovali na televizorjih HD.

Kodakov Eazyshare M753 je nedvomno izdelek z nekaj zanimivimi rešitvami in je prijeten ter enostaven za uporabo. Uporabnik, ki ga malce slabša kakovost fotografij ne bo motila, bo za ceno 150 evrov dobil veliko. Veliko v majhnem.

Kodakov M753 zna panoramske fotografije sestaviti sam, brez programske opreme v računalniku. Vendar je končni rezultat zato slabši (stičišča fotografij so na svetlejših delih rahlo potemnjena).

Kodak Easyshare M753

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 15 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno (80-200) ali ročno (80-1250).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 150 evrov.

Za: Ugodna cena, polnjenje prek kabla USB, združevanje panoramskih posnetkov v aparatu, hiter prvi posnetek.

Proti: Prevelika jpeg stisnjenost fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji