Objavljeno: 26.3.2008 13:39 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S510

Ko je jeseni prišel na trg, je bil po Nikonovih zagotovilih najmanjši aparat z vgrajenim optičnim stabilizatorjem slike, bil pa je tudi aparat z najhitrejšo odzivnostjo med kompaktnimi aparati v razredu 8 megapik ločljivosti.

Ponaša se z nadvse majhnim aluminijastim ohišjem, ki pa je dodatno zaščiteno, da tudi tisti, ki jim hladen dotik aluminija ni preveč všeč, ne bodo razočarani. Ergonomija ohišja je glede na velikost odlična, prav tako razporeditev tipk, posebej prijetna pa je štirismerna tipka, ki je obenem tudi kolesce, s katerim se lahko hitro sprehajamo po menujih in nastavitvah parametrov. Ne manjka niti opora za palec desne roke pri enoročnem fotografiranju.

Menuji so enostavni, vendar malenkost slabše pregledni, lahko pa so prikazani kot ikone ali kot besedilo, po želji.

Aparat zares preseneti z izjemno odzivnostjo in na splošno hitrim delovanjem. Vklopi se zelo hitro, takoj je tudi pripravljen za zajem fotografij. Še hitreje se izklopi. Prav tako hitro poteka zumiranje, morda na trenutke, kadar želimo biti natančni pri izrezu, celo prehitro.

Tipalo z 8,1 megapikami ločljivosti se lahko pohvali s širokim razponom vrednosti ISO, od 64 pa vse tja do 2000. Zrnatost se tudi pri višjih vrednostih ne poveča preveč, še posebej ob nizkem zmanjševanju šuma in s tem ohranitvi podrobnosti. Zelo dobre so tudi prikazane barve.

Velik plus si zasluži bliskavica, ki je postavljena skoraj na sredino zgornjega roba ohišja in posledično "odporna" na zakrivanje s prsti. Hvalimo tudi njeno jakost, hitro polnjenje, enakomerno razpršitev svetlobe in delovanje pri fotografiranju od blizu.

Sicer se aparat pri fotografiranju od blizu ne izkaže najbolje. Najmanjša razdalja ostrenja v načinu makro je debelih 15 centimetrov. Kljub sprotnemu ostrenju v tem načinu, tudi ko sprožilca nimamo pritisnjenega do polovice, pa ima aparat pri takem fotografiranju kar nekaj težav, še posebej v temnejših prostorih, kjer nasploh ne ostri najbolje. Čeprav se najmanjša razdalja ostrenja v načinu makro ne spremeni tudi pri najdaljši goriščnici, pa je globinske ostrine preveč in ozadje ne izpade dovolj zamegljeno, čeprav bi si to velikokrat želeli. Zmoti tudi rahlo povečana sodčkavost objektiva pri najširšem kotu zajema. Sprotno ostrenje objekta poteka tudi pri scenskem načinu za šport.

Pohvalimo lahko še odličen zaslon, zaradi katerega bomo optično iskalo le redko pogrešali, dobra je tudi njegova kotna vidljivost. Uporabna je tudi možnost D-lighting, s katero lahko pri že zajetih fotografijah posvetlimo senčne predele fotografije, ki so zaradi močne svetlobe okrog njih pretemni. Dobro deluje tudi prepoznavanje obrazov.

Nikon nam za 279 evrov ponuja izjemno kompakten aparat, ki lepo "sede" v žep, z njim pa zaradi velike odzivnosti ne boste zamudili še tako kratko trajajočih spominov. Na poti je sicer tudi že njegov naslednik, model S520, ki pa se od zgoraj opisanega praktično ne razlikuje.

Nikon Coolpix S510

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 15cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,5 m; ISO: samodejno (64-1000) ali ročno (64-2000).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 279 EUR.

Za: Odzivnost, hitrost, ohišje, majhnost, ergonomija glede na majhnost.

Proti: Slabše ostrenje v temnih razmerah, slab makro.

Jakost osvetlitve ob uporabi bliskavice v načinu makro je zelo dobra, v prihodnje pa bo fotografiranje babičinih krofov še enostavnejše, pravijo v Nikonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji