Objavljeno: 29.4.2008 10:13 | Avtor: Miha Horvat | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare M863

Kodak Easyshare M863 je eden izmed najnovejših predstavnikov v paleti Kodakovih žepnih fotoaparatov, ki se lahko pohvali z majhnimi merami, majhno maso, za oko prijetno oblikovanim ohišjem in glede na kakovost tudi nizko ceno.

M863 je odet v dobro ohišje, ki je tudi prijetno za otip in ne daje občutka plastičnosti, kot smo sicer vajeni pri fotoaparatih tega cenovnega razreda. Fotoaparat se bohoti z 8 megapikami, z optiko s 3 × povečavo z ugodnim razponom 34-102 mm, z majhno maso 115 g (brez baterije in pomnilniške kartice), s tehniko zaznavanja obrazov in z dobrim 2,7-palčnim zaslonom LCD, ki tudi ob močnejši svetlobi dobro opravlja svoje delo. Na vrhu aparata je kolesce za izbiro programa, sprožilec, nekoliko "potopljen" gumb za vklop aparata in na zanimivo mesto nameščena tipka za upravljanje zmogljive bliskavice.

Po pritisku na gumb za vklop je aparat zelo hitro pripravljen za fotografiranje, izkaže se tudi s hitrim ostrenjem in hitrim polnjenjem bliskavice, ki ne zataji niti pri več zaporednih posnetkih, se pa takrat pokaže nekaj težav zaradi počasne obdelave fotografij znotraj samega fotoaparata. Kakovost fotografij je povprečna, barve pa so za odtenek bolj žive od dejanskih. V Kodaku model M863 pohvalijo tudi z možnostjo nastavitve vrednosti ISO na kar 1600, v praksi pa se izkaže, da je ISO, višji od 400, popolnoma neuporaben, saj slike zelo izgubijo na kakovosti in postanejo zelo zrnate.

Ker gre za "point and shoot" fotoaparat, je jasno, da kaj veliko ročnih nastavitev ne ponudi, ima pa obilo različnih scenskih programov, pri katerih velja posebej izpostaviti program za fotografiranje panoramskih posnetkov. Ta nam prihrani kar nekaj časa, saj nam panoramske posnetke sestavi kar v samem aparatu, za razliko od svojih manjših sorodnikov pa M863 omenjene posnetke sestavi odlično, brez kakršnihkoli vidnih ali motečih delov stičišč fotografij - celo bolje od številnih temu namenjenih računalniških programov.

Slaba stran Kodakovega M863 pa so gotovo video posnetki, ki jih aparat v najvišji ločljivosti (640 × 480) lahko zajema s 15 posnetki na sekundo. Tudi kakovost posnetkov ni kaj prida, še ena pomanjkljivost pa je zum, ki med zajemanjem videoposnetkov ne deluje zvezno, temveč po korakih, to pa je vse prej kot uporabno.

Kodakov Easyshare M863 je enostaven, priročen, eleganten in dokaj zmogljiv malček po ugodni ceni, ki bo gotovo odličen nakup za tiste, ki jih zajemanje videoposnetkov ne zanima, ki bi radi kdaj na najlažji možni način naredili kak panoramski posnetek in želijo dobiti veliko po nizki ceni.

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,20 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-102 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 0,6 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno, ročno 64-1600.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 159,98 EUR.

Za: Cena, videz, panoramski posnetki, zaslon.

Proti: Ni iskala, video posnetki.

Kodakov Easyshare M863 zna panoramske fotografije sestaviti sam, brez programske opreme v računalniku, delo pa opravi zelo dobro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji