Objavljeno: 26.3.2008 13:41 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D60

Nikon je do zdaj v najnižjem cenovnem razredu ponujal dva fotoaparata DSLR: starejšega D40 in rahlo pomlajenega D40x. Čeprav je slednji na trgu manj kot leto dni, pa so se že odločili, da ga nadomestijo z drugim. To je glede na dejstvo, da še vedno prodajajo bistveno starejši model D80, kar zanimivo. Novi model ima oznako D60, največja razlika med njim in cenejšim D40 (ki bo zaenkrat ostal v prodaji) je zmogljivejše tipalo, razlike med D60 in poslavljajočim se D40x pa bomo zelo težko našli. Kot zanimivost povejmo, da ne gre za prvi aparat DSLR s to oznako; pred leti je Canon ponujal svoj D60, ki je bil za tiste čase s šestimi milijoni pik zelo zmogljiv aparat.

Ko smo vzeli Nikonov D60 v roke, smo se najprej vprašali, ali nam niso ponesreči dostavili D40x in le zamenjali oznako. Ohišje je namreč povsem enako, od mer in teže pa do razporeditve tipk. A tega Nikonu ne moremo zameriti, saj gre za eno najboljših ohišij v tem cenovnem razredu. Tudi preostale tehnične lastnosti so ostale nespremenjene. Tipalo je enako, torej CCD ločljivosti deset milijonov pik, faktor povečave goriščnice je 1,5. Fizične izboljšave imamo le dve. Prva je čiščenje tipala: ta se za hip strese in tako odstrani morebitne delce prahu; drugo pa tipalo nad zaslonom LCD, ki slednjega ugasne, ko aparat prislonimo k očesu. Oboje obvladajo konkurenčni aparati že kar nekaj časa.

Nekaj novosti je med programskimi funkcijami, večina pa je namenjena začetnikom. Taka je na primer možnost Dynamic Lighting (oziroma D-lighting), ki programsko osvetli pretemne dele slike in potemni presvetle, tako da izgubimo čim manj podrobnosti. Podobno bi lahko dosegli tudi z naknadno obdelavo v programih, kot je Photoshop. Zanimiva je možnost dodajanja več fotografij skupaj v animacijo, kjer izberemo prvo in zadnjo fotografijo v seriji, aparat pa iz njih sestavi video posnetek v formatu AVI.

Čeprav je D60 zelo dober aparat, ki se lahko pohvali z odlično kakovostjo izdelave in zelo dobro kakovostjo posnetkov, pa smo kljub vsemu pričakovali še kakšno novost več. Zdi se, da je edini razlog za njegov obstoj to, da Nikon pač ima aparat v razredu med 500 in 1000 evri, pa čeprav je konkurenca v tem razredu zelo močna. Tudi znotraj Nikonove družine bi se namreč raje odločili za cenejši model D40 in še kak objektiv (ali bliskavico) za povrh.

Nikon D60

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 3872 × 2592.

Tipalo: Efektivno 10,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 599 EUR (le ohišje), 649 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-55 F3,5-5,6), 699 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-55 VR F3,5-5,6).

Za: Kakovost ohišja, enostavno upravljanje.

Proti: Premalo novosti glede na D40x.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji