• Licenciranje Linuxa?

    Dva največja svetovna distributerja operacijskega sistema Linux Red Hat in Suse Linux sta uporabnike seznanila z načrti, da bodo morali odslej za nekatere izdelke plačevati licenčnino. Distributerja opozarjata, da bosta le na ta način lahko zagotovila ustrezno podporo. Večina članov odprtokodne skupnosti GPL (GNU General Public License) je seveda ogorčena nad takim razpletom dogodkov. Nejasnosti pa povzročajo tudi Red Hatove pogodbe s kupci, v katerih je tako zapletena vsebina, da ni jasno ali je Linuxove programe mogoče kopirati (tako kot doslej) ali ne.

    Objavljeno: 20.11.2003
  • Varni dostop do omrežij tudi z SSL

    Vse več naprav VPN vsebuje za varni zunanji dostop do omrežij podjetij tehnologijo SSL (secure sockets layer encryption), ki je pri spletnih brskalnikih že zelo razširjena. Svoje naprave za navidezna zasebna omrežja (VPN) je s tem standardom predstavila tudi družba Cisco Systems. Lastnost varnega kodiranja podatkovnega sloja so vključili v njihove omrežne naprave serije 3000, ki predstavljajo vstopne točke v omrežja podjetij.

    Objavljeno: 20.11.2003
  • Cisco s trdnimi rezultati

    Podjetje Cisco Systems je objavilo rezultate poslovanja za prvo četrtletje poslovnega leta 2004, s katerimi so v podjetju zadovoljni. Čisti prihodki od prodaje v prvem četrtletju so znašali 5,1 milijarde dolarjev, kar predstavlja 5,3% povečanje v primerjavi s prvim četrtletjem poslovnega leta 2003, oziroma 8,5% povečanje v primerjavi s četrtim četrtletjem 2003. Čisti dobiček je znašal 1,1 milijarde dolarjev, kar je znatno bolje kot poslovanje v prvem četrtletju 2003, ko so zabeležili 618 milijonov dolarjev dobička.

    Objavljeno: 20.11.2003
  • ITU razvršča Slovenijo visoko na lestvici informacijskih družb

    Nedavna raziskava mednarodnega telekomunikacijskega združenja ITU je razkrila, da ima Slovenija enak dostop do visoke tehnologije kot Francija, Italija in Nova Zelandija. ITU je v okviru letnega poročila o razvoju globalnih telekomunikacij za leto 2003 objavil tudi razpredelnico z indeksi Digital Access Index, ki ponazarjajo stopnjo razvitosti informacijske družbe in trga v posameznih državah sveta.

    Objavljeno: 20.11.2003
  • Novi tablični računalniki

    Nekateri proizvajalci so jesenski sejem Comdex izkoristili za predstavitev nove generacije tabličnih računalnikov skladnih s standardom TabletPC. Prva novost prihaja iz japonskega podjetja Toshiba, nosi pa ime Portege M200. Gre za tablični računalnik s procesorjem Pentium M (1,5 GHz), ki ima vgrajen 12,1-palčni zaslon z nadvse visoko ločljivostjo za dimenzije zaslona (1400 x 1050 pik). Osnovni pomnilnik je velik 512 MB, tu pa so še 40 GB velik disk, izmenljiva optična enota in izbor brezžičnih vmesnikov. Računalnik lahko deluje kot navaden prenosnik ali pa tablični računalnik, pri čemer se zaslon povezne prek tipkovnice. Namenjen je predvsem profesionalcem, ki rabijo uporabo računalnika tudi stoje, kamor sodijo zdravniki, inženirji in drugi. Računalnik tehta 2 kg in stane 2.400 dolarjev.

    Objavljeno: 20.11.2003
  • Kmalu novi ponudniki ADSL?

    Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) je bila tekom delovanja deležna mnogih kritik na račun počasnega delovanja, da odločbe izdaja počasi, pa še te niso zmerom upoštevane. Direktor agencije Nikolaj Simič je odgovoril na tovrstne komentarje z novo politiko dela, ki jo je ATRP že pričela izvajati in sedaj kaže prve rezultate, njen ključni del pa so izvajanja detajlnih analiz ter dogovarjanje z vsemi vpletenimi strankami pred izdajami odločb. Tako ne prihaja do sporov in mnogih pritožb na odločbe, ki bi lahko postopke zavlekle tudi za več let.

    Objavljeno: 20.11.2003
  • Telekomunikacije 2003

    Dvodnevne konference Telekomunikacije, ki jo je letos že četrtič organiziral založnik revije Mobinet, so se tudi letos ponovno udeležili najpomembnejši predstavniki slovenskih telekomunikacijskih podjetij, od operaterjev mobilne in stacionarne telefonije, ponudnikov dostopa do interneta, do razvijalcev rešitev in tudi nekaterih predstavnikov tujih telekomunikacijskih velikanov, kot sta Nokia in Motorola.

    Objavljeno: 19.11.2003
  • HP ponovno poskuša s kopirci

    Hewlett-Packard je na Comdexu na posebni tiskovni konferenci prestavil ponovni poskus osvojitve tržišča najzmogljivejših fotokopirnih strojev. Pred časom so tak poizkus že naredili, vendar ni uspel. Predstavniki podjetja pravijo, da se učijo na napakah in da bo drugi poizkus bolj uspešen.

    Objavljeno: 19.11.2003
  • Računalniški terminali tudi za novo dobo

    Raziskave kažejo, da imajo računalniki s terminali pogosto prednost pred omrežji z osebnimi računalniki. Po raziskavi podjetja za tržne raziskave Quocirca, so sistemi s terminali cenovno ugodnejši, varnejši, zanesljivejši, pa tudi vzdrževati jih je lažje. Večina uporabnikov se strinja, da so z nakupom terminalskega strežniškega sistema prihranili od 10 do 20 odstotkov v primerjavi z omrežji z osebnimi računalniki. Sistemi s terminali naj bi po mnenju uporabnikov poleg tega ustrezali več kot pet let, kar je dvakrat dalj kot velja za osebne računalnike.

    Objavljeno: 19.11.2003
  • 20-palčni iMac

    Apple je predstavil novega člana družine osebnih računalnikov iMac, ki se lahko pohvali kar z 20-palčnim zaslonom LCD. To je hkrati največji zaslon vgrajen v katerikoli računalnik tipa >>vse v enem<<. Pridružuje se sedanjim iMacom, ki ponujajo 15- in 17-palčne zaslone. 20-palčni zaslon ima ločljivost 1680 x 1050 pik in nudi sliko v razmerju 16:10. Osnova iMaca je podobna kot doslej, kar pomeni, da računalnik poganja procesor PowerPC G4 s taktom 1,25 GHz, vgrajen je 256 MB velik pomnilnik in 80 GB velik disk. Za grafiko skrbi grafični pospeševalnik nVidia GeForce FX 5200 s 64 MB DDR DRAM. Vgrajeni so vmesniki firewire in USB 2.0, na voljo pa sta tudi brezžični vmesnik Airport Extreme 802.11g in vmesnik bluetooth. Sistem seveda vključuje novi MacOS X 10.3 >>Panther<<, za nov model pa je v ZDA treba odšteti 2.200 dolarjev.

    Objavljeno: 19.11.2003
  • Cisco in partnerji za varnost mobilnih računalnikov

    Prenosni računalniki in druge mobilne naprave danes predstavljajo trojanske konje, kar se tiče varnosti v lokalnih omrežjih, saj so z uporabo na terenu izključeni iz omrežij, kjer veljajo stroga varnostna pravila. Ko se zopet priključijo v matično omrežje pa lahko s sabo prinesejo viruse, trojanske konje in druge nevšečnosti in to skozi >>mala vrata<<, ki pogosto niso primerno nadzorovana.

    Objavljeno: 19.11.2003
  • Digitalna identiteta

    Elektronskega poslovanja je vse več. Na elektronski način medsebojno poslujejo podjetja, pa tudi javna uprava se trudi, da bi besedi uprava dodala predpono e. E-uprava bi rada na elektronski način komunicirala tako z državljani kot tudi z drugimi upravami in podjetji, doslej pa se še ni izkazala z večjimi uspehi.

    Objavljeno: 18.11.2003
  • Macromedia v spletnih konferencah

    Nov Macromediin program Breeze Live zagotavlja spletne konference v strežniških sistemih in tudi samostojno, med odjemalci. Tako se je podjetje pridružilo kopici ponudnikov, ki vidijo priložnost v zmanjševanju potovalnih stroškov in zagotavljanju varnosti in videokomunikacij v podjetjih, ki imajo pisarne na oddaljenih lokacijah. Breeze Live naj bi premostil tehnične ovire in krivuljo učenja, potrebno za učenje uporabe programov za sestanke in konference v internetnem prostoru. Seveda omogoča souporabo dokumentov in tudi obdelavo.

    Objavljeno: 18.11.2003
  • Kako odgovoriti na poslovne izzive

    Vloga IT v organizacijah pri doseganju poslovnih ciljev je ponekod še vedno nejasna, pravi dr. Simon Žnidar, eden od predavateljev na Informacijskem kažipotu podjetja ITS Intertrade Sistemi, ki je bil 12. novembra 2003 v Ljubljani. Glavna tema Informacijskega kažipota je bila Kako povečati konkurenčnost na globalnem trgu, udeleženci pa so poslušali predavanja s področij upravljanja informacijske tehnologije, strateškega usmerjanja podjetij ter uporabe Baana in drugih sistemov ERP.

    Objavljeno: 18.11.2003
  • Comdex: vendarle nekaj novosti

    Na močno zmanjšanem Comdexu je bilo v prvem sejemskem dnevu vendarle videti in slišati nekaj novosti. Med bolj zadovoljnimi na sejmu (čeprav brez svojega razstavnega prostora) je AMD, saj je Sunov Scott McNealy procesorju Opteron napovedal svetlo prihodnost. Sun bo AMDjeve procesorje uporabil v svojih manj zmogljivih strežnikih in s tem zapolnil praznino med najmanj zmogljivimi (32-bitnimi) Intelovimi Xeoni in lastnimi UltraSPARCi. Hkrati je AMD napovedal hitrejše različice Opteronov, ki sedaj delujejo s frekvencami do 2,2 GHz. Strežniki z Opteroni bodo po novem lahko uporabljali tudi hitrejši pomnilnik PC3200 (400 MHz), saj se je končalo daljše preizkuševalno obdobje, ki je za strežniške sisteme obvezno.

    Objavljeno: 18.11.2003
  • Datoteke PDF iz strežnikov

    Podjetje Adobe je predstavilo novega člana družine izdelkov Acrobat, ki omogoča izdelavo prenosljivih datotek na centralnem strežniku. Program Acrobat Elements Server je soroden dosedanjemu izdelku Acrobat Elements, ki je bil doslej namenjen osnovni izdelavi PDF datotek, vendar je bil na voljo le kot količinsko naročilo (minimalna količina 1000 licenc) za ceno okoli 30 dolarjev na kos. Adobe je priznal, da se je le malo strank odločilo za ta izdelek, kljub temu, da ga mnogi rabijo. Glavni razlog pa ni v ceni, ampak v dejstvu, da namestitev izdelka na vsak osebni računalnik v velikih podjetjih lahko predstavlja zelo velik in drag poseg.

    Objavljeno: 18.11.2003
  • Kiblix 2003 navdušil

    Že drugi Linux festival Kiblix - potekal je v mariborskem centru Kibla - se je ponovno potrdil kot najpomembnejši dogodek na področju odprtokodnih informacijskih rešitev pri nas. Poleg Linuxa in odprte kode Kiblix pokriva tudi področja mobilne telefonije in računalniške varnosti.

    Objavljeno: 18.11.2003
  • Novell za Microsoftov Exchange

    Pri Novellu so nedavno objavili podporo za Microsoft Exchange 2003 s priključkom Ximian Connector for Microsoft Exchange. Tako bodo lahko odjemalci z Linuxom in Sunovim Solarisom priključeni v strežnik Exchange imeli enake pravice, možnosti in nadzor, kot uporabniki s sistemom Windows. Uporabniki Linuxa bodo lahko upravljali svojo e-pošto, koledarje, skupne urnike, imenike, javne mape in opravila.

    Objavljeno: 17.11.2003
  • IBMove rezine s procesorji Power že marca

    IBM bo predvidoma marca 2004 predstavil prve strežniške rezine, ki so zgrajene na temelju procesorjev Power. Posamezna strežniška rezina z delovnim imenom JS20 bo vsebovala do dva procesorja PowerPC 970 s taktom 1,6 GHz, ki ji poznamo že iz Applovih namiznih računalnikov PowerMac G5. Procesorji PowerPC, ki so zgrajeni na temelju tehnologije Power namreč zagotavljajo primerno zmogljivost, obenem pa ne pretirano porabo energije in majhno prostorsko potratnost.

    Objavljeno: 17.11.2003
  • Veritas NetBackup 5.0

    Podjetje Veritas je predstavilo novo različico programa za izdelavo varnostnih kopij podatkov NetBackup 5.0, ki prinaša nova orodja za učinkovitejši in hitrejši dostop do podatkov v arhivih. Število novost v paketu je sicer precejšnje na vseh področjih, program pa je 50% hitrejši pri dejanskem arhiviranju podatkov kot dosedanja različica 4.5. Močno so skrajšali tudi čas potreben za povrnitev podatkov.

    Objavljeno: 17.11.2003
  • Symantecovo krpanje varnosti

    Pri Symantecu so pred kratkim ponudili novo različico programa Ghost za nameščanje in posodabljanje programske opreme v več računalnikih hkrati. Ghost 8.0 Corporate Edition naj bi nadomestil veliko administratorskega dela, ki ga zahteva posodabljanje programov v namiznih ali prenosnih računalnikih v srednje velikih in velikih podjetjih.

    Objavljeno: 17.11.2003
  • Cisco z novo brezžično opremo

    Družba Cisco Systems je predstavila nove in hitrejše brezžične naprave Wi-Fi, ki temeljijo na standardu 802.11g. Te naprave naj bi končno prepričale velika podjetja, da se splača vlagati v velika brezžična omrežja. Za vstopno točko Cisco Aironet 1100 bo treba odšteti 600 ameriških dolarjev. Poleg tega bodo pri družbi po novem letu ponudili tudi brezžične omrežne kartice za standarde 802.11a/b/g za prenosne in namizne računalnike. Cene bodo od 170 do 250 dolarjev.

    Objavljeno: 17.11.2003
  • Novi Comdex

    Danes se v Las Vegasu začenja vsakoletni računalniški sejem Comdex, ki smo ga v prejšnjih letih (kar 24 jih je že bilo!) upravičeno imenovali za najpomembnejši letni dogodek IT. Po tem, ko so poznavalci že ob lanskem zelo slabem obisku (tako razstavljavcev kot obiskovalcev) špekulirali, da je s Comdexom morda konec, letos sejem še živi. Pod sloganom da gre za novi Comdex, z bolj profilirano ciljno skupino, z večjim poudarkom na predavanjih in manjšim na samem sejemskem dogajanju (vsaka podobnost z našim Infosom je zgolj naključna).

    Objavljeno: 17.11.2003
  • Fujitsu z AMDjem

    Pri Fujitsuju so ponudili prenosnik Lifebook S2000 z vgrajenim AMDjevim procesorjem Athlon XP-M 2000+ z zmanjšano napetostjo. Diagonala zaslona LCD meri 13,3-palca, vgrajen pa je tudi 266 MHz pomnilnik DDR (največ 1 GB), disk do 60 GB, optični pogon po izbiri, dve vtičnici USB 2.0 in firewire ter drugi standardni priključki, vključno z ethernetom in na željo tudi brezžičnim ethernetom po standardu 802.11g. Računalnik tehta 2 kg, cene pa se začnejo pri 1200 dolarjih.

    Objavljeno: 16.11.2003
  • Hitrejši mobilni Celeron

    Intel je predstavil mobilno različico procesorja Celeron, ki deluje odslej tudi s taktom 2,5 GHz. Procesor je narejen v 130-nm arhitekturi, ima 256 KB velik drugonivojski predpomnilnik in podpira sistemsko vodilo s taktom 400 MHz. Po mnenju opazovalcev je to najbrž zadnji Celeron, zgrajen na jedru Northwood, enakem kot pri procesorjih Pentium 4, v bodoče pa naj bi osnovo predstavljalo jedro Banias, ki ga danes uporabljajo procesorji Pentium M. Novi Mobile Celeron z 2,5 GHz stane 150 dolarjev na kos.

    Objavljeno: 16.11.2003
  • Microsofovo uspešno četrtletje

    Microsoft je svoje zadnje poslovno četrtletje zaključil uspešno, kar pripisujejo ponovnemu vzponu prodaje računalnikov. V četrtletju je Microsoft zabeležil 8,2 milijarde dolarjev prihodkov in 2,6 milijarde dobička, kar je bolje kot 7,75 milijarde prihodkov in 2 milijard dolarjev dobička v letu 2002. Rasti se lahko zahvalijo na račun dobre prodaje strežniških izdelkov in orodij, medtem ko so na področju namiznih operacijskih sistemov in pisarniških paketov zabeležili celo rahel padec.

    Objavljeno: 16.11.2003
  • PC za v dlan

    Mlado podjetje Antelope Technologies je napovedalo nov miniaturni osebni računalnik MMC (Modular Computing Core) s sistemom Windows XP, ki ne bo večji od človeške dlani. Vanj bo vgrajen Transmetin procesor Crusoe 1 GHz, 256 MB pomnilnik in disk 10 ali 15 GB. Cel računalnik tehta približno 0,27 kilograma.

    Objavljeno: 15.11.2003
  • Casiovi novi Exilimi

    Japonsko podjetje Casio je nedavno predstavilo nove miniaturne digitalne fotoaparate Exilim EX-Z4U s kar štirimilijonskimi tipali in ločljivostjo posnetkov 2304 x 1728 pik. Vgrajeni so objektivi s trikratnim optičnim zumom ter možnost snemanja in predvajanja zvoka. Poudarjajo, da so fotoaparati hitrejši od dosedanjih modelov - za delovanje so pripravljeni v 1,6 sekunde, meritve in priprave na zajem posnetka pa so opravljene v stotinki sekunde, seveda z izključenim zaslonom LCD in bliskavico. Aparati merijo 8,5 x 5,5 x 2,3 cm in so manjši od Sonyjevega Cybershot DSC-T1, ki ga je ta proizvajalec predstavil nedavno. EX-Z4U stane v ZDA 400 dolarjev.

    Objavljeno: 15.11.2003
  • Intel kmalu pri 3,4 GHz

    Intel naj bi v prvem četrtletju 2004 predstavil nove procesorje z doslej najvišjim taktom 3,4 GHz. S tem naj bi delno zapolnili praznino do uradne predstavitve nove generacije procesorjev Pentium 4 z delovnim imenom Prescott, ki bodo narejeni v 90-nanometrski arhitekturi. Delovni takt 3,4 GHz bodo dobili tako navaden Pentium 4, kot tudi nedavno predstavljeni Pentium 4 Extreme Edition, ki je namenjen predvsem igričarjem in zahtevnejšim uporabnikom. Drugih večjih sprememb razen delovnega takta ni za pričakovati, saj bo še vedno deloval s sistemskim vodilom pri 800 MHz. Kasneje pridejo menda na vrsto še hitrejša sistemska vodila.

    Objavljeno: 15.11.2003
  • Nekateri segmenti IT uspešni

    Raziskovalna družba Wendover je z anketo, v katero je zajela 30.000 posameznikov, ki so odgovorni za nakup opreme in storitev IT, ugotovila, da so bili nekateri segmenti IT v tretjem trimesečju precej uspešni, še posebej pa področje programske opreme za upravljanje odnosov s strankami (CRM). Vlaganja v CRM so se v primerjavi z enakim lanskim obdobjem skoraj potrojila, kljub temu, da se je celotna poraba IT zmanjšala za 7,5 odstotka.

    Objavljeno: 14.11.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji