• IBM bo poganjal Xbox

    Microsoftove igralne konzole novega rodu naj bi poganjali procesorji podjetja IBM. Poleg tega naj bi IBM zagotovil tudi dodatne storitve za uporabnike teh priljubljenih konzol.

    Objavljeno: 14.11.2003
  • Andreessen zagovarja DCML

    Petindvajset podjetij je nedavno na konferenci predstavilo iniciativo za nov standard DCML (Data Center Markup Language), ki temelji na opisnem jeziku XML. Standard naj bi bil temelj za zagotavljanje in pripravo programov v velikih podjetjih.

    Objavljeno: 14.11.2003
  • Sonyev prenosni digitalni video predvajalnik

    Podjetje Sony je predstavilo nov video predvajalnik, ki vsebino shranjuje na magnetnem disku. Novi napravi je ime VAIO PCVA-HVP20, ima pa vgrajen 20 GB velik disk in 3,5-palčni zaslon LCD z aktivno matriko. Za krmiljenje naprave so vgrajene posebna krmilna palica in tri tipke tik pod zaslonom. S tem so dosegli zelo majhne dimenzije, ki so blizu tistim pri glasbenih predvajalnikih. Celota meri 8,3 x 12 x 2,8 cm in tehta le 310 gramov.

    Objavljeno: 14.11.2003
  • Boj med družbama IBM in SCO dobiva nove razsežnosti

    Tožba proti velikanu IBM, v kateri družba SCO zahteva 3 milijarde dolarjev odškodnine zaradi domnevnega kršenja poslovne skrivnosti in avtorskih pravic dobiva nove razsežnost. Družba SCO je sodišču tako predložila zahtevo za pričanje skupini doslej nevpletenih podjetij in posameznikov, ki pa so tako ali drugače povezani z Linuxom. Na spisku zahtevanih prič so družba Novell, avtor Linuxa Linus Torvalds, predsednik združenja Free Software Foundation Richard Stallman, direktor laboratorija Open Source Development Labs Stuart Cohen in svetovalec družbe Transmeta John Horsely.

    Objavljeno: 14.11.2003
  • Veritasova novost pri sledenju podatkov

    V ZDA sprejemajo vse strožja določila in pravila glede shranjevanja, sledenja in dostopa do podatkov ter upravljanja s shranjenimi podatki. Tako bodo nova pravila o zagotavljanju zasebnosti zdravstvene dokumentacije (HIPAA) povečala porabo z 1 na 17 milijard dolarjev. Tehnološka podjetja, ki se ukvarjajo s tovrstno programsko opremo (Oracle, SAP, EMC, IBM, HP in Check Point Software), si manejo roke, eno od zadnjih novosti na tem področju pa je predstavil Veritas.

    Objavljeno: 13.11.2003
  • Na poti proti kvantnemu računalništvu

    Japonski znanstveniki družbe NEC in inštituta RIKEN so uspešno predstavili enega od osnovnih gradnikov za prvi resnični kvantni računalnik. To so kvantna logična vrata CNOT (>>controlled NOT<<), ki ustrezajo logičnim vratom AND in OR pri polprevodniških vezjih. Pri kvantnih računalnikih podatkovna stanja imenujejo >>qubit<<, ustrezajo pa osnovnima logičnima stanjema 0 in 1. Za poljubno procesiranje podatkov služijo kombinacije vrat, teoretično pa so dokazali, da potrebujejo le dve vrsti vrat.

    Objavljeno: 13.11.2003
  • Izmenljivi nosilec velikosti 35 GB

    Podjetje Iomega namerava v prvi polovici naslednjega leta predstaviti dva nova tipa izmenljivih nosilcev in pripadajočih naprav, ki so namenjeni potrošnikom in profesionalcem. Za področje profesionalne rabe načrtujejo nosilce z imenom RRD (Removable Rigid Disk), ki omogočajo hrambo do 35 GB podatkov na nosilec. Sistem RRD močno spominja na magnetne diske, le da so v tem primeru magnetna plošča in os motorja v ohišju izmenljivega nosilca, medtem ko so v enoti, ki sprejema nosilce, vgrajene bralno/pisalne glave in elektronika.

    Objavljeno: 13.11.2003
  • NetScreen in Trend Micro sodelujeta pri varnostnih napravah

    Podjetji NetScreen in Trend Micro sta najavila sodelovanje, v okviru katerega bosta na trg poslali novo varnostno napravo, ki jo bosta oba partnerja tržila pod lastno znamko. NetScreen 5-GT oziroma Trend Micro GateLock je naprava, ki ponuja celovito reševanje varnostnih vidikov v krajevnem omrežju. Naprava vsebuje požarni zid, orodja za detekcijo vdorov, podporo za navidezne zasebne povezave VPN in celovito protivirusno zaščito. Glavni poudarek je na preprostosti namestitve in uporabe, saj lahko napravo krmilimo in nadzorujemo tudi na daljavo. Temelj naprave je operacijski sistem ScreenOS 5.0, ki skrbi za vse naštete varnostne funkcije. Naprava je namenjena predvsem manjšim omrežjem, saj bosta na začetku na voljo le dve različici - GateLock 3000 za pet uporabnikov in s ceno 400 dolarjev ter GateLock 5000 za deset uporabnikov in ceno 650 dolarjev.

    Objavljeno: 13.11.2003
  • Ekstremni prenosnik Sony VAIO

    Sony je na japonskem predstavil novi rod prenosnih računalnikov Sony VAIO 505, ki se ponaša z rekordno lahkim in tankim ohišjem. Novi model PCG-X505, ki mu pri Sonyu pravijo tudi >>505 Extreme<<, je na sprednji strani ob zaprtem zaslonu tanek le 9,7 milimetrov, debelina pa se proti zadnji strani povečuje in doseže največ 21 milimetrov v točki, kjer je zaslon vpet v računalnik. Računalnik meri ob tem le 259 x 208 milimetrov, težo pa so uspeli znižati na rekordnih 785 oziroma 825 gramov, odvisno od tipa ohišja. Kupec namreč lahko izbira med navadnimi ogljikovimi vlakni in takimi, ki so ojačani z nikljem.

    Objavljeno: 13.11.2003
  • Network Appliance prevzema tekmeca

    Proizvajalec pomnilniških sistemov Network Appliance se je odločil za 300 milijonov dolarjev vreden nakup podjetja Spinnaker Networks, ki je bil doslej njihov konkurent na področju programske opreme za pomnilniške sisteme NAS in SAN. Spinnaker Networks je za Network Appliance zanimiv predvsem zaradi razvoja lastnega operacijskega sistema, ki bo slednjemu pomagal pri nadaljnji širitvi koncepta razpršenih pomnilniških sistemov (storage grid computing). Razpršeni pomnilniški sistemi omogočajo nemoten dostop in obdelavo podatkov, ki so shranjeni na različnih napravah in lokacijah. Združitev obeh podjetij ne bo zahtevala nobenih odpuščanj, saj je pri Spinnakerju le 83 zaposlenih, NetApp pa zaposluje 2.400 ljudi.

    Objavljeno: 12.11.2003
  • HP z Unescom pomaga JV Evropi

    HP se je odločil, da bo skupaj z Unescom širil koncept razpršenega računalništva (grid computing) tudi z donacijami. Tako bo univerze v Sarajevu, Splitu, Beogradu in Podgorici opremil s potrebno računalniško opremo, tehnološko podporo in svetovanjem. Na ta način bi radi preprečili beg možganov iz držav nekdanje Jugoslavije, ki se soočajo z odseljevanjem predvsem mladih intelektualcev in strokovnjakov. Študentje in profesorji z omenjenih univerz bodo s pridobljeno opremo in znanjem sodelovali z drugimi univerzami po vsem svetu, potegovali pa se bodo lahko tudi za javna in zasebna sredstva, ki so namenjena financiranju različnih raziskovalnih projektov.

    Objavljeno: 12.11.2003
  • Diners Club Slovenija odprodal internetno telefonijo Voljatelu

    Podjetje Diners Club Slovenija, ki pri nas izdaja mednarodno priznane kreditne kartice Diners, je odprodalo svoj posel internetne telefonije Voljatelu. Diners je uporabnikom svojih kreditnih kartic omogočal storitev mednarodne internetne telefonije že od začetka lanskega leta brez mesečne naročnine in po dokaj konkurenčnih cenah. Število rednih uporabnikov storitev ni znano, Diners Slovenija pa ima 30 tisoč uporabnikov kreditnih kartic, ki so upravičeni do storitev. Uporabniki sprememb naj ne bi opazili, saj so pri Voljatelu zagotovili, da bodo še naprej zagotavljali kakovost storitev, in obdržali blagovno znamko Diners.tel, skušali pa bodo pritegniti tudi nove uporabnike.

    Objavljeno: 12.11.2003
  • Kovine namesto polprevodnikov

    Pri družbi Intel bodo za izboljšanje lastnosti vezij spremenili tehnologijo dveh osnovnih gradnikov tranzistorjev - vrat in njihovega izolatorja. Za vrata, ki nadzirajo preklapljanje tranzistorja, sedaj uporabljajo silicij, za dielektrik (izolator) tik pod vrati pa silicijev dioksid. Pri družbi Intel bodo skušali narediti oboje iz kovin, kar bo zmanjšalo curljanje toka, odvajanje toplote pa bo boljše. Vezja bodo zato delovala pri nižjih temperaturah, lastnosti pa bodo boljše. Zaenkrat pri Intelu nočejo razkriti katere kovinske materiale preizkušajo, pri družbi AMD pa so uporabili nikelj. Vezja z novo tehnologijo kovinskih vrat in kovinskih izolatorjev z visoko dielektričnostjo naj bi začeli izdelovati leta 2007 s 45 nanometrskim procesom izdelave.

    Objavljeno: 12.11.2003
  • Prenosniki za Božič

    Izdelovalci prenosnih računalnikov so ponudili kopico novih izdelkov, ki naj bi se dobro prodajali predvsem pred koncem leta. Toshiba je ponudila nove modele Satellite, samo dan pred tem pa je svoje izdelke osvežil tudi Sony. Še prej pa so novosti napovedali pri Hewlett-Packardu. Ponudniki upajo, da bodo v četrtem četrtletju prodajali dobro, saj uporabniki vse pogosteje posegajo po prenosnih računalnikih. V enem letu je prodaja sicer poskočila za 55 odstotkov, trdijo v analitičnem podjetju NPD Group.

    Objavljeno: 12.11.2003
  • Evropska direktiva o neposrednem oglaševanju

    Z novembrom je stopila v veljavo evropska direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah, ki obsega tudi regulacijo neželene elektronske pošte (spam). Poslej bo neposredno oglaševanje preko elektronske pošte, kratkih sporočil SMS in faksov mogoče le, če se bo stranka za to izrecno prijavila, zmerom pa mora imeti možnost odjave. Podjetja, ki bodo ta zakon kršila, so zaradi tega lahko kaznovana s kaznijo 100 evrov po poslanem sporočilu, sploh, če glava sporočila vsebuje zavajajoče podatke v zvezi s pošiljateljem.

    Objavljeno: 11.11.2003
  • IBM-ova vizija izobraževanja

    Pri družbi IBM so predstavili celovit pogled na izobraževanje v prihodnosti, ki bo vključilo izobraževanje v vsakdanje delo in v zasebno življenje. Običajni pristopi pri izobraževanju temeljijo na znanem razmerju med učiteljem in učencem, z naprej določeno učno snovjo. Pri družbi IBM pa trdijo, da bodo v prihodnosti učenci določali čas učenja in obseg učne snovi. Novi načini predstavitve snovi bodo omogočili enostaven dostop do najnovejše, kvalitetne in privlačne vsebine, pa tudi dostop do različnih virov - kjerkoli in kadarkoli.

    Objavljeno: 11.11.2003
  • Napad na jedro Linuxa

    Neznani napadalci so skušali v izvorno kodo naslednje različice jedra za OS Linux vstaviti trojanskega konja. Varnostni mehanizem zbirke podatkov, kjer shranjujejo naslednje jedro, je v 24 urah zaznal spremembe, zato so zbirko začasno izključili. Zbirka BitKeeper je sicer namenjena zgolj preizkušanju jedra in ne distribuciji končne različice. Linus Torvalds, oče Linuxa in glavni razvijalec jedra sistema, uporablja zbirko BitKeeper za sledenje spremembam v programski opremi. Zbirka namreč vsak dan vse spremembe v jedru razpošlje vodilnim razvijalcem po svetu, da jih lahko uporabijo.

    Objavljeno: 11.11.2003
  • Sony Ericssonov GPRS + Wi-Fi

    Podjetje Sony Ericsson je nedavno predstavilo kombinirano kartico PC Card z omrežnima vmesnikoma GPRS in Wi-Fi. Naprava z oznako GC79 omogoča uporabnikom prenosnih računalnikov dostop do interneta preko standardnega omrežja 802.11b, ko pa to ni na voljo, zagotavlja povezljivost preko mobilne telefonske tehnike GPRS. GPRS deluje v treh omrežjih GSM s frekvencami 900, 1800 in 1900 MHz. Seveda lahko preko kartice uporabniki tudi pošiljajo kratka sporočila SMS. Kartica je na voljo za 355 evrov.

    Objavljeno: 11.11.2003
  • Novi izdelki za navidezno računalništvo

    Microsoft in VMware sta skoraj sočasno predstavila nove izdelke, s katerimi v fizičnih računalnikih oziroma strežnikih ustvarimo več navideznih računalnikov. Microsoftova novost se imenuje Virtual PC 2004 in predstavlja prvo večjo različico izdelka od Microsoftovega nakupa izdelka pri družbi Connectix. Izdelek je namenjen predvsem za rabo na osebnih računalnikih, kjer je namenjen za področja testiranja programskih izdelkov brez, da bi to škodilo osnovnemu operacijskemu sistemu. Prav tako je Virtual PC 2004 primeren za pomoč uporabnikom, kjer lahko tehnik preizkusi napako na enem ali več različicah operacijskega sistema. Microsoft izdelek ponuja tudi za tiste, ki poleg okolja Windows XP potrebujejo še kak starejši operacijski sistem, na katerem tečejo stari programi.

    Objavljeno: 11.11.2003
  • Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610

    Podjetje Fujitsu Siemens je po dolgem pričakovanju predstavil nov model ročnega računalnika z imenom Pocket LOOX 610. Nemško-japonski proizvajalec je bil med zadnjimi, ki je prenovil svoj ročni računalnik, tako na nivoju programske, kot strojne zasnove. Nekoliko je spremenjen tudi videz, računalnik pa je tudi lažji in tanjši od predhodnika. Novi sistem je zasnovan na procesorju Intel Xscale PXA 255 s taktom 400 MHz, vsebuje 64 MB ROM, glede na različico pa tudi 64 do 128 MB RAM.

    Objavljeno: 10.11.2003
  • HP združuje orodja za upravljanje

    Hewlett-Packard razvija novo programsko orodje za nadzor računalniških sistemov, ki združuje več dosedanjih programov in podpira nadzor različnih operacijskih sistemov. Novo orodje z delovnim imenom Nimbus naj bi združilo funkcionalnosti dosedanjih orodij, ki sta jih ob svojih sistemih ponujala tako Compaq, kot Hewlett-Packard. V enem paketu se bodo tako znašle lastnosti dosedanjih programov Compaq Insight Manager, HP Toptools Device Manager in HP Servicecontrol Manager.

    Objavljeno: 10.11.2003
  • Novi IBMov strežnik z Itaniumom

    IBM obnavlja podporo Intelovemu procesorju Itanium z novim modelom xSeries x455, ki lahko vsebuje do 16 procesorjev. Novi strežnik je bližnji sorodnik dosedanjega štiriprocesorskega sistema x450, saj je zgrajen na podobni arhitekturi in osnovi. Za razliko od starejšega modela pa lahko pri x455, ki je v osnovi prav tako opremljen s štirimi procesorji, združimo med sabo štiri strežnike v celoto prek arhitekture IBM Enterprise X Architecture (EXA), tako da efektivno dobimo 16-procesorski sistem. Strežniki x455 bodo na voljo od decembra za začetno ceno okoli 22.000 dolarjev. Uporabniki lahko na novem strežniku uporabljajo okolja Windows, Red Hat in SuSE Linux.

    Objavljeno: 10.11.2003
  • Symantec krepi svolj položaj na trgu

    Podjetje, ki je znano predvsem po varnostnih programih, še naprej kupuje podjetja. Naslednji nakup bo verjetno podjetje ON Technology, ki bo za 100 milijonov predalo programe za upravljanje infrastrukture. Nedavno je Symantec za 26 milijonov kupil podjetje SafeWeb, ki izdeluje varne omrežne naprave, že leta 2002 pa so kupili štiri podjetja: Recourse, ki izdeluje opremo za odkrivanje vdorov, RipTech z upravljanjem varnosti, SecurityFocus, ki zagotavlja informacije o varnosti, ter izdelovalca opreme za upravljanje varnosti Mountain Wave.

    Objavljeno: 10.11.2003
  • Microsoftov sistem strojne zaščite

    Pri družbi Microsoft bodo v dodatku Windows XP Service Pack 2 (in v vseh nadaljnjih operacijskih sistemih Windows) uvedli tehnologijo za varnost, ki je povezana s strojno opremo. Z varovalom NX (>>execution protection<<) so že opremljeni procesorji AMD K8 in družina procesorjev Intel Itanium. Tehnologija NX omogoča, da procesor razdvoji programsko kodo od podatkovne in onemogoči izvajanje črva ali virusa, ki se skriva v pomnilniku, označenim za podatke.

    Objavljeno: 10.11.2003
  • Iskanje po spletu s crtl+alt+g

    Najpopularnejši spletni iskalnik Google je predstavil novo orodje, ki omogoča iskanje po spletu neposredno iz namizja. Brezplačen program Google Deskbar se naseli v opravilno vrstico okolja Windows kot nova orodna vrstica, v katero je mogoče vpisovati iskalne nize.

    Objavljeno: 9.11.2003
  • Najmanjši s petimi milijoni pik -- digitalni fotoaparat Sony DSC-T1

    Sony je nedavno predstavil izjemno tanek digitalni fotoaparat, ki ni večji od svežnja igralnih kart, kljub temu pa ima vgrajeno tipalo s petimi milijoni elementov. DSC-T1 ima vgrajen 2,5-palčni zaslon LCD, objektiv pa zmore trikratni optični zum.

    Objavljeno: 9.11.2003
  • Logitechove digitalne kamere

    Pri Logitechu so nedavno predstavili tri digitalne kamkorderje. Modelu Pocket Digital 130 sta se pridružili tudi napravi z oznako Pocket Video 550 in 750, ki niso namenjene izzivanju velikanov na tem področju, kot so Sony in drugi. Namenjene so predvsem nezahtevni rabi, kot je snemanje videa za e-pošto in spletne strani.

    Objavljeno: 9.11.2003
  • Pioneerjev profesionalni ojačevalec predvaja prostorski WMA

    Japonski proizvajalec avdio in video opreme Pioneer je predstavil prvi profesionalni ojačevalec, ki omogoča predvajanje večkanalnega zvoka v zapisu Windows Media Audio 9 Professional. Model VSA-AX10Ai-N je mogoče preprosto povezati z računalnikom preko digitalne povezave S/PDIF, pri čemer ne pride do nobene izgube kakovosti zvoka. Ojačevalec bo do konca leta na voljo na Japonskem, v Evropi pa ga lahko pričakujemo naslednje leto.

    Objavljeno: 8.11.2003
  • Legalna izmenjava glasbe na mobilnih telefonih

    Warner Music in Bertelsmann BMG sta predstavila tehnologijo, ki omogoča nalaganje in izmenjavo glasbe z uporabo mobilnih telefonov, pri tem pa je vsebina polno zaščitena pred nelegalnim kopiranjem. Tehnologijo imenovano OMA DRM je razvilo norveško podjetje Beep Science, deluje pa na osnovi omejenih omrežij za izmenjavo datotek.

    Objavljeno: 8.11.2003
  • Leto 2004 bo dobro za polprevodnike

    Združenje SIA (Semiconductor Industry Association) meni, da se bo trenutna rast prodaje polprevodniških izdelkov nadaljevala skozi celotno leto 2004. Zaradi dobre prodaje v zadnjem četrtletju so pri združenju SIA že izračunali, da bodo v letu 2003 na svetu prodali za okoli 163 milijard dolarjev polprevodniških izdelkov, kar je 15,8% več kot v letu 2002. Predvidevajo pa, da bo rast v letu 2004 celo boljša in dosegla raven 19,4% letno ali drugače povedano - malo manj kot 200 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 8.11.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji