• Kontra!

    Po tem, ko je moral Samsung zaradi nekaj deset »samovžigov« odpoklicati 2,5 milijona telefonov Galaxy Note7 in je telefone celo dokončno nehal proizvajati, občasno kapljajo tudi novice o podobnih težavah nekaterih drugih proizvajalcev. Recimo Appla.

    Objavljeno: 21.10.2016 13:15
  • Microsoft na vrhuncu

    Microsoft je zaključil finančno četrtletje in (ponovno) presenetil z izredno dobrimi rezultati. Ustvarili so za 20,5 milijard dolarjev prometa in 4,7 milijard dolarjev dobička, ključna vektorja rasti pa sta Office in še posebej »oblak«, oz. servis Azure in strežniki. Promet, ki ga ustvari Azure je zrasel za kar 118%.

    Objavljeno: 21.10.2016 13:00
  • Netflix zmaguje

    Ko je Netflix v začetku leta svoje storitve začel tržiti po celem svetu, tudi pri nas, je hkrati napovedal vojno ponudnikom storitev VPN, s katerimi je od kjerkoli mogoče gledati ameriško različico tega spletnega video servisa. VPNji so priljubljeni predvsem zato, ker je edino ameriški Netflix »tisti pravi«, kjer je izbira video vsebi taka, da je uporabnikom zanimiva, povsod drugje je pač omejena. Tudi (in še posebej) pri nas.

    Objavljeno: 20.10.2016 12:00
  • Tesla z novimi napovedmi

    Elon Musk, šef ameriškega proizvajalca Tesla je napovedal, da bodo od sedaj dalje vsi avtomobili Tesla strojno dovolj dobro opremljeni za popolno avtonomno vožnjo. To med drugim vključuje tudi 8 kamer, ki bodo vgrajenemu računalniku (ta bo veliko zmogljivejši, kot je v dosedanjih modelih) znale prikazati popolno 360-stopinjsko okolico avtomobila.

    Objavljeno: 20.10.2016 11:00
  • Samsungove stojnice za menjavo Note7 tudi na letališčih

    Norija s Samsungovimi telefoni Note7, ki se zaradi še nepojasnjenih napak pri proizvodnji lahko pregrejejo in zagorijo, noče pojenjati. Medtem ko so v ZDA vnos tega telefona na letala v vseh okoliščinah razglasili za kaznivo dejanje, ki ga preganja zvezna policija, so v Evropi vendarle nekoliko spravljivejši. Telefon še vedno lahko nesete na krov, le pri sebi ga morate imeti, in to izklopljenega.

    Objavljeno: 19.10.2016 05:00
  • Od LTE do 5G

    Qualcomm, podjetje, katerega procesorji tečejo v množici najrazličnejših današnjih pametnih naprav (telefoni, ure, zapestnice) je sporočilo, da je v sodelovanju s svojimi partnerji Telstra, Netgear in Ericsson izdelalo prvo napravo, ki je zmožna z omrežjem LTE komunicirati z gigabitnimi hitrostmi.

    Objavljeno: 18.10.2016 13:00
  • DeepMindova nevronska mreža

    Googlova londonska podružnica DeepMind je eden izmed vodilnih laboratorijev za razvoj umetne inteligence, ki se lahko pohvali s svojim AlphaGo, ki je v goju premagal najboljšega človeškega igralca na svetu. Sedaj so dosegli še en pomemben mejnik, saj so uspeli izdelati diferenčni nevronski računalnik (DNC), v katerem so združili nevronsko mrežo in dostop do podatkov na zunanjih nosilcih.

    Objavljeno: 18.10.2016 05:00
  • Nemčija Tesli prepovedala uporabo imena Autopilot

    Nemško ministrstvo za transport je ameriškemu proizvajalcu avtomobilov Tesla prepovedala avtomobilske asistenčne sisteme poimenovati Autopilot, kakor so znani v ZDA. Besedna zveza Autopilot naj bi namreč bila zavajajoča, saj sistem avtomobila nikakor ne zna voziti sam, ampak vozniku le pomaga, podobno kot to počne še množica avtomobilov drugih znamk.

    Objavljeno: 17.10.2016 11:00
  • Polovica spletnega prometa šifriranega … skoraj

    Davno so minili časi, ko je bilo šifriranje le za tiste, ki želijo kaj skriti, ali izjemoma za spletne nakupe. Danes gre trend v smer šifriranja vsega spletnega prometa in elektronske pošte, ker se le tako lahko vsaj deloma zaščitimo pred vohunjenjem in hekerji. Minuli vikend je bila zato pomembna prelomnica, saj je bila več kot polovica prometa v Firefoxu šifrirana (HTTPS), so sporočili iz Mozille.

    Objavljeno: 17.10.2016 05:00
  • OpenCAPI za hitrejše podatkovne centre

    V sodelovanju družb AMD, Dell EMC, Google, Hewlett Packard Enterprise, IBM, Mellanox Technologies, Micron, NVIDIA in Xilinx nastaja nov tipa vodila in standarda, ki obeta povečanje zmogljivosti procesiranja v podatkovni centrih za faktor 10. Open Coherent Accelerator Processor Interface (OpenCAPI) je specifikacija, ki definira novo vodilo za povezovanje procesorjev z naprednimi pomnilniki, pospeševalniki, omrežnimi krmilniki in obsežnimi pomnilniškimi sistemi in bo potencialno zamenjal dosedanjo arhitekturo PCIe.

    Objavljeno: 16.10.2016 01:00
  • Strateško partnerstvo med Amazonom in VMware

    Podjetji Amazon in VMware, ta je samostojna družba v lasti podjetja Dell, sta sklenili strateški dogovor, po kateri bo VMware na platformi Amazon Web Services (AWS) ponudil celoten portfelj programskih rešitev za virtualizacijo v oblaku, komplet rešitev SDDC (Software Defined Data Center). Sem sodijo tudi nekateri drugi izdelki družbe VMware, kot sta VSAN in NSX.

    Objavljeno: 16.10.2016 01:00
  • Kompromitiranih skoraj 6.000 spletnih trgovin

    Nizozemski raziskovalec Willem de Groot je razkril analizo, v kateri navaja skoraj 6.000 naslovov spletnih trgovin, kamor so hackerji prikrito namestili zlonamerno kodo, lahko bi temu rekli programske ekvivalente posnemovalcev kreditnih kartic, s katerimi kriminalci kradejo podatke na bankomatih.

    Objavljeno: 14.10.2016
  • Amazon ponuja novo pretočno storitev za glasbo

    V glasbeni industriji so že nekaj časa krožile govorice, da Amazon pripravlja novo storitev za pretočno poslušanje glasbe, s katero bodo neposredno tekmovali s tekmeci, kot sta Apple Music in Spotify. Zdaj je jasno, da se nova storitev imenuje Amazon Music Unlimited.

    Objavljeno: 13.10.2016 01:00
  • Samsung obupno išče razloge za samovžig telefonov Note7

    Po tem, ko je Samsung šokiral svetovno javnost z ustavitvijo prodaje in vpoklicem telefona Galaxy Note7, na dan prihajajo nove zanimive podrobnosti o dogajanju v ozadju. Samsung je menda angažiral na stotine inženirjev, da bi našel razloge za samovžig telefona. Kljub ogromnemu trudu nobenemu ni uspelo zanesljivo ponoviti napake v laboratorijem okolju.

    Objavljeno: 13.10.2016 01:00
  • Facebook Workplace – za poslovno rabo

    Facebook se je uradno podal tudi v svet poslovne informatike. Po razmeroma dolgem zaprtem testiranju (na povabilo) so uradno predstavili Facebook Workplace, družabno omrežje namenjeno poslovni rabi v podjetjih.

    Objavljeno: 12.10.2016 01:00
  • Konec za Galaxy Note7 je šele začetek težav za Samsung

    Samsung je uradno oznanil, da telefona Galaxy Note7 ne bo več izdeloval, opravil pa bo tudi vpoklic vseh doslej prodanih izdelkov. Dan pred tem je Samsung oznanil le, da je prenehal proizvodnjo do konca preiskave. Kupci imajo torej edino možnost, da vrnejo izdelek, zahtevajo nazaj kupnino ali pa se odločijo za kak drug Samsungov model. Poziv je takojšen in globalen, slišali pa smo ga le nekaj ur po prošnji proizvajalca, naj uporabniki nemudoma izklopijo potencialno nevarne telefone.

    Objavljeno: 12.10.2016 01:00
  • Hekerski napad skorajda uničil TV5Monde

    Lanskega 8. aprila je francoska televizijska hiša TV5Monde svojim kanalom ravno dodala novega, kar bi moral biti razlog za proslavljanje. Toda v samo nekaj urah je bila hiša le korak pred uničenjem, milijonske posledice pa čuti še danes. Angel smrti je prispel po internetni povezavi, in sicer jih je prizadel zelo destruktiven hekerski napad.

    Objavljeno: 11.10.2016 05:00
  • Samsung: prosimo, da izklopite telefone Galaxy Note7!

    Samsungovi nočni mori povezani s telefoni Galaxy Note7 ni videti konca. Po tem, ko so pred dobrim mesecem začeli vpoklic komaj predstavljenega modela zaradi nevarnosti vžiga okvarjenega akumulatorja, se je zdaj dokončno izkazalo, da so nevarni tudi telefoni, ki jih je Samsung zamenjal in so bili označeni za varne. Samsung torej tudi v drugem poizkusu ni lociral in odpravil problema.

    Objavljeno: 11.10.2016 01:00
  • Panasonicove čarovnije za stanovanje prihodnosti

    Panasonic je na sejmu CEATEC predstavil niz novih tehnologij in prototipov, ki nakazujejo, kakšna bodo stanovanja prihodnosti. Na sejmu so denimo prikazali izpopolnjeni sistem prozornih zaslonov, ki so denimo lahko hkrati steklena vitrina, ki se na zahtevo spremeni v zaslon televizorja.

    Objavljeno: 11.10.2016 01:00
  • Moorov zakon bo živel naprej

    Znanstveniki univerze Berkley iz Kalifornije so odkrili nov postopek izdelave polprevodniških vezij, s katerim bodo verjetno uspeli močno podaljšati veljavnost tako imenovanega Moorovega zakona, ki predvideva podvojitev zmogljivosti in števila tranzistorjev vsakih 18 mesecev.

    Objavljeno: 11.10.2016 01:00
  • Facebook ponuja druženje v navidezni in navadni resničnosti

    Facebook se na vse pretege prizadeva, da bi našel nove načine rabe svojih storitev in uporabil družabne povezave v svojem omrežju. Na nedavni konferenci, ki je bila posvečena predvsem navidezni resničnosti in prikazu nove generacije strojne opreme, so spregovorili tudi o združevanju navidezne resničnosti in spletnega druženja.

    Objavljeno: 10.10.2016 01:00
  • Sharpov koncept z zaslonom brez robov

    Sharp je na japonskem sejmu CETAEC 2016 prikazal delujoč prototip telefona, ki ima zaslon brez okvirja, z zaobljenimi vsemi štirimi robovi. Koncept z imenom Corner R je namenjen predvsem prikazu tehnološke sposobnosti proizvajalca in še ni nared za redno proizvodnjo, vendar nakazuje, kako bodo morda videti telefone čez generacijo ali dve.

    Objavljeno: 10.10.2016 01:00
  • Samsung kmalu s svojim Asistentom?

    Le nekaj dni po tem, ko je Google v svojih telefoni Nexus, pardon Pixel, predstavil svojega Asistenta, ki se zna z uporabnikom kontekstno pogovarjati in ne samo odgovarjati na enostavna vprašanja, je prišlo na dan, da ima smele načrte na tem področju tudi Samsung. Kupili so namreč Viv, platformo, ki so jo zasnovali bivši Applovi uslužbenci in soavtor Applove Siri, Dag Kittlaus.

    Objavljeno: 8.10.2016
  • Hud padec funta bržkone posledica algoritemske napake

    Čedalje več aspektov našega življenja uravnavajo algoritmi. Večinoma je to za ljudi dobrodošla razbremenitev, za postopke pa prepotrebna optimizacija in avtomatizacija, a algoritmi lahko včasih naletijo na nepričakovane pogoje, kjer se odzovejo neprimerno. Danes so bili algoritmi odgovorni za nenaden padec vrednosti britanskega funta, ki se k sreči ni končal katastrofalno.

    Objavljeno: 7.10.2016 20:00
  • Oculus v težavah?

    Mark Zuckerberg je na odru v San Joseju predstavil zametke Oculusovega prihajajočega sistema za navidezno resničnost, ki bo cenejši in bolj enostaven za uporabo kot sedanji Rift. Slednji se je izkazal za predragega in preveč zapletenega, da bi postal velika prodajna uspešnica. Glede na to, da je  Facebook za Oculus odštel dve milijardi dolarjev, pa je jasno, da bo podjetje na tem moralo nekaj narediti.

    Objavljeno: 7.10.2016 14:00
  • Signal nerešljiva uganka za FBI in tožilstvo

    Signal je šifrirni protokol za varno komuniciranje, ki ga je razvilo podjetje Open Whisper Systems, in se uporablja tako v istoimenski aplikaciji tega podjetja kakor tudi v WhatsAppu, Facebooku in Viberju. Sedaj imamo dokaz, da je protokol resnično varen, saj je ameriško tožilstvo od podjetja zahtevalo vse podatke o dveh telefonskih številkah, dobilo pa bore malo.

    Objavljeno: 7.10.2016 05:00
  • Yahoo množično prebiral elektronsko pošto

    Yahoo je lani pregledoval vso elektronsko pošto svojih strank in zanimanja vredna sporočila posredoval ameriškim obveščevalnim službam, za Reuters razkrivajo trije neodvisni viri iz Yahooja. Yahoo je očitno lani prejel zahtevek NSA, da pregleduje vso prejeto pošto in da tisto, ki bo ustrezala za zdaj še nerazkritim merilom, posreduje dalje. Zaradi te odločitve se je junija lani tedanji direktor varnosti pri Yahooju Alex Stamos sporekel z izvršno direktorico Marisso Mayer in odstopil ter se kasneje zaposlil pri Facebooku.

    Objavljeno: 6.10.2016 05:00
  • Upogljiva baterija

    Panasonic je na japonski tehnološki razstavi Ceatec predstavil upogljivo litij-ionsko baterijo, ki bi lahko postala eden ključnih elementov pri razvoju novih mobilnih naprav. Z njo bi bilo mogoče izdelati veliko lepše oblikovane (in lažje) športne zapestnice, ure, in še kaj. Baterija je debela le pol milimetra, upogne se lahko do 25 stopinj, njene lastnosti pa ostanejo enake tudi po mnogih upogibanjih. Baterija je zaenkrat še šibka, zato za bolj zmogljive naprave, kot so telefoni, (še) ni uporabna.

    Objavljeno: 5.10.2016 10:00
  • Googlove novosti

    Google je včerajšnjem dogodku predstavil kar nekaj novosti, ključna so telefoni Pixel, o katerih smo večino že povedali. Česar »govorice« o telefonih niso znale pravilno napovedati, je predvsem programski del telefonov, konkretno glasovni vmesnik Google Assistant. Gre za nekakšen nadgrajeni Google Now oz. Applov Siri, ki se odlikuje predvsem po tem, da se z uporabnikom dejansko pogovarja, torej vzdržuje rdečo nit pogovora. Ne gre več le za komunikacijo tipa vprašanje/odgovor, ki stojita vsaka zase, ampak se pogovor navezuje na vsebino, ki je bila izrečena v predhodnih stavkih.

    Objavljeno: 5.10.2016 10:00
  • Pentagon naročil teroristične posnetke, ki razkrijejo lokacijo predvajanja

    Znano britansko podjetje Bell Pottinger, ki se ukvarja z javnim mnenjem in trženjem, je za ameriško vojsko več let pripravljalo posebej obdelane teroristične videoposnetke, ki so ob predvajanju Pentagonu posredovali IP-naslov računalnika. Ameriška vojska je zgoščenke s temi posnetki puščala na prizoriščih racij v Iraku, potem pa so opazovali, s katerih računalnikov na svetu so se ti CD-ji predvajali.

    Objavljeno: 5.10.2016 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji