Objavljeno: 11.10.2016 05:00

Hekerski napad skorajda uničil TV5Monde

Lanskega 8. aprila je francoska televizijska hiša TV5Monde svojim kanalom ravno dodala novega, kar bi moral biti razlog za proslavljanje. Toda v samo nekaj urah je bila hiša le korak pred uničenjem, milijonske posledice pa čuti še danes. Angel smrti je prispel po internetni povezavi, in sicer jih je prizadel zelo destruktiven hekerski napad.

Odgovornost zanj je hitro prevzela hekerska veja Islamske države, a več kot leto dni trajajoča preiskava je pokazala, da so bili storilci najverjetneje elitna ruska hekerska skupina APT 28, ki ima povezave z ruskim državnim vrhom. Napad se je začel ob 20.40 po lokalnem času. Najprej so se na Twitterju in Facebooku pojavila sporočila, da je Islamska država napadla TV5Monde, a to je bil le uvod. Kmalu zatem je vseh 12 programov mrknilo in tri ure TV5Monde ni oddajala programa. Šele prihodnje jutro so uspeli obnoviti oddajanje posameznih programov, v celoti pa situaciji popravili šele tekom naslednjega dne.

Preiskava je pokazala, da je šlo za hekerski napad, ki se je začel s prvim vdorom 23. januarja. Ko so hekerji pridobili dostop do sistema, so se tri mesece razgledovali po njem in ga dodobra spoznali. V tem času so spisali specializirano programsko opremo, ki je 8. aprila preobremenila omrežno in avdiovideo opremo. Napad je bil izjemno koordiniran, saj so omrežje napadli na sedmih mestih – celo nizozemsko podjetje, ki je TV5Monde dobavljala kamere, je bilo tarča. Če tedaj tehniki ne bi bili prisotni na licu mesta, ker so predhodno postavljali nov kanal, bi bile posledice še bistveno resnejše in dolgotrajnejše.

To je eden prvih napadov, kjer cilj ni bil pridobiti informacije, temveč uničiti tarčo. Preiskava je neizpodbitno pokazala le še, da so napad izvedli ruski hekerji iz skupine APT 28. Z Islamsko državo povezana sporočila so bila le krinka, s katero so želeli preiskovalce speljati na napačno sled. Neodgovorjeno ostaja vprašanje, zakaj je bila tarča televizijska hiša TV5Monde.

Čeprav je šlo za internetni napad, so posledice presunljivo realne. TV5Monde se sicer ni sesul, je pa utrpel ogromno in otipljivo škodo. Zaposleni so še lep čas namesto e-pošte uporabljali telefaks. Dostop do interneta so obnovili šele več mesecev pozneje. In še danes ima TV5Monde tri milijone evrov letno dodatnih stroškov za zaščito pred podobnimi napadi v preteklosti, medtem ko je lani škoda dosegla pet milijonov evrov.

BBC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji