Objavljeno: 13.10.2016 01:00

Samsung obupno išče razloge za samovžig telefonov Note7

Po tem, ko je Samsung šokiral svetovno javnost z ustavitvijo prodaje in vpoklicem telefona Galaxy Note7, na dan prihajajo nove zanimive podrobnosti o dogajanju v ozadju. Samsung je menda angažiral na stotine inženirjev, da bi našel razloge za samovžig telefona. Kljub ogromnemu trudu nobenemu ni uspelo zanesljivo ponoviti napake v laboratorijem okolju.

Na internetu in po nekaterih pricurljalih informacijah obstajajo tri teorije, kaj bi lahko šlo narobe. Po prvi naj bi hčerinska družba za akumulatorje Samsung SDI za Note7 naredila nekoliko prevelik akumulator, ki bi se v tesnem okolju lahko trl ob druge komponente in s tem povzročil kratek stik. Toda Samsung je v poskusu reševanja povsem zamenjal dobavitelja akumulatorjev in uporabil manjše dimenzije, pa to ni bilo dovolj. Vžgali so s tudi spremenjeni telefoni.

Po drugi teoriji naj bi za kratek stik krivili obline zaslona in preostanka ohišja, ki ne nudijo dovolj strukturne trdnosti za zaščito komponent. Zaradi tega naj bi pritiski na določenih mestih povzročili poškodbe izolacije akumulatorjev, s tem pa kratek stik. Toda Samsung ima podobno strukturo tudi v modelih Galaxy S7, ki pa ne kažejo tovrstne nagnjenosti k samovžigu. Na internetu je sicer moč prebrati poročilo o testu, ki so ga opravili v singapurskem laboratoriju Applied Energy Hub Battery Laboratory, kjer so ob pritisku sprožili vžig telefona. Toda Samsung tega ni potrdil, saj bi uporabljeno metodo pritiska zelo težko ponovili pri vsakdanji rabi.

Tretja možnost, ki se mnogim zdi najbolj verjetna, pa je povezana s tehniko hitrega polnjenja. Samsung je veliko vložil v napredne metode za hitro polnjenje akumulatorjev, ki pa povzročajo velik stres za kemično zgradbo akumulatorjev. Neuradno naj bi Samsung naredil še nekaj sprememb, da bi dosegel v Note7 še krajši čas polnjenja, kar je morda bil korak preveč. To bi tudi razlagalo zakaj so napako zabeležili le v posameznih primerih. Toda v laboratorijskih stresnih testih niso uspeli ponoviti.

Medtem prihajajo na dan tudi govorice, da bo verjetno Samsung povsem ukinil tržno znamko Note, kar pomeni, da v naslednjem letu ne gre pričakovati modela Note8.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji