• Amazon bolje bdi nad ocenjevanjem izdelkov

    Amazon je prepovedal ocenjevanje izdelkov s strani uporabnikov, ki so konkretne izdelke dobili v dar. Podjetja so imela namreč »svoje« uporabnike, ki so jim izdelke pošiljali v trajno last, v zameno pa so ti na Amazonu napisali oceno le teh. Raziskave namreč kažejo, da so uporabniki, ki izdelek dobijo v dar, veliko bolj prizanesljivi do izdelkov, oz. jih ocenjujejo bolje, kot uporabniki, ki so si jih morali kupiti s svojim denarjem.

    Objavljeno: 4.10.2016 15:00
  • Šifrirani pogovori tudi prek Facebooka

    Nova različica Facebookove aplikacije za neposredno sporočanje ima po novem vključeno možnost neposrednega šifriranja pogovorov. Pogovor, ki ga začnemo s sogovornikom, se zakodira pri naslovniku in odkodira pri prejemniku, tako kot je to že nekaj časa na voljo v aplikaciji Whatsup in od nedavnega v Googlovi novi aplikaciji Allo.

    Objavljeno: 4.10.2016 14:00
  • Spletni napadi, naslednja generacija

    Niti en teden še ni tega, kar smo poročali o največjem spletnem napadu DDOS, ki je znanega novinarja Briana Krebsa, ki piše o varnostnih tematikah, dobesedno odnesel s spleta (zdaj pa ga ščiti največji med največjimi – Google, s projektom Shield). Napadalci so namreč na njegovo spletno stran uspeli usmeriti tok podatkov, ki je dosegal kar 620 Gb/s, zato mu je gostoljubje odpovedal celo tako velik ponudnik kot je Akamai. Ker bi ga dolgotrajno kljubovanju napadu stalo preveč milijonov dolarjev. Le malce kasneje je bil še večjega napada deležen francoski ponudnik prostora (»hosting provider«) OVH – braniti se je moral pred kar 1000 Gb/s prometa.

    Objavljeno: 3.10.2016 15:00
  • Nexus je mrtev, naj živi Pixel

    Poročali smo že, da se bo Googlova serija telefonov z Androidom, ki je do sedaj slišala na ime Nexus, preimenovala v Pixel. To je sicer ime, ki ga Google že uporablja – prvi Pixel je bil Googlov Chromebook, Pixel C pa se imenuje Googlova najmočnejša tablica, ki pa v naše kraje ni zašla.

    Objavljeno: 3.10.2016 12:00
  • Po eksplodirajočih telefonih še pralni stroji

    V ZDA so regulatorji objavili opozorilo, da imajo nekateri modeli Samsungovih pralnih strojev težave, zaradi katerih lahko pride do resnih nevarnosti. Opozorilo prihaja mesec dni po vložitvi skupinske tožbe, v kateri lastniki nekaterih Samsungovih pralnih strojev trdijo, da je stroje med delovanjem razneslo. Opozorilo velja za modele, izdelane med marcem 2011 in aprilom 2016, niso pa specificirali modelov. Seveda ne gre za eksplozije, kakršne so se zgodile s pametnimi telefoni, najverjetneje gre za degradacijo kakega izmed premikajočih se delov, zaradi katere pride do pretiranih tresljajev, kar še dodatno povzroči razpad mehanizma.

    Objavljeno: 2.10.2016 10:00
  • Tiskalniki najmanj varne naprave v spletu

    Sodeč po analitiku podjetja Bitdefender, znanega po anti-virusnih in drugih varnostnih programih, naj bi bile najmanj varne naprave, priključene v splet, tiskalniki. V preteklosti naj bi to neslavno pozicijo držali usmerjevalniki, predvsem usmerjevalniki cenejših, manj znanih proizvajalcev. Te ponudniki spletnega dostopa brezplačno ponudijo svojim strankam, pogosto pa imajo pomanjkljive varnostne standarde (denimo slaba gesla, možnost dostopa do upravljalnega vmesnika iz spleta, prenos nepreverjenih nadgradenj programske opreme, itd).

    Objavljeno: 1.10.2016 09:00
  • Predstavljen Samsung Galaxy A8

    Samsungova družina Galaxy A je v zadnjem letu prinesla kar lepe uspehe, tudi sami smo bili nad telefoni z letnico 2016 (torej A3, A5) prijetno presenečeni. Na domačem trgu pa so sedaj predstavili največji model v prenovljeni liniji, napravo A8. Ta seveda ponuja zelo velik zaslon, po diagonali meri 5,7 palcev, gre za AMOLED zaslon ločljivost FullHD.

    Objavljeno: 30.9.2016 12:00
  • Google Apps po novem Google Suite

    Google je že pred desetimi leti predstavil Google Apps, komplet njihovih storitev, namenjen podjetjem. Tako so lahko podjetja svojo domeno povezala z Googlovimi storitvami (predvsem elektronsko pošto). Storitev je bila za majhna podjetja (do deset uporabnikov) sprva brezplačna, a so kmalu dobili tudi kar nekaj večjih strank. Sedaj pa so objavili, da bodo spremenili ime, po novem se tej storitvi reče Google Suite, pravijo, da lahko v prihodnje pričakujemo še nekaj novosti (žal pa niso predstavili še nič konkretnega).

    Objavljeno: 30.9.2016 09:00
  • Reklame prihajajo v App Store

    Apple je že pred časom napovedal, da bodo v App Store omogočili oglaševanje aplikacij, sedaj pa so razvijalci začeli dobivati sporočila, da se naj bi to začelo v začetku oktobra. Gre za to, da bodo lahko razvijalci za plačilo svojo aplikacijo ponudili na vrhu iskalnega seznama, kazale se bodo glede na različne faktorje (ključne besede, lokacija uporabnika, spol, starost, itd). V začetku ponujajo za 100 dolarjev v obliki brezplačnega oglaševanja za vse, ki se bodo prijavili, bo pa vse skupaj na začetku na voljo le v ZDA.

    Objavljeno: 29.9.2016 16:00
  • Spotify kupuje SoundCloud

    Sodeč po pisanju časnika Financial Times naj bi bilo podjetje Spotify  v pogovorih za nakup konkurenčnega SoundCloud. Ob ponujata storitve pretočne glasbe, s tem, da so pri SoundCloud znani bolj kot ponudniki brezplačnega gostovanja zvočnih datotek, podobno, kot to počne YouTube za video. Spotify je sicer na področju pretočne glasbe najpopularnejši igralec, v svetu ima čez 40 milijonov naročnikov, sledi Apple Music z 17 milijoni uporabnikov. SoundCloud je svojo storitev, imenovano SoundCloud Go, splavil marca.

    Objavljeno: 29.9.2016 12:00
  • Blackberry opušča telefone

    Pri kanadskem Blackberryju so objavili poslovne rezultate za zadnje četrtletje - imajo kar za 372 milijonov dolarjev izgub. Ob tem so povedali, da bodo prenehali z razvojem in izdelavo pametnih telefonov. Naprave pod to znamko bodo sicer še obstajale, vsaj zaenkrat, a se bo podjetje osredotočilo na razvoj programske opreme, medtem ko bodo izdelavo telefonov prepustili zunanjim partnerjem. Z objavo novice se je kljub izgubam vrednost njihovih delnic dvignila za pet odstotkov.

    Objavljeno: 28.9.2016 14:00
  • Elon Musk meri na Mars

    Elon Musk je predstavil načrt za naslednji korak podjetja SpaceX – človeško potovanje na Mars in vzpostavitev kolonije. Osnovo predstavlja vesoljsko plovilo, po vsej verjetnosti imenovano »Heart of Gold« (to je sicer ime ladje v Douglas Adamsovi knjigi Štoparski vodnik po galaksiji) in pogonski sklop (raketa). Slednja bi plovilo spravila v vesolje, v orbito okoli zemlje, raketa bi se nato vrnila na zemljo, napolnila z gorivom, tega pa ponovno pripeljala do vesoljske ladje. Ta postopek bi se nekajkrat ponovil, to pa naj bi bilo bistveno bolj učinkovito in cenejše od današnjih raketnih sistemov za enkratno uporabo.

    Objavljeno: 28.9.2016 13:00
  • Eksplodiral še »varen« Galaxy Note7

    Samsungovih težav, o katerih smo pisali tudi v tej številki Monitorja, kar ni konec. Po vpoklicu naprav Galaxy Note7 in zamiku prodaje na zahodnih trgih (tudi našem), naj bi sedaj imeli težave tudi z novimi, bojda varnimi modeli. Uporabnik na kitajskem je doživel eksplozijo praktično novega Note7, kupljenega pred nekaj dnevi – šlo naj bi torej za varen aparat. Telefon naj bi pri tem poškodoval še prenosnik, ki je bil postavljen zraven, uporabnik jo je odnesel le z opeklinami na prstih.

    Objavljeno: 28.9.2016 08:00
  • Amazonov algoritem mnogim ne ponudi izdelka z najugodnejšo ceno

    Preiskovalna novinarja spletnega časopisa Pro Publica Julia Angwin in Surya Mattu sta se odločila preveriti, ali res držijo zagotovila spletnega trgovca Amazon, da svojim kupcem vedno ponudi izdelek po najugodnejši ceni. Več tednov sta za 250 izdelkov, ki jih kupci najpogosteje izberejo, preverjala, katere je algoritem dal na najpomembnejšo Amaznovo virtualno polico – tako imenovano »buy box«. Izdelki s te police se kupcu najprej pokažejo kot ponudba za nakup.

    Objavljeno: 27.9.2016 11:00
  • Največji DDoS napad v zgodovini zakrivile pametne naprave IoT

    Minuli teden je bil znani bloger Brian Krebs, ki piše o internetni varnostni in kriminalu, tarča največjega DDoS-napada v zgodovini. Več dni je njegov blog neusmiljeno bičalo več kot 660 Gb/s prometa, pod čemer je pokleknil celo Akamai.

    Objavljeno: 27.9.2016 05:00
  • Ukinitev brezplačnega Volja.net FTPja

    Pred petnajstimi leti je v Sloveniji trg spletnih ponudnikov resno zamajala Volja.net, podjetje je medtem že nekajkrat zamenjalo lastnika. Sedanji lastniki, podjetje Telemach, pa ukinjajo tudi zadnje še aktivne storitve. Tako so na spletni strani objavili, da bo s prvim oktobrom prenehal delovati storitve, dosegljive na user.volja.net in ftp.volja.net. Domene ne bodo več dosegljive, vse uporabniške in druge vsebine pa bodo izbrisane. Uporabnike pozivajo, da pred navedenim datumom prekopirajo svoje vsebine.

    Objavljeno: 26.9.2016 13:00
  • Težav s Samsung Galaxy Note7 še ni konec

    O težavah, ki jih ima korejski Samsung z nekaterimi napravami Galaxy Note7, smo že pisali. Nekaj telefonov naj bi se namreč med polnjenjem izredno segrelo, prišlo je celo do nekaj eksplozij. Samsung je naprave, ki naj bi imele napako na sistemu za polnjenje, že umaknil iz prodaje, prodane modele pa pospešeno menjujejo za popravljene (tudi slovenski izid telefona je bil premaknjen). Sedaj pa se je začelo oglašati nekaj uporabnikov v domači Južni Koreji, ki ima težave tudi z novimi napravami, torej s temi, ki so jih dobili v zamenjavo.

    Objavljeno: 26.9.2016 11:00
  • Ponovni dvig v količini nezaželene elektronske pošte

    Količina nezaželene elektronske pošte (spama) se je po nekaj letih padanja letos ponovno dvignila, konkretno smo dosegli najvišji nivo od leta 2010, vsaj po pisanju skupine Talos, ki se ukvarja z računalniško varnostjo. Citirajo podatke iz seznama CBL (Composite Block List), ki je »seznam seznamov«, eden najboljših virov podatkov o nezaželenih vsebinah. Število IP naslovov, ki pošiljajo nezaželeno pošto se je občutno dvignilo, v letošnjem letu od okoli 200.000 na 400.000.

    Objavljeno: 26.9.2016 10:00
  • Google odpira kodo za strojno učenje

    Pri Googlu so objavili kodo svojega sistema Show and Tell. Gre za sistem, ki s pomočjo globokega učenja (»deep learning«) smiselno prepozna objekte in dogajanje na fotografijah. Sistem deluje v navezi z TensorFlow, Googlovim odprtim ogrodjem za strojno učenje, naj bi imel 93,9 odstotno natančnost pri prepoznavi. Zanimivo je to, da sistem ne ponavlja le napisov, ki so jih pri podobnih fotografijah vnesli ljudje, temveč lahko ustvari tudi nove, lastne podpise, izboljšana naj bi bila tudi tvorba stavkov.

    Objavljeno: 26.9.2016 09:00
  • Terabajt na kartici SD

    Se še spomnite, kakšen prehod je bil, ko so diski v računalniku dosegli magično mejo enega terabajta? No, leta so minila in terabajte imamo po novem že kar na pomnilniških karticah SD. Za fotoaparate, kjer se začenjajo bohotiti videi ločljivosti 4K in se bodo počasi celo videi ločljivosti 8K.

    Objavljeno: 24.9.2016 09:00
  • Tudi IBM za umetno inteligenco

    IBM in univerza MIT sta sklenila večletno partnerstvo s ciljem razpoznave vida in zvoka, kot jih razpoznavamo ljudje. S tem se je IBM v raziskavah pridružil podjetjem, kot sta Google in Facebook, ki so v tej smeri zadnje čase najbolj glasni oz. medijsko izpostavili.

    Objavljeno: 24.9.2016 09:00
  • Tudi Tesla podlegla hekerjem

    Kitajski varnostni raziskovalci so v nekaj mesecih dela uspeli najti kar nekaj varnostnih lukenj v avtomobilu, ki ga zadnje čase častimo kot pojem tehnološke naprednosti in odličnosti – Tesla S.

    Objavljeno: 23.9.2016 14:00
  • Največji vdor do sedaj

    Yahooju so hekerji ukradli osebne podatke okoli 500 milijonov uporabnikov, so sporočili. Sporočili so sedaj, ukradli so jih pa že leta 2014… Prve namige, da se je zgodil vdor, smo brali letošnjega avgusta, ko je heker »peace_of_mind« v temnem delu spleta, na tržnici TheRealDeal, za tri bitcoine (okoli 1600 evrov) poskušal prodati podatke o 200 milijonih uporabniških računov Yahoo.

    Objavljeno: 23.9.2016 11:00
  • Severna Koreja ima 28 spletnih mest

    V najbolj zaprti državi na svetu imajo internet, a je njegova uporaba omejena le na najvišje uradnike, saj imajo za celotno državo le 1024 IP-naslovov. Pod svojo vrhovno domeno .kp imajo pičlih 28 spletnih mest, pa smo izvedeli sedaj zaradi napake pri konfiguraciji njihovih strežnikov. Doslej smo lahko namreč le ugibali, da splet v Severni Koreji ni prav razširjen, a točnih številk nismo imeli.

    Objavljeno: 22.9.2016 12:00
  • Govorice o Applovem avtomobilu ne pojenjajo

    Tako kot smo do nedavnega leta in leta poslušali/brali govorice o televizorju, ki naj bi ga razvijal Apple (in ni nikoli ugledal luči sveta) in nato še leta brali o Applovi uri (»tresla se je gora, rodila se je miš«), sedaj beremo in pišemo o Applovem avtomobilu, ki ga menda razvijajo v projektu Titan.

    Objavljeno: 22.9.2016 11:00
  • iPhone 7 od petka tudi pri nas

    Več o novih iPhonih si boste lahko v ekskluzivnem testu prebrali v novem Monitorju, ki izide ta torek, 27.septembra. 

    Objavljeno: 21.9.2016 10:00
  • V Sloveniji končno dobili digitalni radio

    Ko smo lani preizkušali digitalni radijski sprejemnik, smo ugotovili, da deluje odlično, a ne v Sloveniji, kjer digitalnega radia ni. Tedaj smo zapisali, da bomo nanj še načakali, in sedaj je čakanja konec. Danes je začel Radio Slovenija oddajati tudi digitalno. Spomnimo, da je preizkusno RTV Slovenija oddajala digitalni radijski signal s Krvavca v letih 2006-2013, potem pa ji je licenca potekla.

    Objavljeno: 20.9.2016 17:00
  • Odklepanje iPhonov le ni tako zapleteno, kot pravi FBI

    Kar nekaj črnila je bilo prelitega na temo ameriške zvezne policije FBI, ki je Apple »prepričevala«, naj ji pomaga odkleniti iPhone enega izmed teroristov iz napada v San Bernardinu. Takrat so nekateri javno podvomili, da je naloga odklepa res tako zelo težka in predlagali zamenjavo iPhonovih pomnilniških vezij, kamor ta zapiše število neuspešnih poskusov odklepanja (in ob prekoračeni omejitvi le teh telefon pobriše). FBI je tako rešitev zavrnil kot nemogočo.

    Objavljeno: 20.9.2016
  • Hewlett-Packard ovira konkurenco

    Podjetje Hewlett-Packard se je pred nedavnim razcepilo na dve podjetji - če poenostavimo, na tisto za končne uporabnike (HP Inc.) in na tisto »za resna podjetja« (pri nas se to imenuje »Helett-Packard Enterprise, operated by Selectium«; resno, brez heca). Nalijmo kar na začetku čistega vina – prvo podjetje, HP Inc. (ki pri nas ne obstaja več, čeprav je ključna oseba za celoten balkanski oddelek Slovenec), v veliki meri živi od tiskalnikov. Še več, v veliki meri živi od tiskalniških črnil/barvil in tonerjev. Nenazadnje smo že kar nekaj krat brali (in pisali) o tem, da so brizgalniška barvila ene najdražjih tekočin na planetu.

    Objavljeno: 19.9.2016 15:00
  • Evropsko sodišče: objavljanje povezav skoraj vedno nezakonito

    Evropsko sodišče (ECJ) je razsodilo, da same spletne hiperpovezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso nezakonite, a to le v izjemno ozkem krogu okoliščin, torej če so izpolnjeni številni pogoji. Tako lahko povzamemo sodbo, ki jo je ECJ sprejelo v primeru, ki je tja priromal iz Nizozemske.

    Objavljeno: 19.9.2016 11:10
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji