Objavljeno: 12.10.2001

(Skoraj) brezplačno v internet

Končno! Končno se je tudi v Sloveniji našlo podjetje, ki bo na tržišču, ki ga je zacementiral (pre)veliki SiOL naredilo nekaj novega, za naše razmere skorajda revolucionarnega. Podjetje Voljatel komunikacije (www.volja.net), ki je bilo ustanovljeno s kapitalom iz ZDA, Avstrije, Italije in Slovenije (tu kot solastnik nastopa Janko Jenko, sicer direktor pravkar prodanega podjetja PCX Computers), je 6. oktobra začelo z oglaševalsko akcijo, ki nas prepričuje, da je plačevati za dostop do interneta nesmisel.

Voljanet ponuja storitev Volja, ki omogoča dostop do interneta prek številke 0889 (na voljo imajo 1800 vstopnih točk) in za to ne zahteva popolnoma nobenega dodatnega plačila. Strošek za dostop do interneta je torej le telefonski račun, ki znaša 2,5 tolarja na minuto oz. 1,25 tolarja na minuto v času manjše obremenitve telefonskega omrežja (SiOL, za primerjavo, računa najmanj 160 tolarjev na uro in mesečno naročnino vsaj 1100 tolarjev., odvisno od izbranega paketa). Storitev je cenovno enakovredna tisti, ki jo Arnes nudi dijakom in jo sedaj financira država.

Čeprav je morda videti kot zvijača, Voljatel storitev dejansko nudi zastonj. Vsaj zaenkrat. Trudijo se namreč vzpostaviti poslovni model, ki ga predvideva evropska zakonodaja in po kateri ponudnik telefonskih vodov (Telekom) ponudniku interneta plačuje določeno provizijo za to, ker jim ponudnik interneta ustvarja velik telefonski promet. Zaenkrat pri Telekomu ni posluha za tak poslovni model, pri Voljatelu pa pravijo, da to ni stvar Telekoma, ampak politike, ki bo pač morala evropske zakone tudi uveljavljati in ne samo sprejemati.

Kljub vsemu je treba povedati, da so pri Voljatelu s storitvijo začeli kak teden prezgodaj, saj so imeli prvi dan zelo veliko težav. Od nedelujoče prijave naprej, da o navodilih in celo varnostnih luknjah v strežniku www.volja.net niti ne govorimo. Zanimivo je, da je že drugi dan (nedelja) delovalo skoraj vse, v ponedeljek pa res vse. Prvi dan so bile težave tudi z dostopom s Koprskega področja, saj je Telekom pomotoma vklopil napačno dostopno telefonsko številko.

Mimogrede, tujci, ki so pri Voljatelu večinski lastniki, so podobne posle v Evropi že speljali. Nazadnje v Češki republiki, kjer se njihov (sedaj prodani) ponudnik imenuje Czech OnLine. Tudi tokrat jim dovolj velik kapital dovoljuje, da bodo posel z ničelnim zaslužkom lahko vodili zelo dolgo. Še posebej, ker je (bo) glavni vir zaslužka vendarle na področju trženja storitev za podjetja (najeti vodi, kolokacija, brezžični dostop).

http://www.volja.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji