Objavljeno: 19.9.2016 15:00

Hewlett-Packard ovira konkurenco

Podjetje Hewlett-Packard se je pred nedavnim razcepilo na dve podjetji - če poenostavimo, na tisto za končne uporabnike (HP Inc.) in na tisto »za resna podjetja« (pri nas se to imenuje »Helett-Packard Enterprise, operated by Selectium«; resno, brez heca). Nalijmo kar na začetku čistega vina – prvo podjetje, HP Inc. (ki pri nas ne obstaja več, čeprav je ključna oseba za celoten balkanski oddelek Slovenec), v veliki meri živi od tiskalnikov. Še več, v veliki meri živi od tiskalniških črnil/barvil in tonerjev. Nenazadnje smo že kar nekaj krat brali (in pisali) o tem, da so brizgalniška barvila ene najdražjih tekočin na planetu.

Ne čudi torej, da smo uporabniki z veseljem uporabljali (tudi) veliko cenejše zvarke konkurenčnih podjetij. Nekatera podjetja se tako ukvarjajo s tem, da barvila pretakajo v že izrabljene originalne (v tem primeru Hewlett-Packardove) kartuše, druga dejansko naredijo kartuše, ki vsebujejo pravo elektroniko, da jim tiskalnik dovoli tiskati, četudi jih razpozna kot neoriginalne.

No, vse to le do prejšnjega tedna, ko so HPjevi tiskalniki po svetu začeli zavračati neoriginalne kartuše, napisi na zaslonih LCD pa so javljali, da so kartuše »okvarjene«. Da, vse štiri barvne kartuše v tiskalniku so se naenkrat »pokvarile«.

HPjevi forumi so polni pritožb uporabnikov, sam HP pa je najprej sporočil, da je težava pač v nezdružljivih kartušah, nato so izjavo popravili v to, da je to »stranska težava zadnje nadgradnje strojne programske opreme na tiskalnikih HP«. Raziskava nizozemskega podjetja 123inkt, ki se ukvarja s prodajo združljivih kartuš pa kaže, da v zadnjem času HP ni razposlal nobenih nadgradenj, sploh pa težave javljajo tudi tiskalniki, ki v splet sploh niso povezani. Edina možna razlaga je torej, da je Hewlett-Packard že nekoč prej natančno določil datum 13.september 2016 kot tisti datum, po katerem bodo združljive kartuše prenehale delovati. No, danes je Hewlett-Packard to tudi dejansko potrdil. Blokado so v tiskalnike vgrajevali (in nadgrajevali) od konca lanskega leta in sicer »zaradi varnosti izdelkov in njihovih uporabnikov«. Zato, da »so zavarovali komunikacijo med tiskalnikom in kartušami«, dopuščajo le še delovanje kartuš z originalnimi HPjevimi čipi.

Skratka, uporabniki HPjevih tiskalnikov so lahko po novem varni, tako kot varni ostajajo tudi HPjevi viri dohodka. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji