• Edge je najboljši, pravi Microsoft

    Gotovo ste že zasledili, da ima Microsoft svoj spletni brskalnik, ki ga poskuša predstaviti kot najboljše po izumu toplih žemljic? Edge je brskalnik, ki so ga za Windows 10 zasnovali »iz nič«, takoj ko so ugotovili, da z Internet Explorerjem, ki se je v vseh teh letih odebelil do neprepoznavnosti, nimajo nobenih možnosti doseči zmogljivosti konkurentov Chrome in Firefox.

    Objavljeno: 19.9.2016 10:00
  • YouTube kot družabno omrežje

    Tako kot se je že nekaj časa domnevalo, je Google v javni preizkus poslal novo funkcionalnost, ki priljubljeni video servis YouTube spreminja domala v družabno omrežje. Novi zavihek Community Tab, ki ga lahko v izbranih video kanalih, omogoča da avtorji poleg video posnetka objavljajo sporočila, animacije v formatu GIF in celo video posnetke v živo.

    Objavljeno: 18.9.2016 01:00
  • Skype podpira sporočila SMS

    Microsoft je objavil novo različico programa Skype za osebne računalnike Windows 10 in mobilne telefone Windows 10 Mobile, ki omogoča kramljanje tudi prek storitev SMS in MMS. Uporabniki lahko na osebnem računalniku ali telefonu opravljajo skupinske ali individualne klepete tudi z uporabniki, ki imajo na drugi strani zgolj telefon s podporo za sporočila SMS, torej brez odjemalca Skype. Novi Skype torej vpeljuje možnost hibridnega kramljanja, kjer sogovorniki uporabljajo različne storitve.

    Objavljeno: 18.9.2016 01:00
  • Kangaroo Notebook – dva računalnika v enem

    Podjetje InFocus, sicer znano po svojih projektorjih, je predstavilo prenosni računalnik z imenom Kangaroo Notebook, ki prinaša na to področje zanimivo inovacijo. Ohišje prenosnika, vključno z zaslonom, tipkovnico, sledilno ploščico in vmesniki je le lupina za računalniški modul, ki ga lahko hitro in preprosto zamenjamo. Tako lahko hitro preklopimo med modulom za službeno in domačo rabo, ali pa med programi in podatki različnih uporabnikov.

    Objavljeno: 17.9.2016 01:00
  • 3D tiskalnik za 290 dolarjev

    Po prvem valu 3D tiskalnikov je bilo neizbežno, da se bodo cene tovrstnih izdelkov kmalu znižale. Podjetje XYZprinting, sicer razmeroma dokaj znano po 3D tiskalnikih daVinci Mini za domačo rabo, je predstavilo doslej najcenejši tiskalnik ta domačo rabo s priporočeno ceno 290 dolarjev. Nekateri spletni prodajalci ga ponujajo celo za 270 dolarjev.

    Objavljeno: 17.9.2016 01:00
  • Gartner: prilagodite se ali umaknite

    Ugledna analitska družba Gartner v svoji najnovejši raziskavi in analizi trga osebnih računalnikov PC naslavlja predvsem proizvajalce tovrstne opreme. Sporočilo in povzetek raziskave sta jasna: prilagodite se novim razmeram ali pa se umaknite iz trga osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 16.9.2016 01:00
  • Uberjevi samovozeči taksiji

    Uber je vnovič prehitel tekmece in celo avtomobilske proizvajalce, saj v ameriškem mestu Pittsburg poslal v vsakdanjo rabo floto samovozečih vozil, ki bodo služila za prevoz strank Uberja. Storitev bodo sprva deležni najbolj lojalni potniki, tisti, ki uporabljajo nadstandardno storitev Uber X.

    Objavljeno: 16.9.2016 01:00
  • Prepoved uporabe mobilnikov Samsung Galaxy Note 7 na letih Adrie

    Po znanih zapletih okoli mobilnega telefona Samsung Galaxy Note 7, ki lahko zaradi napake v akumulatorju celo eksplodira, so iz letalske družbe Adria Airways sporočili, da do preklica prepovedujejo uporabo omenjenega izdelka na letih svojih letal. Telefon bo moral biti med celim trajanjem leta ugasnjen. Pri tem sicer sledijo opozorilu Evropske agencije za varnost v letalstvu, ki je posvarila prevoznike na starem kontinentu. Podobne ukrepe so sprejele tudi druge letalske družbe po svetu.

    Objavljeno: 16.9.2016 01:00
  • Drzni načrti Evropske Unije

    Po tem, ko je Evropska komisija dobila hladen tuš javnega mnenja zaradi predloga nenavadnih dodatnih omejitev ob napovedani ukinitvi stroškov gostovanja, načrtovani za 15. junij 2017, ki ga je nekaj dni kasneje umaknila, zdaj skuša naklonjenost pridobiti z novimi drznimi obljubami.

    Objavljeno: 15.9.2016 01:00
  • iOS 10 uradno na voljo, a ne brez zapletov

    Apple je točno po napovedih objavil končno različico operacijskega sistema iOS 10 za mobilne naprave iPhone in iPad. Nova različica prinaša veliko manjših, a koristnih novosti, zlasti pri vsakdanji rabi mobilnih naprav. Ker Apple že lep čas javnosti nudi tudi razvojne različice operacijskega sistema, smo o novem operacijskem sistemu v Monitorju že obširno pisali.

    Objavljeno: 14.9.2016 01:00
  • Plačilo s fotografijo računa

    Ljubljanska kavarna Sputnik je prva restavracija, v kateri lahko izdan račun za naročeno hrano in/ali pijačo plačamo tako, da ga le slikamo s telefonom. Brezgotovinsko plačilo je omogočeno s pomočjo mobilne denarnice Hal mBills.

    Objavljeno: 14.9.2016 01:00
  • Virus, ki rudari kriptovaluto

    Bitcoin je že zdavnaj postal prevelik, da bi ga lahko rudarili doma, kot smo to počeli v zgodnjih časih. Danes ga rudarijo v glavnem Kitajci na velikanskih farmah specializiranih računalniških sistemov, zato tudi virusi, ki so okužene računalnike vpregli v rudarjenje bitcoinov, niso več aktualni. So pa za kakšne druge kriptovalute.

    Objavljeno: 13.9.2016 08:00
  • Ali Google spreminja taktiko?

    Podjetje Google, kot največji ponudnik spletnih storitev in rešitev, je že dolgo časa znan po tem, da uporabnike tako rekoč »zaklepa« v svoj ekosistem. Drugače povedano, v svojih izdelkih, kot je pisarniška zbirka Apps, dovoljuje le hrambo podatkov na svoji infrastrukturi in v lastnih spletnih storitvah.

    Objavljeno: 13.9.2016 01:00
  • Robot Atlas lovi ravnotežje

    Specialist za robotiko Boston Dynamics, za zdaj še v lasti družbe Google, je na spletu pokazal nov dosežek robota Atlas, ki skuša oponašati človeško hojo, držo in obnašanje. Kot je razvidno, je Atlas v laboratoriju uspešno lovil ravnotežje na komaj 2 cm debelem robu deske.

    Objavljeno: 13.9.2016 01:00
  • HP prevzema Samsungov oddelek za tiskalnike

    Korejski velikan Samsung in korporacija HP Inc. sta sklenila kupčijo, po kateri bo prvi Američanom odprodal celoten oddelek za razvoj, proizvodnjo in trženje tiskalnikov. Posel je vreden 1,05 milijarde dolarjev, družbo HP pa bo učvrstil na prvem mestu tega še vedno dobičkonosnega segmenta računalniške periferije. Okrepiti želijo predvsem segment večfunkcijskih naprav.

    Objavljeno: 13.9.2016 01:00
  • Uničevalski "USB-ključ"

    Navadili smo se že, da v svoje naprave ne smemo vtikati USB-ključev vsepovprek in, obratno, da svojih USB-ključev ne smemo posojati naokoli, da ne staknemo kakšne okužbe. Počasi pa se bomo morali navaditi, da lahko povzročimo tudi pravo, fizično škodo.

    Objavljeno: 12.9.2016 05:00
  • Google DeepMind omogoča boljšo sintezo govora

    Google je našel še eno zanimivo in nadvse koristno uporabo svoje platforme za umetno inteligenco DeepMind. S pomočjo tehnologij nevronskih mrež in strojnega učenja so razvili novo tehnološko ogrodje imenovano WaveNet, s katerim uspejo pričarati računalniško generirano sintezo govora, ki zveni bistveno bolj naravno, kot dosedanje tehnologije na tem področju. Google trdi, da je po njihovih ocenah WaveNet 50% bližje človeškemu govoru, kot karkoli drugega doslej.

    Objavljeno: 12.9.2016 01:00
  • Applov projekt samovozečega avtomobila je v težavah

    Sodeč po pisanju časopisa New York Times je Apple korenito spremenil projekt Titan, pod katerim naj bi nastajal samovozeči avtomobil znamke Apple. Vse kaže, da glavni cilj projekta ni več celotno vozilo, temveč zgolj sistem za samodejno vožnjo, ki bi ga vgradili v druga vozila. Zelo verjetno prek novih partnerstev z avtomobilskimi proizvajalci po zgledu današnjih dogovorov pri infotainment sistemu Apple CarPlay.

    Objavljeno: 12.9.2016 01:00
  • Microsoft pripravlja Skype Teams

    Microsoft kot kaže pripravlja novo orodje za skupinsko sodelovanje in kramljanje z imenom Sykpe Teams, s katerim želijo pritegniti uporabnike, ki se sicer odločajo za uspešne konkurente, v prvi vrsti storitev Slack.

    Objavljeno: 12.9.2016 01:00
  • Evropska komisija umika predlog o omejevanju brezplačnega gostovanja znotraj EU

    Po naročilu predsednika Junckerja in razočaranju nad prvimi odzivi Evropska komisija umika predlog o omejitvah brezplačnega gostovanja znotraj držav Evropske unije, ki naj bi v veljavo stopilo po 15. juniju 2017. Uporabniki mobilne telefonije smo bili nad predlogom neprijetno presenečeni, namesto brezskrbnega klicanja, pošiljanja sporočil in brskanja po spletu, so nam dostavili kup pravil, ki bi nas omejevala na slehernem koraku. Med drugim bi brezplačno gostovanje lahko uporabljali največ 90 dni na leto in 30 dni naenkrat. Ostre kritike so Evropsko komisijo prisilile, da predlog umakne in spiše novega, po možnosti takšnega, ki bo izpolnjeval dano obljubo, izginotje stroškov gostovanja v državah članicah Evropske unije.

    Objavljeno: 11.9.2016 08:00
  • Slovenski startup prejel zajetno finančno injekcijo

    Facility je slovenska aplikacija, ki izboljšuje način organizacije dela v hotelih. Izdelali so jo v sklopu programa ABC Accelerator Smart Cities in že lani pridobili 150.000 evrov finančnega vložka. Aplikacija, ki vsem zaposlenim v hotelih, od sobaric do direktorja, s klikom ali dvema omogoča dostop do potrebnih informacij za učinkovito delo, je prepričala že več kot 100 naročnikov iz štirih držav. Poleg slovenskih hotelirjev, Facility uporabljajo tudi v sosednji Avstriji, na Hrvaškem ter v Srbiji. Z uporabo aplikacije Facility hoteli v povprečju za trikrat povečajo število opaženih težav v hotelu, ki jih je treba odpraviti, s čimer vplivajo na večje zadovoljstvo gostov, so učinkovitejši in natančnejši. Startup je nedavno prepričal tudi avstrijski investicijski sklad Speedinvest, ki jim je namenil 550.000 evrov popotnice, s katero se bodo širili dalje. V prihodnjem letu načrtujejo tisoč novih strank ter pohod na druge trge, na primer ameriškega.

    Objavljeno: 10.9.2016 12:00
  • Napad na Domenco

    Priljubljena slovenska spletna storitev Domenca.com, ki se ukvarja predvsem z upravljanjem domen in gostovanjem spletnih strani, je v preteklem tednu doživela napad na bazo uporabniških podatkov. Ker po opravljeni podrobnejši analizi napada ne morejo izključiti možnosti, da je bil vdor uspešen in so se nepridipravi polastili do uporabniških imen in šifrirane oblike gesel, vse uporabnike prosijo, da si na spodaj objavljeni povezavi nemudoma spremenijo geslo. V kolikor posameznik enako kombinacijo uporabniškega imena in gesla uporablja tudi na drugih spletiščih, naj spremeni vse. Pri Domenci obljubljajo, da bodo v sodelovanju s strokovnjaki SI-CERTa še podrobneje raziskali incident, zakrpali varnostne razpoke v sistemu in poiskali storilca.

    Objavljeno: 10.9.2016 09:00
  • Bančni trojanec napada naprave z Androidom

    Strokovnjaki Kaspersky Laba opozarjajo na novega trojanskega konja z imenom Gugi. Gre za zlonamerno programsko kodo, ki uporabnike naprav z operacijskim sistemom Android 6.0 Marshmallow prelisiči, da ji izdajo uporabniške podatke o mobilnih bančnih računih. Postopek ribarjenja je preprost. Ko uporabnik po elektronski pošti, prek družabnih omrežij ali z SMS sporočilom prejme slikovno priponko in jo želi odpreti, program od njega zahteva dodatna dovoljenja. Ker je na voljo zgolj opcija za dodeljevanje pravic, obstaja velika možnost, da mu slehernik ugodi. V drugem koraku škodljivec želi še dostop do drugih virov, prekrivanja aplikacij, pošiljanja in ogledovanja SMS sporočil ter klicanja. Če mu ne ugodimo, nam okuženo napravo blokira. Gugi s prejetimi dovoljenji zamenja bančno aplikacijo z lažno in prek nje pridobi potrebne podatke. Med aprilom in avgustom 2016 se je njegova prisotnost povečala desetkratno. Največ okuženih naprav so sicer zaznali v Rusiji, a se nevarnost počasi širi tudi na druge evropske države, zato previdnost pri odpiranju sumljivih priponk ni odveč.

    Objavljeno: 9.9.2016 08:00
  • Vdor v zaklenjen Windows prek USB-ja v 13 sekundah

    Glavni varnostni inženir pri podjetju R5 Industries Rob Fuller je pokazal, kako je mogoče s 50 dolarjev vredno napravo v vsega pol minute dobiti prijavne podatke z zaklenjenega računalnika z Windows ali Mac OS X.

    Objavljeno: 9.9.2016 05:00
  • Jabolčna ura druge generacije

    Včeraj predstavljeni telefon iPhone 7 (in 7 Plus) bo spremljala jabolčna ura druge generacije Apple Watch Series 2. Nosljiva naprava s pametjo bo imela enak videz in velikost zaslona kot predhodnica. Spremembe tičijo v podrobnostih in prenovljenem operacijskem sistemu watchOS 3. Slednjega bo deležna tudi prva, po novem občutno znižana, Applova pametna ura. Apple Watch 2 bo vodoodporna do 50 metrov globine in primerna za plavalce. Vgrajeni GPS bo poskrbel za natančnejše spremljanje najrazličnejših vadb, posebna izdaja Nike pa navdušila nedeljske tekače.

    Objavljeno: 8.9.2016 07:30
  • Apple predstavil iPhone 7

    Apple je uradno predstavil telefona iPhone 7 in iPhone 7 Plus ter potrdil govorice, da bosta nova modela zelo podobna starim, odporna na vodo, navdušila fotografe, imela nov osrednji gumb ter inovativno povezovanje s slušalkami.

    Objavljeno: 8.9.2016 07:00
  • Evropsko sodišče: prodaja računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom zakonita

    Večina sestavljenih računalnikov, ki se prodaja v Evropi, ima že nameščen operacijski sistem, največkrat Windows. Ta je resda izdatno subvencioniran, ker Microsoft ponuja licence ob nakupu novega računalnika ceneje, ni pa zastonj. Evropsko sodišče je sedaj razsodilo, da to ni nepoštena poslovna praksa.

    Objavljeno: 8.9.2016 05:00
  • Uber kmalu v Sloveniji

    Na Blejskem strateškem forumu je generalni direktor priljubljene storitve Uber za Jugovzhodno Evropo, Davor Tremac, povedal, da si želijo prisotnosti v naši državi še pred koncem iztekajočega leta. Najprej naj bi se na sončni strani Alp pojavila njihova osnovna in hkrati najbolj priljubljena storitev UberX. Gre za storitev plačljivih prevozov, kjer je lahko ponudnik slehernik z vozilom za največ štiri potnike in je izdelano po letu 2001. Cilj podjetja ni tekmovanje s taksisti, temveč ponujanje storitve preproste mobilnosti, ki bi ljudem omogočala, da avtomobile večkrat pustijo doma ali pa jih celo sploh ne bi več potrebovali. Podjetje je prisotno že v 21 državah Evropske unije, med drugim tudi v sosednji Hrvaški. Uber se bo v Sloveniji soočil s konkurenco v podobi slovaške storitve Hopin, ki je k nam prišla pred kratkim.

    Objavljeno: 7.9.2016 12:00
  • Prvi telefon z najnovejšim Androidom

    LG je predstavil telefon V20, ki se bo v zgodovino zapisal, kot prva naprava s privzeto nameščenim operacijskim sistemom Android 7.0 Nougat. Gre za naslednika lanskoletnega posebneža, model V10, ki se je predstavil z dvojnim zaslonom, kjer je bil zgornji del ločen od osrednjega ekrana in ga je sistem uporabljal za prikaz sporočil. Posebnost je V20 obdržal in nadgradil z daljšimi in prilagodljivejšimi sporočili. Drugače je V20 precej običajen, 5,7 palcev velik telefon višjega cenovnega razreda s QuadHD zaslonom, procesorjem Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika RAM, 64 GB podatkovne shrambe, 16 MP kamero s tristopenjskim ostrenjem ter 3200 mAh zamenljivo baterijo. Ker se je LG z modularnim telefonom G5 in oranjem ledine opekel, tokrat stavijo na preprost videz, uporabnost ločenega zgornjega dela zaslona ter seveda najnovejšo različico Googlovega operacijskega sistema.

    Objavljeno: 7.9.2016 09:00
  • Policijski psi za iskanje elektronskih medijev

    Navajeni smo že psov za iskanje eksplozivov, drog in ljudi, kaj pa psi za iskanje USB-ključev? To ni znanstvena fantastika, temveč realnost, ki je v ZDA poskrbela tudi že zavarovanje ključnih dokazov v sodnem postopku zoper pedofila.

    Objavljeno: 7.9.2016 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji