Objavljeno: 8.9.2016 05:00

Evropsko sodišče: prodaja računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom zakonita

Večina sestavljenih računalnikov, ki se prodaja v Evropi, ima že nameščen operacijski sistem, največkrat Windows. Ta je resda izdatno subvencioniran, ker Microsoft ponuja licence ob nakupu novega računalnika ceneje, ni pa zastonj. Evropsko sodišče je sedaj razsodilo, da to ni nepoštena poslovna praksa.

Na Evropsko sodišče se je obrnilo francosko sodišče, pred katerim je francoski državljan Vincent Deroo-Blanquart tožil Sony. Ta je od Sonyja leta 2008 za 550 evrov kupil prenosnik Vaio, ki je imel nameščen Windows Vista. Ob prvem zagonu računalnika se ni strinjal s pogoji uporabe (EULA), zato je želel od Sonyja povračilo sorazmernega dela kupnine za Windows Vista. Sony mu ni želel ugoditi, temveč mu je ponudil le vračilo celotne kupnine, če bi prenosnik vrnil. Zato je vložil tožbo zoper Sony, v kateri je zahteval 450 evrov za nameščeno programsko opremo, ki je ni želel uporabljati, ter 2500 evrov odškodnine.

Sodišče je leta 2012 njegovo tožbo zavrnilo, a se je pritožil. Pritožbeno sodišče za mnenje, ali je prodaja računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom, ne da bi ponujali tudi verzijo brez operacijskega sistema, v skladu z evropsko zakonodajo, vprašalo Evrospko sodišče. Prav tako je bilo vprašanje, ali je dopustno, da v ponudbi ni posebej navedeno, koliko stane programska oprema. Evropsko sodišče je sedaj odločilo, da to ni nepoštena poslovna praksa. Zato bo francosko sodišče verjetno tudi vdrugo zavrnilo pritožbo.

Evropsko sodišče je ocenilo, da večina uporabnikov želi računalnik, ki ga lahko ob nakupu takoj začnejo uporabljati, kar prednameščena programska oprema omogoča. Seveda pa to velja za prodajo nepoučenim fizičnim osebam, medtem ko so javni razpisi in velike pogodbe druga stvar, o kateri se sodišče ni opredeljevalo.

Sodba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 9.9.2016 | 08:18

Na voljo bi morala bit v prodaji tako prenosnik z prednameščenimi widowsi kot tudi varijanta brez ...to bi bilo najbolj pošteno ... pošteno bi bilo tudi da se navede cena prednameščenega windowsa ... saj s tem lahko oceniš koliko je računalnik rez dober v strojni opremi. Cena 550,00 pove da gre za slab računalnik...

Jure Forstnerič | 9.9.2016 | 09:08

Se vsaj načelno strinjam z napisanim. Ampak lahko bi tudi postavili vprašanje, kako z Appli - ti se niso nikoli prodajali brez OSa. Ali, če naredimo en korak več, tablice in telefoni. Pri računalnikih se mi zdi to normalno, ker je na voljo Linux, ki si ga lahko namestimo brezplačno. Nekateri bi celo rekli, da je nameščanje Windows približno tako, kot nameščanje vseh tistih nekoristnih programov, ki jih proizvajalci tlačijo na prenosnike (poizkusne verzije anti-virusnih programov, recimo).

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji