Objavljeno: 16.9.2016 01:00

Uberjevi samovozeči taksiji

Uber je vnovič prehitel tekmece in celo avtomobilske proizvajalce, saj v ameriškem mestu Pittsburg poslal v vsakdanjo rabo floto samovozečih vozil, ki bodo služila za prevoz strank Uberja. Storitev bodo sprva deležni najbolj lojalni potniki, tisti, ki uporabljajo nadstandardno storitev Uber X.

Drzen korak je plod več kot dveh let testiranja lastne tehnologije na temelju radarjev, kamer in drugih tipal, s pomočjo katerih so naredili sofisticiran sistem za samodejno vožnjo v urbanem okolju, ki se med drugim uči in nenehno izboljšuje zanesljivost.

Resnici na ljubo, je uporaba izraza samovozeči taksi nekoliko pretirana. Vozila resda večino časa vozijo povsem samostojno, vendar bodo na začetku poleg potnikov v njih sedela kar dva tehnika družbe Uber. Prvi za volanom avtomobila, kjer bo prevzel nadzor nad vozilom, če se bo izkazala potreba po temu. Drugi pa bo sedel na zadnjem sedežu in nadzoroval parametre delovanja vozila.

Uberjevi taksiji so torej v tem trenutku nekakšni laboratoriji na kolesih, saj sistem še naprej dograjujejo in razvijajo. Kratkoročni cilj je, da bi število tehnikov v vozili v kratkem zmanjšali na samo enega. Za zdaj pa še ne špekulirajo o datumu, ko bodo vozila lahko vozila povsem samostojno, brez voznikov, le s potniki v kabini. Realistično gledano, smo še leta daleč od takega cilja, ki bo navsezadnje predmet tudi skrbnega pregleda in odobritve s strani pristojnih agencij.

Uber je svojo tehnologijo vgradil v avtomobile Ford Fusion (pri nas Mondeo) s hibridnim pogonom, v floti pa je tudi nekaj športnih terencev Volvo XC90. Prav navezava s švedskim proizvajalcem utegne obroditi največ sadov, saj so pred časom sklenili dogovor o skupnem projektu razvoju tehnologije samovozečih vozil, v katerega so za zdaj vložili 300 milijonov dolarjev.

0fkDVNkFr40

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji