Novice

 • Facebook z ognjemetom v leto 2017

  Ognjemet je nepogrešljiva stalnica silvestrovanja na prostem. Če ga bomo letos iz takšnega ali drugačnega razloga zamudili, bo za nas poskrbel Facebook. Na največjem družabnem omrežju na svetu bo klik na določeno besedno zvezo (npr. Happy New Year) 31. decembra in 1. januarja na lastnem ali prijateljevem zidu sprožil digitalno obliko ognjene zabave. Magija deluje tako na mobilnih aplikacijah kot v spletnem brskalniku računalnika. Nekaj prazničnega vzdušja je pridobila tudi zmožnost Live, s katero lahko v posebnih maskah prijateljem v živo zaželimo dober začetek novega leta.

  Objavljeno: 31.12.2016 11:00več
 • Amazon z letečimi skladišči

  Največji spletni trgovec na svetu Amazon, ki je pred kratkim uspešno izvedel prvo dostavo naročila z avtonomnim dronom, razmišlja o prihodnosti, na ameriški patentni urad je vložil zahtevo po zaščiti ideje o letečem skladišču. Inovativen pristop bi dostavo še pohitril in pocenil. Izdelke iz skladišča, ki bo na višini štirinajstih kilometrov, bi do naročnikov dostavljali droni, zaposlene, gorivo in zaloge pa manjša, namenska letala. Vse komponente sistema bi bile med seboj omrežene in si nenehno delile pomembnejše informacije, s katerimi bi bilo delovanje karseda optimizirano. Znanstveno fantastična ideja zveni zanimivo, a vseeno je do izvedbe še precej dolga pot. Kako bi bila videti v praksi, lahko vidimo na priloženi skici.

  Objavljeno: 31.12.2016 09:30več
 • Samsungovi televizorji z vgrajeno, Chromecastu podobno funkcionalnostjo

  Samsungova aplikacija Smart View, ki že nekaj časa razveseljuje lastnike Samsungovih televizorjev z brezšivnim prenašanjem fotografij in filmov s telefona, tablice ali računalnika, je z novo posodobitvijo pridobila še Chromecastu podobno funkcionalnost, s katero bo izbrana naprava po isti poti na (novejši) korejski ekran pošiljala tudi priljubljene pretočne storitve. Med slednjimi najdemo YouTube, Amazon Prime Video, (pri nas nedosegljivi) Hulu in TV Plus, ki predstavlja hišni elektronski pametni programski vodnik, običajno priložen zmogljivejšim modelom giganta. Ni vseprisotnega Netflixa, s katerim Korejci vsaj za zdaj očitno niso našli skupnega jezika.

  Objavljeno: 31.12.2016 09:00več
 • Zaslon smrti pozelenel

  Uporabniku Twitterja z imenom Chris123NT je pod prste prišla razvojna različica operacijskega sistema Windows (14997), ki uradno izide prihodnje leto. Osrednje presenečenje je zeleni zaslon smrti. Microsoft je potrdil, da je zelena barva zamenjala značilno modro zgolj v testnih različicah, saj razvijalcem olajša razlikovanje prejetih hroščev. Že pred časom so znameniti zaslon smrti, ki se prikaže ob hudi napaki, ozaljšali s QR kodami, ki uporabnika napotijo do morebitne rešitve težave. Prenovljen zaslon smrti seveda ni edina novost, ki se jo lahko nadejamo okenski uporabniki v letu 2017, med prvimi pridobitvami sta nočni način prikaza ter igričarski način delovanja. Prvi prilagodi osvetlitev zaslona, da je prijaznejši očem, drugi omeji aktivne procese v ozadju in razpoložljive sistemske vire dodeli izbrani igri.

  Objavljeno: 30.12.2016 10:00več
 • Vse najboljše v letu 2017!

  Spoštovani bralci/naročniki revije Monitor in spletne strani www.monitor.si!

  Objavljeno: 30.12.2016več
 • Novi Monitor

  Še pred iztekom leta je na prodajnih policah na voljo januarska številka Monitorja. Glavna tema številke so mobilne banke oziroma mobilne aplikacije (za iOS in Android) naših bank. Te po številu uporabnikov sicer zaostajajo za spletnimi bankami, a vseeno gre za vse pomemben in priročnejši način za upravljanje z računi. Preizkusili smo tudi dve aplikaciji, ki delujeta kot mobilni denarnici – z njima lahko plačujemo neposredno s telefonom, brez gotovine ali bančnih kartic.

  Objavljeno: 30.12.2016več
 • Ukrivljeni monitor za igričarje

  Samsung je predstavil ukrivljeni monitor CH711, ki je prvenstveno namenjen igričarjem, veseli pa ga bodo tudi grafični oblikovalci ter lastniki Applovih računalnikov Mac. Gre za 27 ali 31,5 palčni monitor z ločljivostjo 2,560 x 1,440 slikovnih pik, ukrivljenostjo 1800R, ki karseda naravno sledi človeškemu očesu, 178-stopinjskim vidnim kotom ter 125-odstotno sRGB pokritostjo. Namesto OLED matrike so Korejci uporabili tehnologijo kvantnih točk z manj zamika pri prikazu slike ter svetlejšo in barvno pravilnejšo podobo predvajane vsebine. Lastnikom jabolčnih računalnikov bo poleg bele barve všeč skrivanje kablov v stojalu monitorja, oblikovalcem pa možnost obračanja zaslona med delovanjem. Cene monitorja še niso razkrili.

  Objavljeno: 29.12.2016 10:00več
 • Prihaja zvočna ogrlica

  Med zanimivimi izdelki, ki jih korejsko podjetje LG namerava prvič predstaviti javnosti na januarskem sejmu elektronike CES v Las Vegasu, je križanec med slušalkami in zvočnikom. Tone Studio je zvočna ogrlica s štirimi vgrajenimi zvočniki, ki nosilcu pričara prostorski zvok ob gledanju filma, igranju igre ali predvajanju glasbe. Za kino vidik uporabe bo poskrbela naveza s podjetjem DTS, ki obljublja, da bo pričarana filmska izkušnja enaka ne glede na to, kje se poslušalec nahaja. Ceno in druge podrobnosti posebneža izvemo v kratkem.

  Objavljeno: 29.12.2016 09:00več
 • Luknjičasti sistem za rezervacijo letov

  Na vsakoletni hekerski konferenci 33C3 (Chaos Communication Conference), ki ob koncu leta poteka v Hamburgu, so raziskovalci pokazali, kako slabo zaščiten je informacijski sistem, ki upravlja s podatki o potnikih v letalskem prometu in dejanskih letih. Brez pretiranega napora ali znanja vdiranje si je mogoče urediti zastonj letalsko vozovnico, saj sistem ni zaščiten niti z geslom.

  Objavljeno: 29.12.2016 05:00več
 • Sprejemajo naročila za prvo "oblačno" tipkovnico

  Podjetje Das Keyboard sprejema naročila za prvo z oblakom povezano tipkovnico na svetu, ki jo bodo uradno predstavili januarja na sejmu CES. Tipkovnica z oznako 5Q, ki je že preživela uspešno kampanjo na spletnem inkubatorju Kickstarter, bo navduševala s stalno povezanostjo s spletom in raznimi spletnimi storitvami. Osvetlitev tipk bo tako mogoče prilagajati posameznim dogodkom, na prejeto elektronsko sporočilo nas bo na primer lahko obvestilo utripanje tipke Esc, na iztekanje določenega časovnega obdobja pa hitrost utripanja številčnega dela tipkovnice. Das Keyboard 5Q bo opremljena z mehanskimi tipkami nove generacije Gamma-Zulu, ki imajo 1,5 mm aktivacijskega hoda in preživijo 100 milijonov pritiskov. Cena posledično ni majhna, za Mercedesa med tipkovnicami bomo v prednaročilu odšteli 230 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 28.12.2016 09:00več