Objavljeno: 18.12.2016 11:00

Koalicija proti kripto virusom se širi

Koalicija proti kripto virusom je bila ustanovljena s strani Europola, oddelka za boj proti računalniškem kriminalu pri nizozemski policiji, podjetja Kaspersky Lab in Intel Security (bivši McAfee). Sedaj so objavili, da so se koaliciji kot partnerji pridružili še varnostna podjetja Bitdefender, Check Point, Emsisoft in Trend Micro, v manjših vlogah pa še nekaj drugih podjetji. Ti so za boj proti omenjenim oblikam virusov prispevali še 32 novih orodij za reševanje šifriranih datotek.

Virusi, ki šifrirajo uporabniške datoteke, za njihovo rešitev pa zahtevajo odkupnino, so v zadnjih letih v močnem porastu. Pri IBM so pred nedavnim izvedli anketo, po kateri naj bi med 600 največjimi ameriškimi podjetji že polovica doživela tovrstni napad. Od tega jih je kar 70 odstotkov plačalo zahtevano odkupnino. Pri Europolu pravijo, da je obveščanje ključno v boju s temi napadi.

Tudi sami smo od bralcev že slišali za primere teh okužb, največkrat preko okuženih priponk v elektronski pošti. Najučinkovitejša pot obrambe je izobraževanje uporabnikov, sledi pa redna izdelava varnostnih kopij, ki so tako fizično kot virtualno ločene od računalnikov (torej niso ves čas dosegljive iz računalnikov, denimo preko mrežnih pogonov). Zadnjih nekaj kripto virusov se namreč spravi tudi nad omrežne pogone in USB nosilce. Vsekakor priporočamo obisk spletne strani omenjene koalicije, kjer najdemo veliko podatkov o omenjenih virusih, vključno z orodji za dešifriranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji