Objavljeno: 19.12.2016

Uber in ameriški zakoni

Uber ima zadnje dni težave (tudi) z ameriškimi predpisi. Že nekaj časa po kalifornijskih cestah vozijo njihovi avtomobili, ki se kitijo z oznako »Self-driving«, torej samovozeči, vendar za to nimajo državnega dovoljenja. Podjetja, ki po kalifornijskih cestah vozijo samovozeče avtomobile (npr. Google in menda še okoli dvajset drugih družb), morajo za to pridobiti dovoljenje regulatorja, DMV (Department of Motor Vehicles).

DMV je zato Uber pozval, naj zaprosi za tako dovoljenje, samovozeče avtomobile pa do pridobitve umaknejo s cest, vendar Uber, kot kaže, tega ukaza ne namerava ubogati. Branijo se, da njihovi avtomobili niso zares »samovozeči«, saj imajo, prvič, krmilo in vse kar pritiče navadnemu avtomobilu, in, drugič, za krmilom je vedno uslužbenec Uberja, ki lahko v primeru težav prevzame nadzor. No, DMV se ne da in v odgovoru na to vztraja, da naj se Uberjevi avtomobili umaknejo, sicer jih bodo umaknili s sodno odredbo.

Morda bo Uberju še žal, da je uporabnike skušal pridobiti z magično besedno zvezo »samovozeči«, glede na to, da je s tem k sebi preusmeril tudi pozornost regulatorja. Kajti sama tehnologija v njihovih avtomobilih Volvo ni menda nič kaj dosti drugačna od tehnologije v Teslah, ta pa ni daleč naprej od običajnih, tudi evropskih avtomobilov, ki znajo marsikaj iz portfelja pravih »samovozečih« avtomobilov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji