Novice

 • Inštitut Jožef Štefan razvil osebni EKG

  Na Inštitutu Jožef Štefan so razvili majhno napravico, ki lahko služi kot domači EKG, prek aplikacije MobECG pa se povezuje s pametnimi telefoni. Napravico (10 cm, 22 gramov) prilepimo na prsni koš in si že doma, pred obiskom zdravnika, naredimo osebno »sliko srčnega utripa«, s tem pa slednjemu olajšamo delo in skrajšamo čas obiska. Patent za napravico je za 360.000 evrov odkupilo podjetje Savvy, napravo pa je na evropskem tržišču mogoče kupiti za 400 evrov. 

  Objavljeno: 21.12.2016več
 • Prestavljen izid Monitorja

  Spoštovani bralci in naročniki Monitorja, obveščamo vas, da smo zaradi tehničnih težav izid revije prestavili za en teden - izšla bo v torek, 27. decembra.

  Objavljeno: 20.12.2016več
 • Facebook naj bi zavajal Evropsko komisijo

  Ob Facebookovi najavi nakupa podjetja/aplikacije Whatsup se je leta 2014 v nakup, kot vedno v večjih primerih, vpletla tudi Evropska komisija. Ocenjevala je, ali bi ob združitvi aplikacij, ki imata vsaka zase po nekaj sto milijonov (oz. kar milijard) uporabnikov, lahko prišlo do združevanja podatkovnih baz, kar morda ne bi bilo sprejemljivo. Takrat so pri Facebooku komisiji eksplicitno zagotovil, da enostavno ni tehničnih možnosti, da bi dve tako veliki bazi podatkov kadarkoli uspeli združiti, oz. jih samodejno in obojesmerno posodabljati.

  Objavljeno: 20.12.2016več
 • Vse se da, če se hoče

  Časi, ko se je dalo razne državne »internetne« prepovedi prelisičiti z običajnimi VPNji, so že davno minili. V resnici so minili tudi časi, ko se je to dalo narediti s Torom, vsaj če si država vzame malce več časa, denarja in si zagotovi nekaj strokovnjakov. To že dalj časa dokazuje Kitajska s svojim »velikim požarnim zidom«, pravkar pa se ji pridružuje tudi Turčija.

  Objavljeno: 20.12.2016več
 • Uber in ameriški zakoni

  Uber ima zadnje dni težave (tudi) z ameriškimi predpisi. Že nekaj časa po kalifornijskih cestah vozijo njihovi avtomobili, ki se kitijo z oznako »Self-driving«, torej samovozeči, vendar za to nimajo državnega dovoljenja. Podjetja, ki po kalifornijskih cestah vozijo samovozeče avtomobile (npr. Google in menda še okoli dvajset drugih družb), morajo za to pridobiti dovoljenje regulatorja, DMV (Department of Motor Vehicles).

  Objavljeno: 19.12.2016več
 • Super Mario Run podrl rekorde na App Store

  Japonski Nintendo je predstavil prvo lastno aplikacijo za Applov iOS, ta pa je v prvem dnevu podrla vse rekorde pri prenosih. Gre za igro Super Mario Run, v kateri nadzorujemo znanega vodovodarja med tekanjem po nivojih, polnih pasti in nepridipravov. Igra je prehitela dosedanjega rekorderja Pokemon Go, ki sicer uporablja licenco v lasti Nintenda, a so jo razvili pri podjetju Niantic. Pokemon Go so sicer le postopoma "odpirali", sprva le v ZDA, kasneje pa po nekaj držav na enkrat, Super Mario Run pa je hkrati na voljo v 150 državah.

  Objavljeno: 18.12.2016 12:30več
 • Predlogi za standard prenosa podatkov med avtomobili

  Ameriška agencija za transport (Department of Transportation) je predlagala pravilo za standard, ki bi skrbel za prenos podatkov med avtomobili. Standard, imenovan V2V (vehicle to vehicle), bi uporabljal brezžični prenos podatkov na kratki razdalji DSRC, ki se trenutno uporablja predvsem za elektronsko cestninjenje. Podatke naj bi avtomobili objavljali do desetkrat na sekundo, med njimi bi bile predvsem lokacija, smer in hitrost vožnje, kasneje pa tudi drugi podatki. Po ocenah agencije bi lahko s tem preprečili okoli 80% nesreč, predvsem v križiščih in v primeru prehitevanj.

  Objavljeno: 18.12.2016 12:00več
 • Koalicija proti kripto virusom se širi

  Koalicija proti kripto virusom je bila ustanovljena s strani Europola, oddelka za boj proti računalniškem kriminalu pri nizozemski policiji, podjetja Kaspersky Lab in Intel Security (bivši McAfee). Sedaj so objavili, da so se koaliciji kot partnerji pridružili še varnostna podjetja Bitdefender, Check Point, Emsisoft in Trend Micro, v manjših vlogah pa še nekaj drugih podjetji. Ti so za boj proti omenjenim oblikam virusov prispevali še 32 novih orodij za reševanje šifriranih datotek.

  Objavljeno: 18.12.2016 11:00več
 • LG pripravlja upogljive zaslone

  O tem, da bodo naslednja revolucija pri mobilnih napravah upogljivi zasloni, smo že pisali. Sedaj pa so se pojavile govorice, da naj bi LG take zaslone pripravljal skupaj z Applom, Googlom in Microsoftom. Prototipe takih zaslonov so sicer že večkrat pokazali, bojda naj bi prve primerke dočakali v naslednjem letu ali dveh. Po govoricah sodeč naj bi sicer prej dobili še več primerov ukrivljenih zaslonov, poleg LGja se z njimi močno ukvarja tudi Samsung. Slednji naj bi take zaslone pripravljali tudi za enega izmed Applovih prihajajočih telefonov iPhone.  

  Objavljeno: 17.12.2016 15:00več
 • SiMobilov domači Netflix

  SiMobil je danes na novinarski predstavitvi predstavil novo storitev, imenovano SiMobil Now. Gre za storitev video na zahtevo, kjer lahko spremljamo 40 različnih programov (med njimi tudi veliko slovenskih, denimo Pop TV), s časom pa tudi filme in vse ostalo (v tem trenutku je nabor vsebin precej skromen, a pravijo, da ga bodo razširili). Storitev je na voljo preko spleta na strani www.simobilnow.si ter preko namenskih aplikacij za Android in iOS, podprt je tudi prenos na Chromecast.

  Objavljeno: 16.12.2016 12:00več