Objavljeno: 30.11.2016 08:00

Evropski proizvajalci avtomobilov načrtujejo omrežje hitrih polnilnic

Električna vozila so vedno zmogljivejša in posledično razširjena. Poleg številnih prednosti imajo tudi precej napak. Ena večjih je počasno polnjenje velikih baterij. Proizvajalci avtomobilov v Evropi se težav očitno zavedajo. BMW, Daimler, Ford in skupina Volkswagen načrtujejo izgradnjo omrežja hitrih in zmogljivih polnilnic ob evropskih avtocestah. Polnilnice bodo s 350 kW močjo kar trikrat hitrejše od Teslinih, ki so trenutno najmočnejše/najhitrejše na svetu. Izgradnja omrežja se bo pričela takoj. V letu 2017 bo postavljenih 400 polnilnic, do 2020 na tisoče. Obenem bodo proizvajalci električnih avtomobilov poenotili vtičnice, ki so bile doslej zaradi različnosti ena izmed cokel razvoja in prodaje okolju prijaznih vozil. Teslinih avtomobilov na načrtovanih polnilnicah ne bo mogoče polniti.
Za primerjavo - običajne polnilnice pri nas trenutno zmorejo okoli 11 kW, za "hitre" pa veljajo tiste, ki imajo moč 50 kW. Take so Petrolove, na avtocestnem križu, BMWja i3, ki je na zgornji sliki, pa do 80% napolnijo v približno pol ure.
O električnih avtomobilih v Monitorju sicer redno pišemo, v aktualni številki smo npr. preizkusili domačo ponudbo električnega "deljenja avtomobilov" Avant2Go.

BMW

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji