Objavljeno: 28.11.2016 05:00

Strojno učenje za izboljšanje ločljivosti slik

Google je predstavil še eno uporabo svojega strojnega učenja, ki nam bo predvsem polepšala življenje. Ker so danes skoraj vsi zasloni že visokoločljivostni, je prikaz fotografij nizke ločljivosti na njih precej grd. Algoritmi za povečevanje ločljivosti (upscaling) obstajajo, a čudežev od njih ne moremo pričakovati. Tu vskočijo nevronske mreže in strojno učenje.

RAISR je Googlov novi sistem za dvig ločljivosti fotografij. Za trening nevronskih mrež so uporabili 10.000 fotografij, ki so jih imeli v visoki in nizki ločljivosti. Verzijo z nizko ločljivostjo so najprej obdelali z običajnimi algoritmi za dvig ločljivosti, potem pa so to inačico skupaj z visokoločljivostno poslali nevronski mreži za učenje. Sistem se je posla zelo dobro naučil, saj so rezultati bistveno boljši od klasičnih algoritmov.

Ti namreč običajno povzročijo meglen videz slik in ne zmorejo odpraviti motenj, kot so Moirejev vzorec ali nazobčanost. RAISR slike zelo dobro izboljša. Postopek je zelo hiter in računsko nezahteven, zato ga lahko izvajamo doma v realnem času, ko prikazujemo slike, gre pa takole: sliko najprej obdelajo s klasičnim algoritmom, potem RAISR ugotovi, kateri lastni filter bi uporabil, in sliko obdela še z njim. Rezultate si poglejte spodaj.

Google.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji