• Tudi Apple Maps s prometnimi podatki po Sloveniji

    Apple je nadgradil svojo mobilno aplikacijo Apple Maps, dodali so prometne informacije še v treh državah, med njimi je tudi Slovenija. Tako si lahko pred odhodom ogledamo stanje, aplikacija pa to upošteva tudi pri navigaciji. To uporabniki Google Maps sicer poznamo že kar nekaj časa, tudi pri uporabi na napravah iOS. Prikaz je nekoliko bolj zadržan kot pri Googlovih zemljevidih, podatki pa so očitno (vsaj kolikor smo sami gledali po Ljubljani) enaki.

    Objavljeno: 22.11.2016 09:00
  • Apple naj bi prenehal z brezžičnimi usmerjevalniki

    Sodeč po pisanju spletne strani Bloomberg naj bi Apple razpustil skupino, ki je skrbela za razvoj brezžičnih usmerjevalnikov. Gre za usmerjevalnike AirPort Extreme, AirPort Express in tudi Time Capsule, usmerjevalnik z zunanjim diskom, namenjenim predvsem izdelavi varnostnih kopij. Naprave so nazadnje nadgradili leta 2013, takrat so jim dodali podporo za standard 802.11ac. Prodajajo se še vedno. Apple tega sicer še ni potrdil, a si predstavljamo, da je to za njih res zelo ozko in omejeno področje, za katerega nas ne bi presenetilo, da ga opustijo.

    Objavljeno: 21.11.2016 16:00
  • Doom na Applovem TouchBar

    Apple je pred kratkim predstavil nove prenosnike MacBook Pro, ti imajo kot novost širok, a nizek zaslon, občutljiv na dotik. Ta nadomešča funkcijske tipke in v različnih programih prinese različne možnosti. Bojda pa vse skupaj teče na strojni opremi, pobrani iz Applove ure Apple Watch. Bi znalo držati, kajti eden izmed razvijalcev aplikacij iOS, je na ta zaslon spravil igro Doom. Ker gre za zaslon ločljivosti 2170 × 60 pik je igro skoraj nemogoče igrati, bolj koristna pa je dodatna predelava, kjer se v ta ozek pas postavi le statusni zaslon s podatki o zdravju, strelivu in izbranem orožju. Vseeno je tudi pri tem malo nerodno, da moramo s pogledom iz zaslona preiti na tipkovnico.  

    Objavljeno: 21.11.2016 10:00
  • Navidezna resničnost kot pomoč sodiščem

    Po dobrih 70 letih se nemška sodišča še vedno ukvarjajo z kriminalnimi dejanji v času druge svetovne vojne, po novem pa si pri tem pomagajo tudi z virtualnimi modeli koncentracijskih taborišč – konkretno z modelom taborišča Auschwitz. Do modela so prišli delno z laserskim skeniranjem taborišča, delno pa na podlagi starih načrtov, ki so bili najdeni v nacističnih arhivih.

    Objavljeno: 21.11.2016 09:00
  • SpaceX in globalni internet

    Podjetje SpaceX, ki si trenutno služi kruh (tudi) z dostavo materiala na Mednarodno vesoljsko postajo, je ameriškemu regulatorju FCC (Federal Communications Commission) predložilo vlogo za vzpostavitev globalnega satelitskega omrežja, ki bi omogočilo internetni dostop iz vsakega kotička sveta.

    Objavljeno: 20.11.2016
  • Vdor v zaklenjen računalnik prek USB-vrat

    Ni nevarno zgolj vtikanje neznanih USB-ključev v svoje računalnike, nevarno je že imeti sam USB-priključek na računalniku. Raziskovalec in heker Samy Kamkar je pokazal delujoč prototip naprave, ki jo prek USB-vrat vtaknemo v vključen računalnik, kar zadostuje za namestitev zlonamerne programske opreme. Četudi svoj računalnik ob odsotnosti zaklenete, zadostuje, da se napadalec fizično sprehodi mimo njega in ob njem postoji manj kot minuto.

    Objavljeno: 19.11.2016 17:00
  • Microsoft + Linux

    Microsoft je, kot kaže, dokončno sklenil premirje s svojim dolgoletnim sovražnikom, Linuxom. V Linux Foundation, ki Linux promovira med podjetji in razvijalci, je namreč vložil pol milijona dolarjev. S tem je postal »platinast član« in se tam pridružil podjetjem, kot so Google, Facebook in Samsung.

    Objavljeno: 19.11.2016
  • Kitajski telefoni poročajo – na Kitajsko

    Varnostno podjetje Kryptowire, ki je leta 2011 izšlo iz DARPA in varnostne agencije Homeland Security, je po daljši analizi »kitajskih« telefonov z Androidom ugotovilo, da se ti redno »javljajo domov«, v Šanghai.

    Objavljeno: 18.11.2016 12:00
  • Google Earth v navidezni resničnosti!

    Če si želite ogledate svetovne znamenitosti, vam ni treba več zapustiti niti lastne sobe. Google je predstavil razširitev svojega Google Earth, ki na kompletu za navidezno resničnost HTC Vive ponuja ogled Zemlje v navidezni resničnosti. Za zdaj nima nobenih namenov, da bi Google Earth VR prispel še na kakšno drugo napravo.

    Objavljeno: 18.11.2016 05:00
  • Samsung in pomanjkanje aplikacij

    Bolj ali manj je jasno, da je Microsoftove telefone Windows Phone pokopal boren nabor aplikacij, ki so jih imeli uporabniki na voljo v pripadajoči trgovini. Microsoft se je sicer trudil, neodvisne proizvajalce vzpodbujal k razvoju še za tretji ekosistem (poleg Apple iOS in Google Android), kar nekaj aplikacij napisal tudi sam, vendar ni šlo. Ko so uporabniki videli, da so (in bodo) na Microsoftovih telefonih obsojeni na tretjerazredne aplikacije ali kar celo le na prilagojene mobilne spletne strani, so sistem zavrnili. Microsoft pa tudi.

    Objavljeno: 17.11.2016 13:00
  • München spet na Windows/Office?

    Mesto München je že vrsto let videti kot svetilnik za vse zagovornike odprtokodnih rešitev, oz. za vse tiste, ki menijo (menimo?), da javne administracije »zmečejo« čisto preveč denarja za Microsoftove licence, za Windows in Office. Mestna uprava se je namreč odločila, da bo ta denar raje namenila za lastno različico Linuxa (Limux, temelji na Ubuntuju), OpenOffice (kasneje LibreOffice) in razvoj namenskih programov za Linux. Leta 2004 so bili tako daleč, da so na Limux premestili okoli 15.000 javnih uslužbencev, kljub temu, da se je nad prehodom k županu prišel »pritožiti« celo Steve Ballmer, takratni šef Microsofta. Kasnejša poročila so zagotavljala, da se uporabniki prav nič ne pritožujejo, delo da nemoteno teče dalje.

    Objavljeno: 17.11.2016 13:00
  • Ko vas Linux spusti naprej tudi brez gesla

    Zaradi napake v implementaciji orodja Cryptsetup, ki se uporablja za šifriranje vsebine diska, je na nekaterih sistemih Linux mogoče zaobiti zahtevo po prijavi kar z držanjem tipke Enter – za približno 70 sekund. Po 70 sekundah namreč sistem prijazno odpre konzolo s pravicami root, kjer si lahko morebitni napadalec uredi vse potrebno za poln dostop do sicer šifriranega sistema.

    Objavljeno: 16.11.2016 11:00
  • Nov Applov izdelek – knjiga o samem sebi

    Če smo do sedaj menili, da je Apple največjo prodajno maržo uspel iztržiti s svojimi telefoni iPhone, bo računica z jutrišnjim dnem popolnoma drugačna. Apple bo namreč od jutri naprej prodajal knjigo s fotografijami svojih izdelkov, ki so jih ustvarili v zadnjih dvajsetih letih. Knjiga ima naslov Designed by Apple in California, kar se sliši hkrati skromno in narcisoidno, vsebuje pa profesionalno narejene fotografije vseh ključnih Applovih izdelkov, vključujoč npr. Power Maca G4 Cube, da o iNapravah niti ne govorimo. Vseh fotografij je 450.

    Objavljeno: 15.11.2016 14:30
  • Vdor: 412 milijonov imen in gesel za »seks iskalnik«

    Vse kaže, da smo priča drugemu največjemu vdoru v prijavne podatke, po letošnjemu vdoru v Yahoo, ki so ga (malce počez) pripisali »državnemu terorizmu«. Pri spletni strani LeakedSource imajo namreč dokaze, da so hekerji zasegli kar 420 milijonov prijavnih podatkov (uporabniško ime in geslo) v spletno stran Friend Finder Networks, ki je eden od pionirjev spletnih zmenkarij. Oz. »seksa in swingerstva«, kot se tudi drugače predstavijo. Spletna stran je nastala že leta 1996, v zadnjem vdoru pa naj bi postali javni prijavni podatki za celotno zgodovino strani, vključno s tistimi, ki naj bi bili zbrisani (pa jih spletne strani v resnici ne zbrišejo, ker je to, saj veste, škoda…). Gre sicer že drugi vdor v to spletno stran, zadnji se je zgodil maja 2015, takrat je bilo razkritih »le« 3,5 milijona prijavnih podatkov.

    Objavljeno: 15.11.2016 12:00
  • 200 milijonov "mejlov"!

    Vsakomur se je že zgodilo, da se je znašel v kakšnem skupinskem elektronskem sporočilu, ki se je z novimi odgovori vsem (Reply All) vleklo kot jara kača. V takem primežu so se včeraj znašli zaposleni v britanskem zdravstvu (NHS), ki so včeraj prejeli sporočilo, naslovljeno na približno milijon prejemnikov. In številni so nepazljivo kliknili Odgovori vsem, zato je moral sistem v celoti prežvečiti okrog 200 milijonov elektronskih sporočil.

    Objavljeno: 15.11.2016 05:00
  • Snapchat hoče biti drugačen

    Podjetje Snap Inc., avtor istoimenske mobilne aplikacije, ki omogoča trenutno komunikacijo (predvsem med mladimi), ki ne pušča sledov, se poskuša tudi z novimi tehnologijami. Septembra so najavili sončna očala z vgrajeno kamero, nekakšen »Snap« Google Glass, pred nekaj dnevi pa so jih začeli tudi prodajati. Spectales.

    Objavljeno: 14.11.2016 15:00
  • Samsung pripravlja holografsko televizijo

    Kljub temu, da je bila ideja o 3D televizorjih, kjer za prostorski ogled potrebujemo posebna očala, komercialna polomija, proizvajalci še niso odnehali pri iskanju primerne tehnologije, ki nam bi televizijsko sliko predstavila tako, kot dojemamo vsakdanjo resničnost skozi lastne oči.

    Objavljeno: 13.11.2016 01:00
  • Microsoft podpira Kubernetes

    Microsoft vse bolj pogosto podpira odprtokodne izdelke in vključuje v svojo strategijo ter ponudbo. Na konferenci KubeCon so tako najavili podporo za tehnologijo Kubernetes, s katero lahko avtomatiziramo uvedbo, širitev in upravljanje programskih kontejnerjev, ki vse bolj prodirajo na področju virtualizacije aplikacij.

    Objavljeno: 12.11.2016 01:00
  • Facebookov hrošč »ubija« ljudi

    Facebooku se je pripetila nerodna napaka, kjer se je zaradi napake v programski kodi v profilih večjega števila uporabnikov pojavilo obvestilo, da je lastnik profila umrl. Za nameček se je obvestilo pojavilo celo na profilu Marka Zuckerberga, ki pa še vedno živ in zdrav vodi Facebook.

    Objavljeno: 12.11.2016 01:00
  • Novi MacBook Pro se prodaja kot za med

    Kljub temu, da je prodaja osebnih računalnikov še naprej v padanju, si uporabniki še vedno želijo izbrane, tudi modne izdelke. Apple je očitno naredil novo uspešnico, saj se nedavno predstavljeni računalniki MacBook Pro prodajajo izjemno dobro.

    Objavljeno: 11.11.2016 01:00
  • Srhljiva vizija verižnega napada prek naprav IoT

    Zamislimo si naslednji scenarij: hekerji napadejo in vdrejo v bližnjo cestno svetilko opremljeno s pametnim krmilnikom IoT, prevzamejo nadzor nanjo in preprečijo dostop pravim upraviteljem. V krmilnik namestijo zlonamerno kodo, ki prek brezžičnega vmesnika komunicira z drugimi bližnjimi krmilniki in tam ponovijo tehniko vdora. V roku nekaj minut so prevzeli nadzor nad večino pametnih naprav v mestu.

    Objavljeno: 10.11.2016 01:00
  • Napredna razpoznava predmetov

    Strokovnjaki škotske univerze University of St. Andrews so razkrili najnovejše dosežke na področju tehnologije, s katero lahko zelo natančno prepoznamo različne predmete in materiale. Raziskovalci so predstavili napravo z imenom RadarCat (Radar Categorisation for Input and Interaction), ki s pomočjo radarske tehnologije in algoritmov strojnega učenja zelo zanesljivo določi površino predmeta, ki ga analizira.

    Objavljeno: 10.11.2016 01:00
  • Samsungu je res žal

    V vsaj tolikšni meri gre sicer za reševanje ugleda in omejevanje škode, a končni rezultat je enak. Samsung se je ameriškim kupcem nesrečnega Galaxyja Note7, ki so ga zaradi vnetljivih baterij nehali prodajati, že prodane primerke pa vpoklicali, opravičil na velikem platnu. V ponedeljkovi izdaji najuglednejših ameriških časnikov (The Wall Street Journal, The New York Times in Washington Post) so zakupili celostransko reklamo, kjer so objavili opravičilo izvršnega direktorja Gregoryja Leeja. Svojim kupcem so se opravičili za težave, ki so jih povzročili, in se zahvalili za podporo.

    Objavljeno: 9.11.2016 05:00
  • Vpoklic dronov GoPro

    Na obzorju je nova, čeprav manjša afera povezana z množičnim vpoklicem izdelkov. Podjetje GoPro, sicer znano predvsem kot vodilni ponudnik akcijskih video kamer, ki je šele nedavno vstopilo na področje dronov, je najavilo popoln vpoklic svojega prvenca, mini helikopterčka Karma.

    Objavljeno: 9.11.2016 01:00
  • SAP predstavlja drugo generacijo tehnologije HANA

    Podjetje SAP je predstavilo prvo večjo evolucijo njihove tehnologije za pomnilniške podatkovne strežnike (in-memory database), ki so jo poimenovali HANA2. Z novo različico prinašajo koristne novosti, predvsem pa poenostavljajo implementacijo in vzdrževanje sistemov HANA. Cilj je predvsem ta, da bi zmanjšali breme vzdrževanja informacijskih sistemov in strokovnjakom v podjetjih omogočili več časa za inovacije. SAP je tehnologijo HANA od predstavitve leta 2010 osveževal dvakrat na leto, kar je bilo za marsikatero podjetje velik izziv.

    Objavljeno: 9.11.2016 01:00
  • Apple pripravlja rešitve s povečano resničnostjo

    Direktor družbe Apple Tim Cook v zadnjih intervjujih namiguje, da bo tehnologija povečane resničnosti (Augmented Reality; AR) zelo pomembna za prihodnost računalniških mobilnih rešitev, posredno pa tudi za sam Apple. Toda doslej ni bilo povsem jasno, v kakšni obliki se bo povečana resničnost pojavila v Applovih izdelkih.

    Objavljeno: 9.11.2016 01:00
  • Android Auto za vsakogar

    Google je pred dvema letoma predstavil razširitev za pametne telefone Android, ki omogoča prikaz in krmiljenje izbranih aplikacij prek združljivega "infotainment" sistema v avtomobilih. Od tedaj je tehnologija Android Auto na voljo že v več kot dvesto različnih modelih avtomobilov, še več pa jih je v pripravi za naslednje leto.

    Objavljeno: 8.11.2016 01:00
  • YouTube oddaja v tehniki HDR

    Najnovejši modeli televizorjev podirajo tehnologijo HDR (High Dynamic Range), ki prinaša večji razpon kar se tiče kontrasta iz svetlobe, s tem več podrobnosti na temnih delih slike in večji razpon barv. Težava je v tem, da uživanje v tehniki HDR potrebujemo tudi video posnetke, ki so narejeni v tej tehniki. Teh pa je bilo doslej izredno malo.

    Objavljeno: 8.11.2016 01:00
  • Facebook (spet) razvija svoj telefon?

    Ameriški portal Cnet navaja, da pri Facebooku intenzivno razvijajo svoj lasten pametni in celo modularni telefon. Za projektom menda stojijo Rafa Camargo, Richard Wooldridge in Blaise Bertrand, še nedavno zaposleni pri Googlu in zadolženi za zdaj že opuščeni projekt Ara, pod katerim je Google razvijal svoj modularni pametni telefon.

    Objavljeno: 7.11.2016 01:00
  • Photoshop za zvok

    Adobe je na razvojni konferenci MAX 2016 prikazal nekaj nadvse zanimivih programskih tehnologij, ki jih bomo najbrž srečali v naslednjih generacijah izdelkov te družbe. Občinstvo je najbolj navdušil eksperimentalni program VoCo, ki mu Adobe nekoliko šaljivo pravi kar Photoshop za zvok.

    Objavljeno: 7.11.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji