Novice

 • Telekom preizkuša LTE Advanced

  Pri Telekomu Slovenije so sporočili, da že preizkušajo novo tehnologijo LTE Advanced, v laboratoriju so že dosegli brezžični prenos hitrosti 900 Mb/s, v zunanjih pogojih na mobilnem terminalu pa 881 Mb/s. Pri tem se uporabljajo frekvenčni pasovi 1800 in 2600 MHz, mobilne naprave pa so tipa Cat16 in bodo uporabnikom na voljo prihodnje leto.

  Objavljeno: 15.12.2016 14:00več
 • Yahooju ukradli milijardo osebnih podatkov

  Yahoo je spet v veliki godlji, saj so javnosti razkrili nov vdor, ki se je na lestvici največjih zlahka zavrtel na prvo mesto. Leta 2013 so jim neznani hekerji vdrli v sistem in ukradli osebne podatke milijarde uporabnikov, so sporočili iz Yahooja. Ta napad ni povezan z nedavno razkritim napadom iz leta 2014, ko je bilo prizadetih pol milijarde uporabnikov. Yahoo sicer pravi, da je napada izvedla ista hekerska skupina z državno pomočjo, sicer pa gre za dva popolnoma ločena varnostna incidenta.

  Objavljeno: 15.12.2016 07:00več
 • AMD pokazal procesorje Ryzen

  AMD je razkril nove podrobnosti o prihajajoči generaciji procesorjev, ki se bodo imenovali Ryzen. Gre za avgusta predstavljeno platformo Zen, ki ji je sedaj marketinški oddelek nadel končno ime. Ryzen bomo najprej videli v družini Summit Ridge, ki izide že v prvem prihodnjem četrtletju. In če je AMD-ju verjeti, bo z njo Intelu precej premešal štrene.

  Objavljeno: 15.12.2016 05:00več
 • Apple odstranil podatek o preostalem času akumulatorja

  Apple je z novo programsko nadgradnjo sistema macOS odstranil možnost, da nam prenosnik pove, koliko časa bo predvidoma še zdržal na akumulatorju, torej čez koliko časa se iztroši baterija. Še vedno sicer kaže ikono, a nanjo ne moremo več klikniti, zato nam ne pokaže bolj natančne številke. To so naredili zaradi velikih variacij, ki so jo uporabniki opazili pri njihovih najnovejših prenosnikih.

  Objavljeno: 14.12.2016 14:00več
 • Amazon Prime Video tudi pri nas

  Amazon je svojo storitev Prime Video omogočil tudi pri nas. Storitev lahko brezplačno preizkusimo za en teden, to velja tudi za aplikacije na iOS in Android, za tem pa bomo plačevali 2,99 EUR na mesec za prvih šest mesecev. Kasneje se cena dvigne na 6,99 EUR. Za primerjavo – Netflix nam ponuja prvi mesec brezplačno, nato pa velja osnovni paket 8 EUR (brez ločljivosti HD), malenkost zmogljivejši (z HDjem in možnostjo ogleda na dveh napravah) pa velja 10 EUR. Pri Amazonu v edinem paketu že ponujajo tudi visoke ločljivosti in možnost predvajanja na dveh napravah hkrati. Kot smo omenili, so na voljo tudi aplikacije za Android in iOS - za slednjo se nam je sicer zgodilo, da jo v samem App Store nismo našli, a je delovala povezava s spleta.

  Objavljeno: 14.12.2016 13:10več
 • Google opušča projekt samovozečega avtomobila

  Google se vse bolj spreminja v klasično podjetje, ki mora paziti na profitabilnost svojih projektov. Zadnja novica je, da opuščajo projekt lastnega samovozečega avtomobila. Namesto tega bodo razvijali sistem, ki ga bodo različni razvijalci lahko uporabili v lastnih vozilih, nekako po vzoru Androida, torej. Ta projekt so ravno ločili v samostojno podjetje, imenovano Waymo, delovalo bo pod okriljem matičnega podjetja Alphabet. V načrtu naj bi bil tudi program souporabe samovozečih vozil.

  Objavljeno: 14.12.2016 11:10več
 • Hekerski napadi na bančni sistem čedalje pogostejši

  Organizacija SWIFT, ki upravlja največji sistem za izvajanje transakcij med finančnimi ustanovami na svetu, je opozorila, da so hekerski napadi na njene članice čedalje pogostejši. Filmski napad se je zgodil februarja, ko so hekerji bangladeški centralni banke ukradli 81 milijonov dolarjev z računa pri newyorški centralni banki. Toda to ni bil edini niti zadnji napad, opozarja SWIFT.

  Objavljeno: 14.12.2016 05:00več
 • Vrnjenih 90% telefonov Samsung Note 7

  Pri Samsungu so objavili, da so do sedaj nabrali nekaj čez 2,7 milijona naprav Galaxy Note 7, to predstavlja 90% prodanih telefonov. Zanimivo, da je odstotek nekoliko slabši v domači Južni Koreji, tam naj bi bilo vrnjenih 80% prodanih naprav. Pred kratkim je odjeknila novica, da razmišljajo tudi o tem, da bi naprave na daljavo onemogočili.

  Objavljeno: 13.12.2016 11:00več
 • Prihaja Xiaomi Mi 5c

  V naslednjih dneh naj bi Xiaomi predstavil telefon Mi 5c, ki bo sodeč po govoricah izredno zanimiva naprava v nižjem cenovnem razredu. Ohišje naj bi bilo kovinsko, zaslon naj bi po diagonali meri 5,5 palcev in ponujal ločljivost FullHD. V uporabi bo osem jedrni procesor, pomnilnika bo, prostora bo 32 GB. Najpomembnejša lastnost pa je cena, saj naj bi telefon cenili le na okoli 150 evrov. Upajmo, da res, v tem primeru bi lahko šlo za napravo z res odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo.

  Objavljeno: 13.12.2016 08:00več
 • FURS deloma popravil e-Davke

  V aktualni številki smo si pobliže ogledali, kako pomanjkljivo je za varnost poskrbljeno na spletnih straneh državne uprave in zakaj je dostop do FURS-ovih e-Davkov (in še številnih drugih strani) nemogoč brez žongliranja s certifikati. FURS nam je že med pripravo članka zagotovil, da intenzivno delajo na posodobitvi sistema in pridobitvi komercialnih digitalnih certifikatov, s katerimi bodo spletne strani spet normalno dosegljive. Obljubo so deloma že uresničili.

  Objavljeno: 12.12.2016 19:00več