Objavljeno: 7.11.2016 01:00

Photoshop za zvok

Adobe je na razvojni konferenci MAX 2016 prikazal nekaj nadvse zanimivih programskih tehnologij, ki jih bomo najbrž srečali v naslednjih generacijah izdelkov te družbe. Občinstvo je najbolj navdušil eksperimentalni program VoCo, ki mu Adobe nekoliko šaljivo pravi kar Photoshop za zvok.

Podobno kot lahko v priljubljenem slikarskem programu zlahka naredimo fotomontaže slik, omogoča VoCo podobne montaže z zvokom, natančneje s posnetki človeškega govora. Lastnost, ki brez dvoma izstopa, je možnost dodajanja novega besedila obstoječemu posnetku, pri čemer bo sintetiziran del povsem enak govoru osebe v originalu.

Vse kar rabimo za dosego tovrstnih montaž, je vsaj 20 minut posnetega govora osebe, ki jo želimo oponašati. Iz tega posnetka VoCo razbere dovolj elementov govora posamezne osebe, da lahko verodostojno generira nov zvok v povsem enakem stilu. Marsikdo bo takoj mnenja, da je lahko tovrstni program še bolj nevaren kot fotomontaža v Photoshopu. Toda Adobe je že v začetku poskrbel za digitalno žigosanje algoritemsko ustvarjenih delov posnetka, da jih bo lažje ločiti od originala.

VoCo pa ni edina zanimiva tehnologija, ki jo razvija Adobe. CloverVR je denimo zametek urejevalnika za posnetke v navidezni resničnosti, ki ga uporabljamo kar v virtualni resničnosti. Avtorji trdijo, da je posnetke VR lažje urejati v navidezni resničnosti, kot pa na običajnih monitorjih. Kaj pa lahko pravzaprav urejamo? Nastavimo lahko recimo začetno točko in orientacijo gledalca v prostorskem posnetku, tako da ga opozorimo, kje v 360-stopinjskem pogledu je najbolj zanimivo dogajanje.

Zadnja novost pa je eksperimentalni program Stylit, ki zna oponašati v računalniku umetniški stil, ki ga slikar izvaja na navadnem papirju. Na ta način uspejo združiti najboljše lastnosti obeh svetov – natančnost in sposobnost modeliranja v računalniškem svetu s slikarsko žilico umetnika. S pomočjo računalniškega vida lahko oponašajo želeni umetniški stil dobesedno v realnem času.

I3l4XLZ59iw

tFkJXwH1VTE

y-vYEVvC9N8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji