Objavljeno: 12.9.2016 05:00

Uničevalski "USB-ključ"

Navadili smo se že, da v svoje naprave ne smemo vtikati USB-ključev vsepovprek in, obratno, da svojih USB-ključev ne smemo posojati naokoli, da ne staknemo kakšne okužbe. Počasi pa se bomo morali navaditi, da lahko povzročimo tudi pravo, fizično škodo.

Za 50 evrov se na spletu prodaja USB Killer, ki je na prvi pogled videti kot običajen USB-ključ, a to ni. Ko ga priključimo na prost USB-priključek, bo napolnil svoje kondenzatorje z energijo iz USB-priključka, potem jo bo uporabil za kratek, a močan električni sunek, ki uniči napravo. Računalniki, televizorji, tiskalnike in ostale naprave, ki imajo USB-vrata, so ranljivi na ta napad.

Napad ni nov, le komercializirali so ga. Prvikrat so nanj opozorili pred letom dni, ko so predstavili delujoč dokaz koncepta. Žal velika večina proizvajalcev elektronike ni storila nič, da bi svoje naprave zaščitila pred napetostnimi sunki iz USB-ja, pri čemer je svetla izjema Apple. Sedaj je mogoče USB Killer kupiti za 50 evrov, za 14 evrov pa pripomoček, ki le preveri, ali je neka naprava ranljiva na ta napad.

USB Killer.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji