Novice

 • VW kupil razvijalca mobilnih aplikacij

  Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen se z zadnjim prevzemom širi na področje mobilnih aplikacij. Pri VW so kupili kanadsko podjetje PayByPhone, ki je zaslovelo z istoimensko mobilno aplikacijo za lažje parkiranje. Aplikacija, ki olajša plačevanje parkirnine v večjih svetovnih mestih, je lani opravila več kot 300 milijonov ameriških dolarjev plačil. Koliko so Nemci za Kanadčane plačali ni znano, kot tudi ne razlog za nakup. Poleg lažjega parkiranja bodo lastniki nemških avtomobilov v prihodnosti s pomočjo kanadske pameti in s spletom povezanega vozila najverjetneje kupovali najrazličnejše storitve in izdelke, ki jih bo v sodelovanju s ponudniki prodajal Volkswagen.

  Objavljeno: 28.12.2016 08:00več
 • Izboljšano Samsungovo navidezno spletno brskanje

  Samsungova očala Gear VR so v sklopu oboroževalne tekme z Googlovim Daydreamom z novo posodobitvijo dobile izboljšano navidezno spletno brskanje. Največja pridobitev nadgrajenega brskalnika Internet for Gear VR je podpora Googlovemu in Mozillinemu standardu navideznega brskanja WebVR 1.0, ki znatno olajša prikaz 3D slik ter pretočnega VR videa. V praksi med drugim podpira brskanje po spletu ter ogled fotografij in video posnetkov nalik izkušnji v kino dvorani. Očala Gear VR tako ostajajo eden izmed osrednjih razlogov, zakaj kupiti telefon Galaxy S7.

  Objavljeno: 27.12.2016 09:00več
 • LGjev lebdeči zvočnik

  Pri korejskem podjetju LG so napovedali nov, zanimiv izdelek. Gre za prenosni lebdeči zvočnik Levitating Portable Speaker, ki se ponaša s 360-stopinjskim zvokom, desetimi urami avtonomije, zanesljivo Bluetooth povezavo ter IPX7 odpornostjo pred vodo. LGjev lebdeči zvočnik sicer ni edini tovrstni futuristični izdelek, je pa zanesljivo prvi, ki ga bodo posvojile množice. Cena lebdečega zvočnika, ki ga bodo podrobneje predstavili januarja na sejmu CES, za zdaj ni znana, poznavalci pričakujejo, da ga bo mogoče kupiti za dva stotaka ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 27.12.2016 08:00več
 • Firefox bo stara Okna podpiral do septembra

  Medtem ko je večina najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov na planetu že pred časom odpovedala podporo operacijskemu sistemu Windows XP (in Visti), Mozillini razvijalci še vztrajajo, zato desetletje star PC danes brez težav poganja najnovejšo različico njihovega spletnega pohajkovalca. Firefoxu na starih Oknih se vseeno počasi izteka čas, Mozilla je za leto 2017 napovedala dokončen umik od ostarelega sistema. Uporabnike bodo marca najprej preusmerili na različico Extended Support Release, ki posodobitve prejema z zakasnitvijo, sredi leta ukinili podporo ter septembra prenehali izdajati še varnostne popravke. Firefox bo na ostarelih operacijskih sistemih seveda še naprej povsem normalno deloval, le varen ne bo več.  

  Objavljeno: 26.12.2016 11:00več
 • Konec za CyanogenMod

  Podjetje Cyanogen, ki je zaslužno za najbolj priljubljeno (od proizvajalcev) neodvisno različico Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android CyanogenMod, je sporočilo, da znanih storitev in programske opreme v letu 2017 ne bo več podpiralo. Tako lastniki telefonov, ki CyanogenMod privzeto gostijo (npr. OnePlus One), kot tudi drugi uporabniki priljubljenega sistema, si bodo morali omisliti, katero od alternativnih rešitev, da bodo po 31. decembru 2016 deležni prihajajočih androidnih novosti. Podjetje Cyanogen se bo poslej ukvarjalo zgolj z dodatki za operacijski sistem Android in ne več z njegovimi zamenjavami. Da bo CyanogenMod vseeno živel naprej, bodo poskrbeli prostovoljci, ki so že napovedali nadaljnji razvoj pod imenom LineageOS.

  Objavljeno: 26.12.2016 01:00več
 • Če imate račun FB ali Twitter – razkrijte ga!

  Ameriško »nadministrstvo« za domačo varnost (Homeland security) je 19. decembra odobrilo zahtevo ameriške »carine« (US Customs and Border Protection), da naj bi potniki za ZDA po novem razkrili tudi svoje uporabniško ime, ki ga imajo na družbenih omrežjih.

  Objavljeno: 25.12.2016več
 • MonitorTV - Lenovo Moto Z in dodatki

  November je bil mesec, ko smo v Sloveniji končno, po mnogih letih, spet ugledali Motoroline telefone. Motorola je sedaj v lasti Lenova, zato je govora o telefonih Lenovo Moto. Preizkusili smo modela Moto Z in Moto Z Play, o izkušnji z njima in o dodatkih, ki jima lahko dokupimo, pa smo posneli tudi naš Monitor TV.

  Objavljeno: 24.12.2016več
 • Evropsko sodišče prepovedalo hrambo podatkov o internetni aktivnosti

  Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je ta teden odločilo, da množično zbiranje in hranjenje podatkov o internetni dejavnosti državljanov (data retention) ni v skladu z Listino evropske unije o temeljnih pravicah. Dopusten je nadzor posameznikov, ki so osumljeni različnih kaznivih dejanj, splošen neomejen nadzor nad vsemi pa ni. Tudi v tem primeru so potrebne stroge omejitve pri dostopu do podatkov, ki jih mora pred organi pregona pregledati neodvisen organ. Podatki se seveda ne smejo hraniti izven EU.

  Objavljeno: 23.12.2016 08:00več
 • V Kanadi širokopasovni dostop do interneta osnovna storitev

  Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je razglasila širokopasovni dostop do interneta kot osnovno telekomunikacijsko storitev, ki mora biti na voljo vsakemu državljanu. V ta namen so ustvarili 750 milijonov kanadskih dolarjev (530 milijonov evrov) težak sklad, ki bo gospodinjstvom zagotovil dostop do interneta z minimalno hitrostjo 50/10 Mb/s brez dodatnih omejitev količine prenesenih podatkov. Doslej je bila kot osnovna storitev opredeljena le fiksna telefonija, kar pa seveda v 21. stoletju še zdaleč ni dovolj.

  Objavljeno: 23.12.2016 05:00več
 • Nokia toži Apple

  Ob imenu »nokia« nekako samodejno pomislimo na podjetje, ki je bilo nekoč največji izdelovalec pametnih telefonov in je v nekaj letih propadlo. Pa ni popolnoma tako. »Propadla« je le Nokia kot izdelovalec pametnih telefonov, pa še to se počasi spreminja,  medtem ko samo podjetje Nokia še vedno obstaja, in je uspešno. Uspešno je tudi na področju pametnih telefonov, saj ima v lasti množico patentov, za katere od izdelovalcev pametnih telefonov trži licenčnino. Patentni bazen izhaja iz prvotnega podjetja Nokia, kot tudi iz popolnega prevzema podjetja Nokia Siemens Networks (leta 2013) in nakupa Alcatel-Lucent (2016). Podjetje se pohvali tudi s podatkom, da so v zadnjih dvajsetih letih v razvoj vložili preko 115 milijard evrov.

  Objavljeno: 22.12.2016več