Objavljeno: 15.12.2016 05:00

AMD pokazal procesorje Ryzen

AMD je razkril nove podrobnosti o prihajajoči generaciji procesorjev, ki se bodo imenovali Ryzen. Gre za avgusta predstavljeno platformo Zen, ki ji je sedaj marketinški oddelek nadel končno ime. Ryzen bomo najprej videli v družini Summit Ridge, ki izide že v prvem prihodnjem četrtletju. In če je AMD-ju verjeti, bo z njo Intelu precej premešal štrene.

Novi procesorji bodo vsebovali kopico izboljšav, ki jih je AMD skupno označil kot SenseMI (MI pomeni machine intelligence). V resnici gre za pet komplementarnih tehnik, s katerimi povečujejo zmogljivost, učinkovitost in vzdržljivost procesorja. Pure Power predstavljajo tipala za temperaturo, frekvenco in napetost, ki ves čas merijo vsako ped procesorja, da se lahko sproti prilagaja napetost in s tem poraba energije. Precision Boost je namenjen nastavljanju frekvence, ki jo lahko spreminja v korakih po 25 MHz, odvisno od potreb. Extended Frequency Range je orodje za avtomatično navijanje, ki zazna, kako dobro je procesor hlajen, in ustrezno dvigne takt. Brez strahu, še vedno bo mogoče tudi ročno navijanje. Na koncu imamo še dve orodji za pametno računanje. Neural Net Prediction je napovedovalnik izida razvejitev v kodi, ki ga procesorji uporabljajo za napoved, kako se bo nek ukaz If iztekel, še preden se pogoj dejansko preveri. Če tega ne bi počeli, bi procesor precej ciklov čakal na rezultat, kar je pri današnji cevovodni zgradbi huda upočasnitev. Smart Prefetch pa poizkuša napovedi, katere podatke bo procesor potreboval, in jih pripravi vnaprej.

Tudi zaradi teh orodij je procesor hitrejši od Intelove konkurence, trdi AMD. Pokazali so, kako se obnese v primerjavi z Intel Core i7-6900K, in res ga je premagal. Novi procesorji z osmimi jedri (16 niti) bodo sedli na plošče z ležiščem AM4, ki podpirajo PCIe3, USB 3.1 Gen2, NVMe in DDR. Če upoštevamo še, da bodo varčnejši (deklarirana poraba energije je 95 W), je morda AMD-ju spet uspelo zadeti v polno. Videli bomo že zelo kmalu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji