Objavljeno: 7.12.2016 01:00

Evropska komisija je dala zeleno luč Microsoftu za prevzem LinkedIna

Evropska komisija je dala dovoljenje za prevzem družbe LinkedIn s strani Microsofta, a so pri tem podali določene pogoje. Napovedani nakup LinkedIna je doslej največji prevzem, kar jih je Microsoft opravil, vreden skoraj 26,2 milijard dolarjev. Za primerjavo, leta 2014 so zaključili prevzem telefonskega oddelka družbe Nokia, za katerega so odšteli 7,17 milijard dolarjev. Kot vemo, je prevzem Nokie eden največjih spodrsljajev družbe Microsoft, ki je tudi odnesel tedanjega direktorja Steva Ballmerja. Upajmo, da bo z Linkedinom bolje.

Evropska komisija je sicer glede prevzema imela pomisleke, predvsem s področja možnega omejevanja konkurenčnosti drugih ponudnikov. Specifično so preverjali, ali bi Microsoft storitve LinkedIna lahko vgradi v svoje izdelke, kot je na primer operacijski sistem Windows. Prav tako so razmišljali o nevarnosti, da Microsoft konkurentom ne bi omogočil dostopa do podatkov dostopnih v spletni storitvi LinkedIn.

Na koncu se strokovnjaki podali mnenje, da Microsoft nima tolikšnega deleža na področju upravljanje odnosov s strankami in da dostop do baze podatkov LinkedIn ni predpogoj za uspešnost konkurenčnih storitev na trgu. Kljub temu bodo skrbno spremljali, ali se Microsoft in njegova hčerinska družba držita pravil, ki veljajo v EU.

  

V Rusiji so nedavno ravnali ravno nasprotno. LinkedIn so namreč uradno prepovedali, ker krši tamkajšnjo zakonodajo na področju zaščite osebnih podatkov. V Rusiji namreč velja pravilo, da se morajo osebni podatki ruskih uporabnikov hraniti na strežnikih v državi. LinkedIn tega pogoja ni izpolnjeval, od tu tudi drastičen ukrep prepovedi uporabe in blokade storitve.

LinkedIn sicer ni edini, ki so ga Rusi vzeli pod drobnogled. V postopku je še okoli 1.500 drugih domačih in tujih ponudnikov storitev. Naključje (ali res to je?) je hotelo, da se je LinkedIn znašel prvi na seznamu za pregled. Sledilo je opozorilo, kasneje pa še sankcija. LinkedIn se je sicer pritožil na razsodbo, a rezultata to ni spremenilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji