Objavljeno: 9.12.2016 01:00

Ruski hekerji ogrožajo nemške volitve

Skupina ruskih hekerjev, znana pod imeni APT 28 in »Fancy Bear«, pred časom obtožena, da je z vdori in poneverbami poskušala vplivati na ameriške volitve, se je kot kaže preselila na nemško politično sceno. Predsednik nemške obveščevalne službe BfV, Dr. Hans-Georg Maaßen je v sporočilu za javnost ostro napadel Rusijo, da skuša z vohunjenjem in podtikanjem vplivati tudi na nemške prihajajoče volitve.

BfV navaja, da je v zadnjih mesecih zabeležila močno okrepljeno dejavnost internetnega vohunjenja ter oblike plasiranja lažnih informacij (lažna zastava; false flag) s strani skupine APT 28. Tipično se to izraža kot poneverjena elektronska pošta namenjena politikom, pa tudi javnosti, tipično lažno podpisana kot vir iz domačih organizacij, denimo hacktivistov. Zabeležili so tudi iskanje načinov za podporo ekstremističnim skupinam, najbrž zato, da bi spremenile izid volitev in povzročile destabilizacijo Nemčije.

Podobno kot ZDA, tudi v Nemčiji delovanje APT 28 povezujejo z rusko državo, domnevno pa naj bi imela hekerska organizacija izredno močno finančno zaledje in strežnike po celem svetu. Dmitri Alperovitch, direktor varnostnega podjetja Crowdstrike meni, da skuša Rusija na tak način posredno razrahljati tudi povezavo med evropskimi državami, saj naj bi močna EU predstavljala grožnjo Rusiji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji