Objavljeno: 5.12.2016 01:00

Apple posredno potrjuje usmeritev v samovozeča vozila

V zadnjih mesecih smo bili priča številnim ugibanjem in domnevnim dokazom, da se Apple podaja tudi na področje avtomobilov, bolj specifično pa področja samodejne vožnje. Govorice so šle najprej v smeri tega, da Apple pripravlja svoje vozilo, do kasnejših ugibanj, da bodo za prihodnje avtomobile nudili samo tehnologijo s temeljem na umetni inteligenci. Toda Apple doslej prav ničesar ni javno komentiral, kaj šele potrdil ali zanikal.

Nedavno pa so novinarji vseeno izbrskali dokumente, ki pričajo o obstoju tovrstnega razvojnega programa. Apple je namreč ameriški agenciji za transport National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) poslal pismo, v katerem jasno nakazujejo svoj interes na tem področju. V njem so izrazili svoje navdušenje nad možnostmi, ki jih tehnologija omogoča na področju samodejne vožnje in nad družbeno koristjo, ki jih tovrstna tehnologija lahko prinese.

V dokumentu tudi potrjujejo, da je Apple v razvoj sistemov doslej za samodejno vožnjo na temelju strojnega učenja in umetne inteligence vložil že veliko sredstev. Apple agencijo predvsem prosi, da omogoči enakovredno obravnavo avtomobilskih proizvajalcev v primerjavi z novimi prišleki na področju. Hkrati poziva, da bi agencija morala zagotoviti delitev informacij o nesrečah in skorajšnjih nesrečah, s ciljem, da bi lahko vsi proizvajalci telemetrične podatke iz teh primerov uporabili pri snovanju svojih sistemov.

Poznavalci trdijo, da je to neizpodbitni dokaz, da Apple pripravlja izdelek na tem področju, čeprav se še ne ve, kaj bo točno nastalo. Najbolj verjetna je možnost, da bo Apple svoj sistem samodejne vožnje ponudil drugim proizvajalcem vozil, podobno kot danes ponujajo tehnologijo CarPlay za sisteme "infotainment".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji