Objavljeno: 8.12.2016 01:00

Apple Pay sprejema že 35% ameriških trgovcev

Apple je na konferenci Code Conference v San Franciscu oznanil, da je mobilni sistem plačevanja Apple Pay dosegel pomemben mejnik v razvoju. 35% pokritost ameriškega trga je dejansko lep uspeh za tehnologijo, ki je stara komaj dobri dve leti. Za primerjavo, ob prvotni predstavitvi je Apple skupaj s partnerji lahko za mobilna plačila zagotovil le okoli 4% pokritost na državni ravni.

Apple Pay je najbrž tudi eden od pomembnih dejavnikov, da se Applove ure, ki podpirajo mobilni način plačevanja, zopet razmeroma dobro prodajajo, medtem ko ostanek ponudnikov na področju pametnih ur bolj kot ne tarna nad slabim povpraševanjem po izdelkih.

Zanimiv je razlog, ki ga navaja tudi sam Apple, zaradi katerega je Apple Pay začel v zadnjem času vnovič pridobivati podporo uporabnikov. V ZDA so namreč zakonsko uvedli uporabo bančnih kartic EMV (torej s potrditvijo s PINom, kot v Evropi), kar pa mnogi tamkajšnji uporabniki zavračajo, saj niso vajeni tega dodatnega nivoja zaščite, čeprav jih ščiti pred zlorabami. Namesto tega so začeli več posegati po mobilnih metodah plačevanja, zlasti telefonih, pa tudi pametnih urah.

Apple Pay je medtem pristal tudi izven ZDA, čeprav gre v tujini razvoj bistveno počasneje, kot je tipično za Applove izdelke. Mobilni sistem plačevanja je na voljo v Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji, Franciji, Španiji, Švici, Rusiji, Kitajski, Singapurju, Hong Kongu, Japonski in na Novi Zelandiji. Resnici na ljubo smo pričakovali več.

Zlasti v Evropi so naleteli na ostro nasprotovanje lokalnih bank, ki praviloma raje razvijajo lastne sisteme za mobilno plačevanje. Povračilni ukrep je ta, da jih Apple ne podpira na svoji platformi iOS, še posebej kar se tiče uporabe modernih in varnih načinov komunikacije in avtentikacije (NFC, biometrija).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji